هــراز نـو: رئیس انستیوپاستور ایران پژوهشکده شمال کشور با اعلام اینکه در زمینه مدلهای سرطانی به یک مرکز معتبر تبدیل شدیم، از انجام تحقیقات ایجاد داروهای بیماری سرطان بر روی موشهای ترانسژنیک در این مرکز خبر داد.
با آغاز هفته پژوهش بسیاری از توانمندی علمی، پژوهشی و توانمندی محققان و دانشمندان کشورمان رونمایی میشود.
یکی از مهمترین مراکز فعالیت در زمینه کارهای تحقیقاتی، بیماری و پژوهشهای علمی و فناوری مرکز انستیتوپاستور ایران پژوهشکده شمال کشور که در نشست خبری محسن آسوری رئیس این مرکز با اصحاب رسانه، مطبوعات و خبرگزاریها بسیاری از توانمندیهای انستیتوپاستور با مرکزیت آمل بازگو شد.
رئیس انستیوپاستور ایران پژوهشکده شمال کشور در این مراسم با اشاره به اینکه این مرکز 21 سال قبل با همت جمعی از خیران و حمایتهای دولت آغاز به کار کرد، اظهار کرد: این مجموعه دارای 30 پرسنل بوده و فعالیتهای گستردهای در زمینههای علمی و پژوهشی دارد.
محسن آسوری با اعلام ارائه خدمات انستیتوپاستور شمال به پنج استان کشور، افزود: این مرکز با رعایت برنامههای کلان کشور و اهداف شبکه پاستورهای دنیا با برنامهریزی برای کارکرد پنج ساله و یک ساله در قالب برنامه جامع عملیاتی فعالیت دارد.
وی با اشاره به شعار این مجموعه شامل تجمیع منابع برای همه و ایجاد مدل مدیریت شبکهای و مجازی با تاکید بر استفاده از منابع خصوصی و کمکهای این بخش، گفت: با توجه به برنامه 10 ساله دوم نانو در مازندران میخواهیم با استفاده از همه امکانات در راستای خدمترسانی به مردم و بخشهای خصوصی و دولتی کارآمد باشیم.
رئیس انستیوپاستور ایران پژوهشکده شمال کشور با اعلام اینکه ایران از کشورهای پرمصرف محسوب میشود، تصریح کرد: امروزه در سیستمهای دانشگاهی میتوان انبار تجهیزاتی را یافت که با هزینه چندین دلار خریداری شده است.
این مسئول با اشاره به فعالیت مرکز انستیتوپاستور شمال در شش محور،گفت: این محورها شامل پژوهش، تولید، خدمات تشخیص تخصصی، آموزش، مرکز رشد فناوری و رایانش زیستی است.
آسوری با اعلام اینکه یکی از مهمترین حوزههای فعالیت این مرکز حوزه پژوهشی است، یادآور شد: این مرکز آمادگی استفاده از طرحهای تحقیقاتی در قالب پایاننامههای دانشجویی داخل و خارج استان مازندران و حتی خارج کشور را دارد همچنین فعالیتهایی با مراکز علمی خارج از مرزها با کشورهایی همانند مرکز بیومدیکال میلان ایتالیا و کینگستون انگلستان آغاز شده است.
وی محور فعالیتهای پژوهشی و تحقیقات کاربردی را در زمینه بیماریهای عفونی شایع، گیاهان دارویی و عصارهگیری، بررسی اثرات گیاهان بر روی ردههای سلولی و موشها، ایجاد مدلهای سرطانی، ایجاد مدلهای بیماری دیابت و MS دانست و گفت: در زمینه تاثیر ژنهای مختلف در تومورزایی سلولهای سرطانی، بررسی تومورها در حیوانات آزمایشگاهی و امکانات کشت سلولی با حیوانخانه مجهز فعالیتها در حال گسترش است.
آسوری با اشاره به اینکه بستر مناسب برای همه محققان کشور در این مرکز فراهم است، گفت: در زمینه گیاهان دارویی نیز مذاکراتی با دانشکدههای طب سنتی را آغاز کردیم تا با مطالعات لازم و بهرهمندی از اساتید معتبر زمینه مطالعه گیاهان دارویی در آمل گسترش یابد.
رئیس انستیوپاستور ایران پژوهشکده شمال کشور با اعلام اینکه در زمینه مدلهای سرطانی به یک مرکز معتبر تبدیل شدیم، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه داروهای سرطان باید در شرایط نزدیک با بدن انسان تست شود یکی از مدلها تحقیقاتی موشهای تراریخته هستند البته از سه سال قبل در رده موشهای سرطانی شرایط تست و کار بر روی آنها را ایجاد کردیم.
این مسئول با تاکید بر اینکه امسال در این زمینه به 10 رده مختلف موش تراریخته دست پیدا کردیم، اظهار کرد: با توجه به هزینهبر بودن و دقت بالای کار در این زمینه فعالیتها بر اساس سفارش نوع سلول توسط اعضای کمیته تراریخته و مرکز نگهداری موشهای تراریخته انجام میشود.
آسوری با اشاره به اهمیت زیاد موشهای برهنه با تراریخته در سطح کشور، گفت: وزارت علوم و تحقیقات تعداد شش مرکز فعال را به عنوان کمیته موشهای تراریخته برگزیده که مرکز انستیوپاستور ایران پژوهشکده شمال کشور در این بین جای دارد هر چند یکی از مصوبات این کمیته این بود که مرکز انستیتوپاستور شمال به همراه مرکز رویان به محلهای نگهداری و توسعه حیوانات آزمایشگاهی موشهای تراریخته تبدیل شده و فعالیت برای ردههای مختلف ایجاد موشهای ترانسژنیک آغاز شد.
وی با اشاره به اینکه هماکنون توانایی تولید موشهای ترانسژنیک در این مرکز انجام نمیشود، یادآور شد: ولی امکانات نگهداری و کار بر روی این موشها را در اختیار داریم.
رئیس انستیوپاستور ایران پژوهشکده شمال کشور با تاکید بر اینکه بیماری سل از بیماریهای مهمی بوده در سطح دنیا قربانی میگیرد، افزود: این بیماری در ایران و به ویژه در استانهای شمالی کشور مورد اهمیت است.
این مسئول با اشاره به اینکه سال گذشته آزمایشگاه پژوهشی بیماری سل در این مرکز ایجاد شد، گفت: در این بین چندین طرح مشترک با دانشگاه مازندران و گلستان با همکاری مرکز انستیوپاستور ایران ایجاد شد.
آسوری با اعلام اینکه طرح پژوهشی با همکاری اداره تامین اجتماعی در زمینه مطالعه پوکی استخوان در قائمشهر ایجاد شده است، بیان کرد: این طرح با عنوان استئوپروز برای پوکی استخوان به ویژه در بانوان در حال انجام است همچنین طرح سرطانهای گوارشی و پستان با همکاری دانشگاه کینگستون انگلیس در حال انجام بوده و بهزودی به کشورهای مطالعهکننده در این زمینه ملحق میشویم.
وی با تاکید بر اینکه یکی دیگر از طرحهای مهم بحث بررسی رابطه آلایندههای غذایی و باقیمانده سموم با ایجاد سرطان است، گفت: در این زمینه بودجه لازم را در اختیار نداریم ولی با در اختیار داشتن منابع مالی میتوان با مطالعات لازم و آیندهنگری طی پنج تا 10 سال به نتایج مطلوبی دست یافت.
رئیس مرکز زیست فناوری پژوهشکده شمال کشور با بیان اینکه مازندران دارای پنج محصول استراتژیک همانند برنج، مرغ، ماهی، مرکبات و سبزی و سیفیجات است، ادامه داد: این محصولات همیشه در معرض خطر بوده و نمیتوان گفت که در آنها آلودگی وجود دارد زیرا باید این امر با بررسی و تحقیقات لازم محقق شود.
* افزایش بیماری سرطان در مازندران
این مسئول با اشاره به اینکه بیماری سرطان در مازندران در حال افزایش است که میتوان یکی از علل آن را افزایش سموم و باقیمانده سم در مواد غذایی دانست، گفت: باید با تحقیقات لازم این مهم به نتیجه برسد هر چند مازندران یکششم برنج کشور را تامین میکند.
آسوری با اعلام اینکه در تفاهمنامهای چهارجانبه با انجمن حمایت از بیماران سرطانی آرین و مرکز بیماریهای گوارشی بیمارستان 17 شهریور با شعار تجمیع منابع برای همه با زیرساختهای لازم و هزینه کم به فکر افراد دچار بیماری هستیم، گفت: در زمینه حیاتوحش اطراف مطالعات جامع و کاملی نداریم در حالی که 800 بیماری مشترک بین انسان و دام شناسایی شدند.
وی با تاکید بر اینکه در این زمینه با همکاری ادارهکل محیطزیست گلستان تفاهمنامهای امضا شد تا در فاز نخست از اجساد حیاتوحش که در تصادفات کشته میشوند استفاده تحقیقاتی شده و به عنوان منبع مطالعاتی بهرهگیری شود، گفت: با حرکت در زمینه بیماریهای مشترک بین انسان و حیاتوحش میتوان از بسیاری از بیماریهای انگلی و دیگر بیماریها جلوگیری شود.
آسوری با اشاره به آغاز فعالیت طرحی با عنوان آموزش و توانمندسازی جامعه در کنترل هاری از دو سال گذشته در انستیوپاستور مرکز شمال کشور، ادامه داد: طی سال گذشته هفت مورد مرگ بر اثر هاری در کشور داریم در حالی که 155 هزار مورد گزش گزارش شده است.
وی با اعلام وجود احادیث بسیار از معصومان در زمینه تکریم حیوانات، گفت: با توجه به ساختن واکسن هاری در انستیوپاستور، این بیماری 27 سال بعد در کشور انگلیس ریشهکن شد ولی در دنیا تعداد زیادی بر اثر ابتلا به هاری میمیرد.
رئیس مرکز زیست فناوری پژوهشکده شمال کشور با بیان اینکه قالب مرگ و میر بر اثر بیماری هاری در آسیا بوده و عمده مرگ در کشور هند گزارش شده است، بیان کرد: هاری 100 درصد کشنده و 100 درصد قابل پیشگیری است.
این مسئول با تاکید بر اینکه برای کنترل هاری ارتباطات بینبخشی تقویت شود، ادامه داد: باید در این زمینه 13 ارگان با هم همکاری داشته باشند.
آسوری با اعلام بحث آموزش در زمینه هاری، متذکر شد: بحث قرنطینه و واکسیناسیون حیات اهل و وحش از دیگر موارد است.
وی با اشاره به موفقیتآمیز بودن امر آموزش، گفت: این طرح به صورت پایلوت در بخش دشتسر آمل با هماهنگی نهادهای کشوری و استانی انجام شده است البته در این بین آموزش به مردم را با حمایت آنها آغاز کردیم و تیمهایی در روستاهای هدف با دهیاران و ایجاد هسته آموزش در هر روستا تشکیل دادیم البته امیدواریم این زنجیره در سال آینده به شهر گسترش یابد.
آسوری با اعلام برگزاری جلسات متعدد با نمایندگان سازمان جهانی بهداشت در زمینه کنترل هاری، گفت: میخواهیم با کاهش گزش و هاری بتوانیم موضوعات دیگر آموزشی را از طریق شبکههای مویرگی به مردم منتقل کنیم.
رئیس انستیوپاستور ایران پژوهشکده شمال کشور در مورد طرح پایلوت بیوتکنولوژی دانشآموزی، بیان کرد: این طرح با اهمیت زیست فناوری در آینده و توسعه کشور به همراه موفقیت کشورهای پیشرفته در این بین پایهریزی شده است.
این مسئول با اعلام اینکه اجرای این طرح پایلوت کشوری در منطقه شمال کشور با همکاری ستاد زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری انجام شد، گفت: برای این مهم کمیتههای کشوری، استانی و شهری تعریف شده و با همکاری شورای آموزش و پرورش مازندران باید طی یک سال آینده نتایج مطلوبی ارائه شود.
آسوری با اشاره به اینکه برای هدررفت امکانات ملی در این طرح از پژوهشسراهای دانشآموزی بهره گرفته شد، اعلام کرد: پژوهشسراها محل حضور دانشآموزان هستند و باید از این امکانات بهره لازم برده شود.
وی خاطرنشان کرد: 9 مدرسه شهرستان آمل که دارای آزمایشگاه هستند به عنوان مدارس معین انتخاب شده و در مدرسه دخترانه شیوا نیز آزمایشگاه بیوتکنولوژی با حمایت خیران افتتاح شد.
آسوری با اعلام اینکه برای این طرح ملی محتوای آموزشی آماده کردیم، ادامه داد: برای چهار رده دانشآموزی برنامههای مدونی داریم همچنین در دیماه امسال آموزش رسمی معلمان منتخب در رشته زیستشناسی، علوم و هنرستان کشاورزی آغاز میشود.
وی با اعلام آغاز آموزش دانشآموزان از اسفندماه سال جاری در این طرح، اشاره کرد: در این طرح میخواهیم با کسب نتایج مطلوب دستاوردهای خوبی برای دانشآموزان داشته باشیم.