بنام حَکیم
در مفاهیم دینی بر آموختن ، یادگیری و بصورت کلی کسب علم و دانش تأکید شده است و حقیر نیز بنای طرح آیات و روایات مشهور مرتبط با مقدمه ی سخن را ندارم چرا که روشن است مخاطبان محترم راجع به مقوله ی صدرالذکر اشراف کافی دارند. یکی از مواردی که بشریت می تواند از مجرای آن برای رشد و تعالی خویش بهره ببرد سیر درآ و مشاهدات آفاقی است از جمله نگریستن و بررسی دقیق تحولات زیست محیطی،سیارات و……از جمله موجودات مادون انسان،حیوان است و در زندگی حیوانات نیز برای بشر معارفی وجود دارد که می توان از آن بهره ها برد و جهت تنبه خویش استفاده نمود. قرآن کریم هم در ماجرای فرزندان حضرت آدم(ع) به این موضوع اشاره دارد تا جائیکه می فرماید: وقتی قابیل، هابیل را کشت و نتوانست او را پنهان کند خدا کلاغی فرستاد و به او دفن کردن را آموخت. قابیل گفت: وای بر من آیا نمی توانم مثل این کلاغ باشم و جسد برادر خود را دفن کنم و سرانجام پشیمان شد.(آیه ی 31 سوره مائده).
یعنی یک نگاه عمیق و نافذ به این فعل کلاغ موجب بیداری هرچند دیرهنگام قابیل شد. معتقدم در زندگی حیوانات دیگر نیز مفایم مشابهی قابل برداشت است همانگونه که در روایات ما به این موضوع اشاره شده است به عنوان مثال در خصوص صفات و ویژگی های سگ، امیرالمؤمنین(ع) فرموده اند دارای خصلتهای زیر است: مرحوم حضرت آیت الله شیخ حسنعلی نخودکی اصفهانی حدیثی را از حضرت علی بدینگونه نقل می فرمودند که حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام در اوصاف ” حیوان سگ” می فرمایند:
1- آنکه سگ را در میان مردمان قدری نیست و این حال مسکینان است.
2- آنکه مالی و ملکی ندارد و این همان صفت مجردین است ( مجردین یعنی کسانی که به مقام تجرد نائل شده اند و از همه چیز و همه کس حتی خودفارغ شده اند).
3- آنکه او را خانه و لانه ای معین نیست و همه زمین بساط اوست واین علامت متوکلان است.
4- چهارم آنکه اغلب اوقات گرسنه است و این عادت صالحان است.
5- آنکه اگر صد تازیانه از صاحب خود بخورد در خانه او را رها نمی کند واین صفت مریدان است.
6- آنکه شب هنگام بجز اندکی نمی خوابد و این از اوصاف محبین است.
7- آنکه رانده می شود و جفا می بیند لکن چون بخوانندش بدون دلگیری باز می گردد و این از علامات خاشعین است.
8- آنکه به اضافه طعام صاحبش راضی است و این حال قانعین است.
9- آنکه بیشتر اوقاتش خاموش است و این از علامات خائفین است.
10-آنکه چون بمیرد میراثی بجای نگذارد و این حال زاهدان است.
به اعتقاد حقیر شایسته است از هر فرصتی برای کشف حقایق و علم اندوزی مؤثر و محرک استفاده کنیم . از خداوند منان نیز تقاضا داریم به ما چشمانی بصیر عطا نماید تا از پدیده ای پیرامونی نهایت بهره را ببریم.آمین!
دلشکسته:رضوان مهدوی
رمضان سنه1438ه.ق
در پایان این فصل عاشقی پیشنهاد می کنم کتاب گفتگوهای قرآنی اثر اسدا… صدیقی را تهیه نمائید و به مطالعه ی مطالبت دسته بندی شده گفتما های قرآنی بپردازید.