هرازنیوز :سایت نزدیک به جریان اصلاح طلبی در آمل امروز در تحلیلی با عنوان “امید به تدبیر دولت در انتصاب فرمانداری کارآمد”  از سید حسن جلال السادات نوشت :چند روزیست که فضای سیاسی شهرستان آمل تحت تأثیر تصمیم مهم استانداری مازندران برای انتصاب فرماندار در این شهرستان قرار گرفته است. موضوعی که از فردای انتخابات سال92 همواره مورد توجه فعالان سیاسی و اجتماعی بوده و حساسیت های زیادی را برانگیخته. آنچه می خوانید مقاله تحلیلی است که پیرامون این موضوع و بحث هایی که در روزهای اخیر در این زمینه مطرح شده، به این مجله رسیده است.

 

پیروزی دولت یازدهم پس از 8سال غیبت و به عبارت بهتر اخراج مجموعه ای از بهترین افراد و شخصیتها از بدنه مدیریت کشور که با سقوط بسیاری از شاخصهای توسعه و صعود شاخص فلاکت در آمارهای ارائه شده از منابع موثق همراه بود، بارقه ای از امید به آینده ای روشن را در دل بسیاری از هموطنان ایرانی ایجاد کرد. جامعه بالاتفاق به این نتیجه رسید که سوء مدیریت و عملکرد بد دو دولت پیشین که با نادیده گرفتن نخبگان و صاحبان فکر و دلسوزان این آب و خاک همراه بود، بیشترین سهم را در این نابسامانی ها داشته است.

 

در چنین شرایطی با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید انتظار حامیان و همه رأی دهندگانش بلکه همه جامعه این بوده وهست که کابینه با بکار گرفتن نیروهای کارآمد، خلاق و پاکدست و البته همراه با سیاستها و شعارهای این دولت، کمر همت به حل مشکلات در اقصا نقاط کشور بندد.

 

تأکید بر همراهی با سیاستها و وعده ها به این خاطر است که این دولت هم در نوع برنامه ها و جهت گیری اداره کشور، اعم از سیاستهای داخلی و خارجی و هم در روش اجرای این سیاستها تفاوت معنی دار و چشمگیری با دو دولت گذشته دارد. این مطلب را تمام جامعه هم در مواضع رئیس جمهور و اعضای کابینه قبل از انتخابات و بعد از به قدرت رسیدن، به روشنی دریافته و انتظار دارد این تغییر رویکرد در کلیه سطوح مدیریتی در کشور دیده شود.

 

البته دولت در این راستا با مشکلات پیدا و پنهان زیادی روبروست. از احضار بی سابقه وزا با سوألات و تذکرات نمایندگان محافظه کار مجلس نهم تا فشارهای خارج از چارچوب و خواسته های گاه نامشروع صاحبان قدرت، به مدیران دولت که نظیر آن را در به هم زدن جلسات سخنرانی و معارفه انتصاب مدیران که گاهی در روز موعد با مشکل مواجه می شود، شاهد هستیم.

 

در شهرستان آمل پس از انتخابات سال 92 و رأی بی نظیر مردم این شهرستان به دکتر روحانی، امید آن بوده که تغییر مورد اشاره در اداره دستگاهها صورت پذیرد. ولی با توجه به فشارهایی از جنس موارد ذکر شده تاکنون این اتفاق نیفتاده است.

 

این شرایط در حالیست که در طول قریب شش ماه گذشته پس از روی کار آمدن دولت یازدهم میل به تغییر، به صورت یک خواست عمومی در میان فعالان سیاسی، اجتماعی شهرستان به وضوح احساس می شود. بی توجهی به این خواست عمومی باعث انتقاد و بعضاً اعتراض این فعالان به مسئولان ارشد استانی و ملی شد. اوج این اعتراضات را پس از صدور حکم سرپرستی فرمانداری آمل – که نماینده عالی دولت در شهرستان است،- برای شخصی مه نه در اتدیشه و سابقه و نه در روش مدیریتی هیچگونه قرابتی با دولت جدید نداشت، مشاهده کردیم.

 

ارسال نامه های اعتراضی گوناگون با امضاء اشخاص حقیقی و حقوقی، تماسها و دیدارها با شخصیت های سیاسی و مذهبی ملی و استانی از روشهای قانونی و مدنی بود که این فعالان برای انتقال نگرانی ها و دغدغه هایشان در پیش گرفتند.

 

از باب مثال می توان به دیدار پاییز سال گذشته جمعی از فعالان سیاسی اصلاح طلب و تعدادی از اعضای ستاد انتخاباتی سابق دکتر روحانی با دکتر ربیع فلاح استاندار مازندران در حاشیه بازدید وی از یکی از کارخانه ها در آمل و ارسال نامه شورای هماهنگی نیروهای اصلاح طلب آمل به معاون سیاسی وزیر کشور و ارسال رونوشت آن به استاندار و معاون سیاسی استانداری مازندران در زمستان سال قبل، اشاره نمود.

 

اکنون که به نظر می رسد که این پیگیریها و اعتراضات به گوش مسئولان تصمیم گیر و اشخاص تأثیر گذار در این انتصاب رسیده با موضع جدیدی از سوی جمعی اندک از بدنه ستاد سابق تبلیغاتی دکتر روحانی مواجه شدیم که با داعیه خواست فرماندار بومی، دانسته یا نادانسته به کوششی در جهت انحراف اصل این تغییر پرداخته اند.

 

در این مجال به چند نکته در این خصوص اشاره می شود:

 

پارامتر بومی بودن موضوع مهمی است که عامل توفیق یک مسئول در حوزه وظایفش می تواند باشد و برای هر شهروند آملی افتخار آمیز است که فرماندار لایق و همراه دولت تدبیر و امید از جنس شهروندان این شهر باشد. اما این افراد بهتر از هر کسی می دانند بدلایل مختلف و به رغم وجود شایستگان بسیار در این شهرستان تا به امروز این امر محقق نشد.

آنچه در انتخاب افراد برای مدیریت ها مخصوصاً مناصب سیاسی از نوع فرمانداری بیش از هر چیز دارای اهمیت است، کارآمدی ، توانمتدی و پاکدستی افراد بوده و بررسی سوابق فرمانداران پس از پیروزی انقلاب حداقل این موضوع را به خوبی گواهی می دهد. از طرف دیگر اگر تنها بومی بودن مطلوب این دوستان بود، چگونه و از چه جهت تا پیش از این با فردی که هم اکنون در جایگاه سرپرستی فرمانداری قرار دارد، حداقل در کلام و مواضع مشهود وعلنی اظها مخالفت می کردند؛ که خداوند دانای همه اسرار نهان است.

مشکلات شهرستان آنقدر زیاد است که اگر به شمارش در آید حکایت مثنوی و هفتاد من کاغذ را تداعی می کند و در این مجال نمی گنجد. این شهرستان بیشترین حجم معوقات بانکی را در بین شهرهای استان مازنداران به خود اختصاص داده. بسیلری از کارخانه ها بدلایل مختلف اقتصادی به تعطیلی و رکود دچارند و تعداد فعال این بنگاههای اقتصادی و تولیدی با 30درصد ظرقیت خود مشغول به کارند.دهها طرح نیمه تمام ملی در بخشهای مختلف عمرانی نظیر راههای دسترسی، بهداشت و درمان، اماکن ورزشی و… با حداقل پیشرفت فیزیکی به زمین مانده است. فرمانداری ویژه شهرستان قریب دو سال است به صورت سرپرستی اداره می شود. حداقل دو بخشداری با بلاتکلیفی مواجه است. در نهایت اینکه مدیریت سیاسی شهرستان بسیار آسیب پذیر شده است. تاوان دهنده همه این سوء مدیریتها و کمبودها شهروند آملی ست.

در این شرایط که پس از این مدت طولانی بنا بر شواهد و قرائن، توافقی بین مدیریت ارشد استان با سایر منابع تأثیرگذار در این تصمیم، صورت گرفته و فردی را برای این مهم مد نظر دارند، اصرار بر بومی بودن یک بحث انحرافی و به نفع افرادی است که فعلاً در مصادر امور قرار دارند ئ با هرگونه تغییر به جد مخالفت می کنند

 

فردی که در برخی محافل نامش به عنوان گزینه پیبشنهادی استاندار مطرح شد، را شخصی با سابقه روشن مدیریتی، توانمندی در تصمیمات و اجرای آنها و از همه مهمتر به پاکدستی و سلامت نفس می شناسند و معرفی می کنند. در خصوص مواضع سیاسی وی اطلاعات روشنی در دست نیست لکن حضور وی در کاروان تدبیر و امید در استان نشان از مواضع اعتدالی وی و همراهی اش با سیاستهای دولت جدید دارد.

فارغ از شیوه ای که این جمع کوچک بریا معرفی و پیشنهاد گزینه ها به نام ستاد انتخاباتی دکتر روحانی از شهرستان، که در نوع خود بدیع و بی نظیر بود، گزینه های مطرح شده مثلاً بومی هم از نظر توان مدیریت و کارآمدی بنا بر سوابقی که از ایشان موجود است – ضمن احترام به همه ایشان- هیچ ارجحیتی غیر از بومی بودن نسبت به فرد مورد نظر استاندار محترم ندارند.

بنا بر توضیحات فوق باید بدون در نظر گرفتن حب و بغض های فردی و خدای ناکرده منافع شخصی، به مشکلات شهرستان توجه نمود و با همدلی به کمک دولت منتخب مردم رفت اگر که همچنان در ادعای حمایت از روحانی صادقیم؛ و خداوند از همه دانا تر است.

6 thoughts on “تحلیلی از روند پیدا و پنهان انتصاب فرماندار آمل”
  1. نگارنده عزیز .انچه عیان است چه حاجت به بیان است.اگر بخواهی سیاست کلی اجرایی شود اری حق انست که شما گفتی. اما شهرما که اندیشمندان وسیاستمداران بنامی در کشور دارد چه نیاز به افراد غیر بومی.فرماندار شهر ما باید به درد مردم شهرش اشنا باشد نه باسیاست کلی شهر.که انهم با یک شخص دلسوخته ودرد اشنا میسر خواهد شد

  2. نگارنده غیربومی هست و ابتدایی ترین اطلاعی از وضعیت سیاسی شهرستان امل ندارد فرمانداری امل کمر از یک سال (10-11)ماه است که با سرپرستی اداره می شود نه 2 سال ،ابتدا در خصوص موضوعی که قصد نقد یا هرچیز دییگری را نسبت به ان دارید مطالعه بفرمائید سپس اظهار نظر

  3. مورد عجیب آمل!
    نماینده مردم آمل ضمن حضور علنی در ستاد قالیباف حمایت خود از وی را رسما اعلام کرد
    2- روحانی رئیس جمهور شد
    3- گزینه یوسفیان (نماینده آمل) فرماندار آمل شد!

  4. فرماندار باید املی باشه هیچ چیز دیگه نگو مگه با تو نیستم اها مهم نیست کی باشه املی باشه یه دونه باشه تازشم باید با نماینده تامل داشته باشه اونم بوسفیان واقعا خوب کار کرده هیچی نگ.و

  5. دوستان به دور از بومی بودن و مسائل مطرح شده
    مدرک تحصیلی فرماندار هم مورد بررسی قرار بگیره بد نیست
    حالا مثل خدابیامرز کردان نباشه هم خودش یه بحثه که الان در شرایط کنونی فک نکنم جای بحث داشته باشه

    آقا به خدا من نظرم کلیه فردا مارو نگیرن به جرم اهانت به فرماندار شطرنجی کنند .

  6. با سلام خدمت نکارنده متن و عزیزانی که اظهار نظر فرمودند.
    در متن فوق چند ویژگی(پارامتر کلمه ای لاتین است) برای انتصاب فرماندار مطرح شده است که به آنها می پردازم.
    1 : بومی بودن، یکی از مهمترین ویژگی ها برای انتصابات سیاسی به شمار می رود. دلائل مختلفی هم دارد که بر کسی پوشیده نیست.
    2 . توانمند بودن نیز یکی دیگر از ویژگی های مدیریت می باشد.
    3 . ابتکار در عمل، سرعت در تصمیم گیری، غیر قابل نفوذ بودن نیز معیارهای دیگری است برای انتخاب یک مدیر.
    4 . قانونمند بودن نیز از مهم ترین ویژگی های یک مدیر است.
    5 . در کنار موارد فوق و برخی موارد دیگر که ذکر نکردم ولی می توانند در انتخاب یک مدیر مؤثر باشند، اعتقاد قلبی به خداوند رحمان و مؤمن بودن است که از بروز برخی انحرافات جلوگیری می کند.
    اگر مدیری هرکدام از معیارها و موارد فوق را نداشته باشد، به نوعی در مدیریت کردن اداره تحت امر خود دچار مشکل خواهد شد.
    در اینکه چه کسی به عنوان فرماندار شهر انتخاب شود، خیلی نیاز به فکر کردن و جستجو کردن نیست. زیرا هستند افرادی که هم سوابق اجرایی خوبی دارند و هم در بین مردم شهرستان آمل از محبوبیت خاصی برخوردارند.
    در این میان با نگاهی گذرا به فعالان عرصه سیاست در شهرستان آمل، می توان به فرد لایقی که چند سال سابقه مدیریت در کلان شهر تهران و نیز یکی از شهرهای استان تهران را در پرونده مدیریتی خود دارد، رسید .
    می توان به فردی رسید که در شهرستان آمل از اقبال عمومی بسیار خوبی برخوردار است، کسی که سالیانی است مردم عزیز و بزرگوار شهرستان آمل و روستاهای اطراف به خوبی با چهره وی آشنا هستند و به وی اعتماد دارند.
    شاید نگارنده و عزیزانی که در مورد متن فوق اظهار نظر فرمودند نیز این چهره فعال، توانمند، صاحب فکر واندیشه، خلاق، با تجربه در عرصه مدیریت، مؤمن و … را بشناسند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *