با گذری در کوچه پس کوچه های محله پایین بازار آمل به بناهایی برمی خوریم که تداعی کننده فرهنگ و تمدن شهر قدیمی آمل هستند. بناهایی با قدمت چند صدساله که هریک برای خود تاریخچه ای مکتوب دارند. متاسفانه این بناها مورد بی توجهی مسئولین قرار گرفته اند، به گونه ای که نه تنها اقدامی در جهت مرمت و بازسازی آنها صورت نمی گیرد، بلکه یکی پس از دیگر دستخوش تخریب نیز می شوند. یکی از این بناها خانه شفاهی است که در ادامه به آن می پردازم.
تاریخچه بنا و وضعیت کنونی آن
در بازید از خانه شفاهی، گفتگوی کوتاهی داشتم با یکی از نوادگان مالک بنا که نگاهی اجمالی بدان خالی از لطف نیست.
این خانه 250 سال پیش توسط یک خان ثروتمند که هفت روستای ان منطقه را تحت سلطه خود داشت، بنا شد و پس از وی به فرزندانش، برادران عطار به ارث رسید. طبق بررسی های میراث فرهنگی، قدمت بنا به دوران قاجار باز می گردد.
بنای کنونی که هنوز گچ بری ها و آئینه کاری های اولیه اش را حفظ کرده است و شامل حیاط، 10 اتاق و یک سرد خانه می باشد، توسط سه برادر تقسیم شد. ساکنین کنونی بنا با افزودن سیستم لوله کشی و سرویس بهداشتی درآن زندگی می کنند و چون توانایی مالی جهت مرمت و بازسازی بنا را ندارند، چشم به راه دوراندیشی و درایت مسئولین میراث فرهنگی هستند تا بلکه با خرید بنا، اقدام به مرمت و بازسازی آن نمایند.
اقدامات کارشناسی صورت گرفته
این بنا توسط سازمان میراث فرهنگی درسال 1385 به ثبت کشوری رسید و یک بارهم توسط باستان شناس امریکایی مورد بررسی قرار گرفت. تاریخچه مکتوب این بنا سال ها پیش به دلیل مشکلات مالی مالک فروخته شد.
صد گفته ولی نیست گوشی شنوا
سوال اینجاست که چرا باید بنایی که بازگوکننده تاریخ و معماری غنی آمل است و از نظر صنعت گردشگری ومیراث فرهنگی آینده روشنی دارد، این چنین مورد بی توجهی مسئولین قرارگیرد. اداره میراث فرهنگی آمل با اعلام کمبود بودجه در خرید بناهای تاریخی، از وظیفه خود که مرمت و بازسازی این بناهاست، شانه خالی می کند. حال آنکه این اداره در امر حفظ و بازسازی این بنا کوتاهی می کند، این وظیفه بردوش سازمان میراث فرهنگی کشور است که با اختصاص بودجه کلان، اقدام به خرید این بنا کند.
لازم به ذکر است قدمت برخی از بناهای تاریخی شهر آمل به دوران صفوی و حتی پیش از آن نیز باز می گردد. درصورتی که ما دراین شهر بناهایی داریم که قدمت آن با بناهای تاریخی شهر اصفهان برابری می کند، روا نیست اداره میراث فرهنگی آمل با عملکرد ضعیف و کند خود و بی توجهی به حفظ و مرمت این بناها، آیندگان مارا از این میراث گرانبها بی نصیب کنند و سنگ در چرخ پیشرفت و بهبود صنعت گردشگری کشور اندازند.
فائزه سلیمی هراز نیوز
ممنون از خانم سلیمی گزارش جالبی بود..
ایکاش تمامی کسانی که گزارش می نویسن ایمیلشون را هم میذاشتن
سلام ممنون از گزارش قشنگتون و توجهتون به این مسائل
همیشه گفتم بازم میگم((((((نوش دارو پس از مرگ سهراب))))))این ضرب المثل برازنده بعضی از مسئولان کشورمان است مثل مسئولان میراث فرهنگی شهرستان آمل
سلام سوولمازجون اسمت کی تغییر کرد مقاله تو رو خوندم خیلی جالب بود-متشکرم
slm.ali bod azizam tooooooooooooooop kheyli ghashang bod afarin
عزیزان برج گنبد سی در شاهاندشت که از نوع چهارتاقی و مربوط به پیش از اسلام بوده و به ثبت ملی رسیده است بدلیل پروژه محلی و عدم رعایت حریم آثار باستانی به شدت آسیب دیده است. پیگیری دلسوزانه شاید مانع از نابودی کامل این اثر ملی گردد.
namarstagh
mamnon az etela resanie khobeton. khili jalb bod . montzere mataleb baditon hastim …
سلام منمنون از گزارش جالبتون اگه موردی نداره میخوام مطالبتون رو در وبلاگم قرار بدم http://pars-amard.roomfa.com/
خانم سلیمی عزیز گزارش جالبی بود و در نوع خودش خواندنی. اما بد نیست اگر در موارد این چینی با یک کارشناس و یک مسئول مرتبط هم صحبت کنید. فکر می کنم در این صورت می تونید اطلاعات جامع تری در اختیار مخاطبانتون قرار بدید.
خانم سلیمی اگه نمی دونین بدونین که خانه شفاعی مالک ان آقای دکتر حیدرزاده اصلا مشکل مالی نداره چون خود یکی از خیرین شهر آمل هست دوم آنکه این خانه تاریخی را تازه با تمام تلاش و قدرت میراث فرهنگی آمل و مازندران از مالک آن خریداری نموده و تا سال بعد باید برای آن اعتبار گذاشته شود خواهشمند است از روند ادارات یک کمی اطلاعات کسب کنید که چگونه خانه ها در میراث خریداری می شود و اینقدر هم میراث فرهنگی امل را نکوبید سپاسگزارم