ارشاد با واگذاری ممیزی می‌خواهد از خود رفع تکلیف کند

هرازنو: مهدی فضائلی مدیر عامل اسبق انتشارات سروش و کارشناس مسائل فرهنگی در گفت‌وگو با خبرنگار کتاب و ادبیات پیرامون واگذاری ممیزی نشر به ناشران که از سوی ارشاد مطرح شده، گفت: این بحث موضوع جدیدی نیست و از ابتدای استقرار این دولت مطرح شده بود و اکنون دوباره این موضوع پررنگ شده است.

وی افزود: از همان زمانی که این بحث مطرح بود ایراداتی به عملیاتی شدن این طرح از سوی ناشران وارد بود و فعالان حوزه نشر از این طرح استقبال نکردند و نمی‌کنند به این خاطر که انجام ممیزی توسط ناشران اگر بخواهد درست انجام گیرد نیازمند هزینه است و بایستی افراد کارشناسی را بگذارند تا مطالعه و تایید آثار را انجام دهند که خب طبیعتا بسیاری از ناشران چنین آمادگی را ندارند.

این کارشناس فرهنگی اضافه کرد: نکته دوم این است که اگر ناشری آمد و بر اساس فهم خود ممیزی را اعمال کرد و کتابی را چاپ کرد اما بعد از چاپ مراجع ذی‌صلاح بر این کتاب اشکال وارد کردند هزینه‌ و سرمایه‌گذاری ناشر چه خواهد شد؟ این موجب از بین رفتن سرمایه گذاری می‌شود و از این حیث ناشران مشکلاتی دارند.

او اضافه کرد: از دیگر سو ممکن است ناشران برای جلوگیری از بروز چنین مشکلی نظارت سختگیرانه‌تری از ارشاد اعمال کنند تا خیالشان راحت باشد، که این نیز منجر به خودسانسوری ناشران می‌شود که همین موضوع عوارض دیگری خواهد داشت. لذا در مجموع ارشاد با این طرح می‌خواهد رفع تکلیفی از خود داشته باشد و شاید بیش از همه،‌ ناشران نسبت به این طرح منتقد هستند و عدم استقبال از سوی آنها خواهد بود.

فضائلی در ارتباط با هیات‌های علمی گفت: هیات‌های علمی بایستی کسانی باشند که نسبت به حوزه موضوعی و قواعد نشر کتاب، آشنایی داشته باشند که این افراد تعدادشان زیاد نیست و جذب آنها هزینه‌هایی برای ناشران در پی خواهد داشت و این‌ها مجموعه محدودیت‌هایی است که سبب می‌شود ناشران از این طرح استقبال نکنند.

وی افزود: همانطور که در گذشته نیز این طرح مورد استقبال قرار نگرفته بود و اکنون نیز دیدم که برخی ناشران اظهارنظرهایی کردند و حرف‌هایی درباره این موضوع داشتند و ناشران نسبت به آن ملاحظات جدی خواهند داشت و اکنون نیز ناشران حاضر نیستند چنین مسئولیتی را برعهده بگیرند.

منبع: فارس

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *