هـراز نـو: روستای میرنا در 20 کیلومتری چمستان و از توابع شهرستان نور می باشد. سیامک دهقان دهیار روستای میرنا در گفت و گو با هـراز امـروز با اشاره به قدمت نزدیک به 200 سال این روستا گفت: این روستا از نظر جمعیتی دارای 60 خانوار بومی و 80 خانوار غیر بومی می باشد.
وی با بیان این که منابع طبیعی زیبا در این منطقه از جاذبه های گردشگری این روستا می باشد، افزود: این روستا از شمال به دریا،از جنوب به جنگل،از شرق به رودخانه انگتارود و از غرب به روستای افراده ختم می شود.
مراسم پخت سمنو ، یکی از رسومی است که از سال 1386 در این روستا آغاز شده است.امسال دومین سالی است که در این منطقه پخت سمنو به صورت فراگیر و با جمعیت کثیری از بانوان برگزار شده است.
یکی از ساکنین روستای میرنا در خصوص پخت سمنو به خبرنگار هـراز امـروز گفت: ابتدا با پخت 23 سمنو کارمان را آغاز کردیم و امسال نزدیک به 600 سمنو را در میان بانوان شرکت کننده در مراسم ، خانواده ها و بستگان شان توزیع کردیم.
وی با اشاره به این که پخت سمنو به نذری حضرت زهرا(س) منصوب است ، افزود: آن چه از پدر بزرگ هایمان به ما نقل شده و سینه به سینه رسیده این است که حضرت زهرا(س) در دوران بارداری یک خوراکی شیرینی را هوس می کنند و چیزی می خورند که شیرین است ولی شکر ندارد و چرب است و در آن روغن ندارد.
این بانوی میرنایی ادامه داد: از سوی جبرئیل دستور آمد که برای خانم سمنو بپزید.گندم را سبز کنید بعد با آرد ترکیب کرده و به تدریج پخته و آماده می شود.
وی با اشاره به این که این داستان شاید ریشه تاریخی نداشته باشد اظهار داشت: با وجود این اهالی منطقه به این رسم اعتقاد شدیدی دارند و تاکنون حاجات زیادی برآورده شده است.
وی ادامه داد: کلیه هزینه های مربوط به این مراسم از سوی مردم تامین می شود و اجرای این مراسم تاریخ معینی ندارد و در این منطقه معمولا بعد از تعطیلات نوروز به پخت سمنو اقدام می کنیم.
این ساکن روستای میرنا در مورد مراحل پخت سمنو گفت: پخت سمنو باید از سه اذان ظهر ، مغرب و صبح بگذرد و در مرحله نهایی که سمنو در حال پخته شدن است و هر کس تمایل دارد نذری های متعددی در اطرافش می گذارد.
وی افزود: معمولا اطراف قابلمه ها را خلوت می کنند و این گونه اعتقاد دارند تا حضرت زهرا بیاید و به این جمع و سمنوها نظری کند.
این بانوی میرنایی با اشاره به این که با خواندن نماز و دعاهای متعدد در نهایت درب ظرف های سمنو را باز می کنیم .
وی اظهار داشت: بسیاری از بانوان با متوسل شدن به این نذر صاحب اولاد شدند و سال آینده نذر خود را ادا کردند و هم چنین شفای مریض ، گشایش بخت و بسیاری مشکلات دیگر که با نذر سمنو هموار شد.
در انتها یکی دیگر از بانوان روستای میرنا با تعریف خوابی از اهمیت این مراسم برایمان گفت.
گزارش: ندا ناییجی – هـراز نـو
عکس: فائزه سلیمی – هـراز نـو