فضا برای واگذاری ممیزی مهیا نیست
هرازنو: «مسعود کوثری» مدیر انتشارات علمی فرهنگی در گفتوگو با خبرنگار کتاب و ادبیات پیرامون واگذاری طرح ممیزی به ناشران از سوی ارشاد اظهار داشت: به نظر من این واگذاری کار سخت و پیچیدهای است هرچند در حال حاضر ناشران بزرگ دارای هیات علمی هستند و برای انتشار ابتدا کتاب را حداقل در اختیار سه داور قرار می دهند تا به لحاظ سطح علمی و موازین فرهنگی جمهوری اسلامی ایران نظرشان را بدهند.
وی افزود: ناشران کوچک هم اغلب برای انتشار یک کتاب نظر یک یا دو نفر را جویا میشوند، اما به نظر میرسد در حال حاضر این واگذاری کار را سخت و پیچیده میکند و به سادگی با استقرار یک هیات علمی نمیتوان اجرایی کرد.
به گفته کوثری، این واگذاری در صورت اجرایی شدن مسایل بسیاری را برای ناشران پدید می آورد، به خصوص در رابطه با برخی آثار فقهی و یا خارجی که ممکن است مشکلاتی را ایجاد کند، حتی ممکن است ناشر اثری را از روی بی اطلاعی منتشر کند و یا هیات علمی توجه دقیقی به آن نداشته باشد که پس از انتشار این اثر مورد انتقاد قرار میگیرد.
مدیر انتشارات علمی فرهنگی با تاکید بر این مطلب که سطح سختگیری ناشران پائینتر از سقف سختگیری ارشاد است گفت: حتی ممکن است ناشر حس کند این کتاب مسئله خاصی ندارد ولی ارشاد آن را مورد انتقاد قرار دهد و یا گروههایی که خارج از ارشاد هستند گاهی سختگیرانه تر از ارشاد برخورد میکنند.
کوثری در ادامه تصریح کرد: باید فکری برای ماجراهای پس از انتشار کرد مثلا شورای حل اختلاف در ارشاد تشکیل شود و یا با نهادهای قضایی هماهنگی هایی انجام داد تا در صورت بروز مشکل روند طولانی نشود، زیرا در حال حاضر برای اختلاف میان دو ناشر پروندهای تشکیل میشود و ممکن است دو تا سه سال روند بررسی به طول بینجامد.
این مدیر انتشارات خاطر نشان کرد: در حال حاضر معتقدم فضا برای انجام چنین کاری مهیا نیست، و باید با یک صبر پیش رفت مثلا چند ناشر را به عنوان طرح آزمایشی انتخاب کرد، به نظرم این امر مشکلات بسیاری را پدید می آورد، ضمن اینکه راه را برای انتقاد بیرونی باز میکند.
وی افزود: هرچند ممکن است بعد از انتشار حتی ارشاد هم نسبت به کتاب اعتراض نداشته باشد اما افراد بیرون طرح شکایت کنند، بنابراین به نظرم این طرح نباید به عنوان یک دستورالعمل فرهنگی صورت گیرد و ابتدا آزمایشی باید طرح اجرا شود.
وی در پایان خواستار انتشار متن آئین نامه شد و گفت: این موضوع باید در رسانه ملی چکش کاری شود و نشستهای فراوان پیرامون آن برگزار شود و حتی متن در اختیار ناشران قرار گیرد.
منبع: فارس