هراز نیوز: مدیرعامل شرکت مهندسی آبفای کشور با بیان اینکه ایران هم اکنون به مرز بحران آب رسیده است، گفت: باید با مدیریت و تدبیر شرایطی را فراهم کرد که از منابع آبی بهترین بهره برداری شود.
به گزارش مهر: سیدمهدی ثمره هاشمی در مراسم اختتامیه جشنواره ملی فیلم و عکس آب، متوسط میزان بارندگی در دنیا را 860 میلیمتر عنوان کرد و گفت: این درحالی است که متوسط بارندگی در ایران با توجه به میانگین 40 سال اخیر 250 میلیمتر است.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور افزود: روند بارندگیها در کشور نشانگر این است که این میزان بارندگی نیز رو به کاهش است و اگرچه در سال گذشته آبی، میزان بارندگی 230 میلی متر بوده است اما در سال آبی جاری میزان بارندگی به 180 میلی متر کاهش یافته است.
وی تصریح کرد: این امر نشانگر این است که شرایط بارندگی و آب در ایران مناسب نیست و باید تدابیر جدی و اساسی برای مدیریت آب در کشور فراهم شود. از سوی دیگر، با اوج تقاضای مصرف آب در زمینه کشاورزی، صنعت و شرب نیز روبرو هستیم که به واسطه افزایش جمعیت و بالارفتن سطح رفاه و بهداشت مردم، تقاضا رو به افزایش گذاشته است.
به گفته مشاور وزیر نیرو، باید به صراحت گفت که منابع آبی محدود کشور پاسخگوی نیاز روزافزون نیست که البته آمارها نیز موید این موضوع است؛ چراکه 50 سال قبل سرانه آب در دسترس در ایران به ازای هر نفر 7500 مترمکعب در سال بوده است که این میزان هم اکنون به 1400 مترمکعب رسیده است که یک پنجم رقم 50 سال قبل است.
وی اظهار داشت: البته این روند ادامه دارد و ما به مرز بحران آب در کشور رسیده ایم و اگر مدیریت نکنیم، مصارف آب در زمینههای مختلف با مشکل جدی مواجه خواهد شد.
ثمرههاشمی ادامه داد: امروز بیش از 92 درصد مصرف آب در کشور در بخش کشاورزی صورت می گیرد که متاسفانه 60 درصد از این رقم هدر می رود؛ چراکه هنوز هم از روشهای آبیاری سنتی و غرقابی استفاده می شود که این امر مشکل هدرروی آب را تشدید می کند.
مدیرعامل شرکت مهندسی آبفای کشور خاطرنشان کرد: علاوه بر این، منابع آب زیرزمینی کشور در حال آلوده شدن است و کیفیت آب روز به روز کاهش می یابد، این درحالی است که منابع آب زیرزمینی کشور به شدت افت کرده و سطح آب سفرههای زیرزمینی پایین آمده است؛ به نحوی که در برخی از منابع باید تا 300 متر حفاری کرد تا به آب رسید.
ثمرههاشمی گفت: در این شرایط، زمانی هم که به آب دسترسی پیدا می شود یا تلخ است یا شور که برای کشاورزی هم ناسب نیست. بنابراین ارزش و اهمیت آب نباید بر کسی پوشیده باشد.
وی تاکید کرد: در شرایطی که هم اکنون کشور دارد، روند مصرف در بخش های مختلف نباید به شیوه فعلی ادامه یابد. بنابراین باید با تلاش و کار جدی برای اینکه فرهنگ مصرف آب در کشور ارتقا یابد، گام برداشت، چراکه مصرف اسراف گونه قابل تداوم نیست.
مشاور وزیر نیرو ادامه داد: سرانه مصرف آب در میانگین کشور هم اکنون 180 لیتر به ازای هر نفر در شبانه روز است؛ درحالیکه در برخی کشورهایی که حتی مشکل منابع آبی ندارند و پروژه های مختلف انتقال آب و تامین آن را اجرایی نکرده اند، سرانه مصرف 110 تا 120 لیتر به ازای هر نفر است. بنابراین ایران هم باید به این رقم برسد.
ثمره هاشمی خاطرنشان کرد: در این جا نقش فرهنگ سازی هنر، بی بدیل است و باید در زمینه فرهنگ سازی آب از هنر استفاده بیشتری کرد، شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور نیز بر این اساس از هنرمندان در تهیه طرحهای فرهنگ سازی آب حمایت خواهد کرد.
وی اظهار داشت: مدیریت نادرست و عدم پیش بینی آینده شرایط را سخت تر می کند بنابراین باید عقل و تدبیر کرد تا منابع آب محدود را که 3 برابر جمعیت کشور است، سیراب کنیم.