به باور وزیر امور خارجه ایران، اکنون زمان اتحاد در مقابل تروریسم است و تهران هرگز قصد ندارد همپای عربستان، به تنش‌ها در خاورمیانه دامن بزند.

 «محمد جواد ظریف،» وزیر امور خارجه ایران، در یادداشتی در شماره امروز نیویورک تایمز نوشت: جهان به زودی اجرایی شدن توافقنامه تاریخی هسته‌ای ایران را جشن خواهد گرفت. توافق مذکور، پایانی بر نگرانی‌های بی‌مورد، گرچه بحران‌ساز بر سر موضوع برنامه هسته‌ای ایران خواهد بود.
همه طرف‌های این توافق امیدوارند با حل شدن مسئله مذکور، جهان بتواند بر معضل افراطگرایی که خاورمیانه را با مشکلات بسیاری مواجه کرده است تمرکز کند.
حسن روحانی همواره اعلام کرده است داشتن روابط دوستانه با همسایگان، برقراری صلح و ثبات و همکاری‌های بین‌المللی، اولویت سیاست خارجی ایران به خصوص در مقابله با افراطگرایی است.
روحانی در سپتامبر 2013 (30 روز منتهی به 8 مهر 92)، یک ماه پس از انتصاب، طرحی را با عنوان «جهان علیه خشونت و افراطگرایی» مطرح کرد که با اکثریت آرا در سازمان ملل متحد به تصویب رسید. استقبال سازمان ملل از این طرح، جهان را به آغاز مبارزه‌ای جدی علیه تروریسم امیدوار کرد.
ظریف در ادامه نوشت: اما متأسفانه تعدادی از کشورها قصد دارند، مانع به ثمر رسیدن تلاش‌های ایران و توافق هسته‌ای این کشور شوند. به دنبال امضای توافق هسته‌ای ایران در ماه نوامبر (30 روز منتهی به 9 آذر)، عربستان سعودی تلاش کرد با دست‌آویز قرار دادن ایران‌هراسی ساختگی‌اش، به هر طریقی که می‌تواند این توافق را نابود کند. امروز نیز برخی در این کشور نه تنها مانع عادی‌شدن روابط هستند، بلکه قصد دارند منطقه را به صحنه درگیری و جدال تبدیل کنند.
به باور وزیر امور خارجه ایران، عربستان نگران است با اجرایی شدن این توافق و کنار رفتن ابرهای تهدید ساختگی برنامه هسته‌ای تهران، تهدید واقعی جهان هویدا شود و آن چیزی نیست جز حمایت فعال ریاض از افراطگرایی خشونت‌بار. بربریت موجود در این کشور به خوبی عیان است. نمونه بارز آن، اقدام اخیر این کشور در اعدام 47 زندانی از جمله آیت‌الله «شیخ نمر باقر النمر،» روحانی مبارز شیعه، است. آل‌سعود در خانه با شمشیر و در خارج با چاقو در هیبت مردان نقابدار سر می‌برد.
او در ادامه نوشت: فراموش نکنیم عاملان حوادث تروریستی از 11 سپتامبر تا «سن‌برناندینو» و دیگر وقایعی که در فاصله این دو رخ داده‌اند،  سعودی بوده‌اند. همچنین بیشتر اعضای گروه تروریستی القاعده و جبهه النصره ملیتی سعودی دارند یا با دلارهای عاید از نفت این کشور، شستشوی مغزی شده‌اند.
عربستان می‌خواهد با فشار بر غرب، ایجاد بی‌ثباتی در خاورمیانه از طریق جنگ یمن و حمایت از تروریسم و تحریک مستقیم ایران، توافق هسته‌ای ما را از مسیر اصلی خارج کند. تجاوز عربستان به یمن و حمایت این کشور از تروریسم بر کسی پوشیده نیست؛ اما خویشتنداری عاقلانه و منطقی ما در مقابل تحرکات این کشور، خوشبختانه از تبدیل شدن این مسئله به تیتر اخبار رسانه‌های خارجی جلوگیری کرده است.
دولت ایران در بالاترین سطوح قاطعانه تعرض 12 دی به سفارت و کنسولگری سعودی را محکوم و امنیت دیپلمات های این کشور را تضمین کرد. اقدامات فوری برای کمک به بازگشت نظم به مجموعه دیپلماتیک سعودی فراهم شد و دولت ایران بر عزم جدی خود برای مجازات مهاجمان تأکید کرد.
ظریف در یادداشت مذکور افزود: ما همچنین اقدامات انضباطی درباره کسانی که در انجام وظایف خود در حفاظت از این اماکن قصور داشتند اعمال کردیم و همچنین تحقیق داخلی برای جلوگیری از تکرار چنین حوادثی در آینده را آغاز کرده ایم.
در مقابل، دولت سعودی در سه سال گذشته تأسیسات دیپلماتیک ایران در یمن، لبنان و پاکستان را بطور مستقیم  مورد هدف قرار داده است. تجاوز عربستان تاکنون منجر به کشته شدن دیپلمات‌های ایرانی و افراد محلی شده است.
اما اقدامات تحریک‌آمیز عربستان به مسائل ذکر شده ختم نمی‌شود. زائران ایرانی همواره هدف آزارهای سازمان یافته بوده اند. در یک مورد، دو مأمور پلیس عربستان به دو پسر جوان ایرانی در جده تعرض کردند که باعث برانگیخته شدن خشم عمومی شد. همچنین اهمال سعودی ها در فاجعه منا، به کشته شدن 464 زائر ایرانی در مراسم حج انجامید.
ظریف در ادامه نوشت: علاوه بر این، مقامات سعودی، چندین روز از پاسخ به درخواست‌های مکرر خانواده‌های قربانیان و دولت ایران برای دسترسی و بازگرداندن پیکرهای قربانیان خودداری کردند.
به باور ظریف، نفرت‌پراکنی خطیبان سعودی را می‌توان از دیگر اقدامات تحریک‌آمیز عربستان علیه ایران و شیعیان برشمرد. اقدام منفور گردن زدن شیخ نمر النمر در فاصله کوتاهی پس از نطق خطیبی در مسجدالحرام علیه شیعیان صورت گرفت. او اوایل سال 94 در خطبه دیگری گفته بود: «مخالفت ما با شیعه و عملیات انتحاری علیه آنها تا زمانی که روی زمین هستند، ادامه خواهد داشت.»
با وجود این مسائل، ایران، با اطمینان از قدرت خود، اقدام تلافی‌جویانه‌ای علیه عربستان سعودی انجام نداده و از قطع یا حتی کاهش سطح روابط دیپلماتیک خود با این کشور خودداری کرده بود. پاسخ ما تاکنون با خویشتن داری همراه بوده است؛ اما صبر و تحمل یکطرفه دوام ندارد.
در ادامه یادداشت وزیر امور خارجه ایران آمده است: ایران تمایلی به تشدید تنش در منطقه ندارد. ما باید برای مقابله با تهدید افراطگراها متحد باشیم. رئیس جمهور و اینجانب، از اولین روزهای پس از انتخاب ایشان، چه به صورت عمومی و چه خصوصی، آمادگی خود را برای گفتگو، اشاعه آرامش و مبارزه با افراطی گری بی ثبات کننده اعلام کرده ایم؛ اما به نظر می‌رسد عربستان گوش شنوایی برای سخنانی از این دست ندارد.
ظریف در پایان این یادداشت نوشت: سران سعودی باید میان حمایت از افراطگرایان و اشاعه نفرت فرقه‌ای یا ایفای نقش سازنده برای ایجاد ثبات در منطقه یکی را انتخاب کنند؛ امیدواریم عقلانیت حاکم شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *