به گزارش ايرنا، بررسيهاي ميداني در بازار و شاليكوبيهاي استان مازندران نشان ميدهد كه مقدار شالي در شاليكوبيها و نزد شاليكاران اندك است اماهمچنان به اندازه كافي برنج در بازار وجود دارد كه به طور عمده در اختيار واسطه هاست و دلالان تاحدودي فارغ از اصل عرضه و تقاضا،قيمتهاي بازار را تعيين ميكنند.
در حال حاضر قيمت هركيلوگرم برنج طارم محلي با ميانگين حدود 7 درصد شكستگي كه تا 2 هفته پيش حدود 32 تا 34 هزار ريال بود، به 38 تا 39 هزار ريال افزايش يافته است.
در شرايط عادي شاليكوبيها در مازندران مركز تعيين قيمت برنج در بازار هستند ولي به دليل كمبود شالي، فعاليت اين واحدها متوقف شده و تمركز قيمتگذاري به محافل واسطهها و فعالان در امور دلالي كشيده شده است.
ساليان متمادي بازار برنج بر اساس مقدار شالي كه كشاورز براي تبديل به شاليكوبيها عرضه ميكرد، مشخص ميشد، به طوري كه كشاورزان تعادل قيمت را با عرضه شالي به شاليكوبيها حفظ ميكردند اما در يكي دو سال اخير با برداشت مكانيزه محصول، اين تعادل به هم خورده و روند ورود شالي به شاليكوبيها نيز از بين رفته است.
عزيزالله شهيديفر، كارشناس ارشد سازمان جهاد كشاورزي مازندران درباره افزايش قيمت برنج گفت: بالارفتن درصدي از قيمت برنج در ايام شب عيد امر طبيعي است و هرساله انجام ميشود ولي اگر شالي در شاليكوبيها وجود نداشته باشد، نوسانات قيمت اين محصول استراتژيك را افزايش خواهد داد.
وي با بيان اينكه شاليكاران بر اساس نياز و حفظ نقدينگي شاليهاي خود را تبديل به برنج ميكنند، ادامه داد: شاليكوبيها مركز تعيين قيمت پايه در بازار مازندران محسوب ميشوند.
وي برداشت مكانيزه را يكي از دلايل كمبود شالي و افزايش قيمت دانست و اظهار كرد: در اين روش كشاورز بناچار بايد شالي را براي خشك كردن به شاليكوبيها ببرد و از آنجا كه روند خشك شدن و تبديل آن به برنج سفيد در يك فرآيند صورت ميگيرد، در اين شرايط شالي در اختيار كشاورز نيست.