خانواده – حضور پر رنگ زنان در پست‌های مهم اجرایی در دولت دهم؛ موضوعی که خشنودی جامعه زنان را به همراه داشت و دارد. اما پس از گذشت مدتی، برخی از این انتصاب‌ها، حاشیه‌هایی همچون بازداشت رئیس موزه ملی و یا تلاطم بازار دلار را همراه داشت.

لیلا شریف: شاید هیچ کس فکر نمی‌کرد که بینش احمدی‌نژاد دولت نهم نسبت به حضور زنان در جامعه، شاهد چنین تغییرات قابل توجهی در دولت دهم باشد و رئیس جمهور از هیچ تلاشی برای پررنگ شدن حضور بانوان در سمت های اجرائی فروگذاری نکند.
احمدی‌نژاد در دوره نهم ریاست جمهوری خود، بیشتر بر حضور بانوان در خانه تأکید می‌کرد تا جایی که برای تحقق این هدف موضوع کاهش ساعت کاری زنان را مطرح کرد تا با تکیه بر هر روشی حضور بانوان را در جمع خانه و خانواده پر رنگ‌تر کند.
اما این نگاه در دولت دهم کم رنگ‌تر شد و رئیس جمهور در اولین ماه‌های شروع کار خود برای معرفی وزرا دست به دامان بانوان شد و نام سه زن را در لیست اعضای کابینه خود گنجاند و این لیست را که برای اولین بار نام وزرای زن را در خود جای داده بود، به مجلس ارسال کرد.
این تلاش رئیس جمهور برای معرفی وزرای زن از موفقیت چندانی برخوردار نشد و از میان سه زن معرفی شده به مجلس، تنها «مرضیه وحید دستجردی» به دلیل سابقه اجرایی درخشانش توانست موافقت نمایندگان مجلس را جلب کند و در جمع کابینه مردانه دولت جا گیرد و نام خود را به عنوان اولین وزیر زن بعد از انقلاب و سومین زن دولتمرد تاریخ ایران ثبت کند.
اما سوسن کشاورز و فاطمه آجرلو که هریک به ترتیب برای سمت وزارت آمورزش و پرورش و وزارت رفاه به مجلس معرفی شده بودند، با رأی منفی نمایندگان مجلس از قطار کابینه دولت جا ماندند و نتوانستند نام خود را در لیست اولین‌ها قرار دهند.
رئیس دولت دهم زمانی که نتوانست خواسته خود را برای حضور بانوان در حد وزارت عملی کند با کمی عقب‌گرد، تلاش کرد تا زمینه برای حضور زنان در حد معاونان خود و وزرا فراهم شود و زنان بیشتری، سمت مردان دولت را از آن خود کنند.
این خواسته رئیس جمهور با تلاش بسیار و تا حدودی بدون توجه به سابقه اجرایی بانوان محقق شد و احمدی‌نژاد سعی کرد با تکیه بر معاونان زن محبوبیت دولت نهم را افزایش دهد.
در میان زنان دولت احمدی‌نژاد هستند بانوانی همچون وحید دستجردی که به درستی انتخاب شده و در سمت وزارت قرار گرفته‌اند اما از سوی دیگر در برخی سمت‌ها رئیس جمهور و اطرافیانش بدون توجه به سابقه اجرایی افراد، زنانی را به صندلی ریاست رساندند، که فاقد هیچ گونه مدیریت اجرایی و حتی سابقه مرتبط با سمت خود بودند.
از بین 10 زنی که در دولت دهم رسانه‌ای شدند، تنها سوسن کشاورز و فاطمه آجرلو به سمتی دست نیافتند و باقی بانوان هر یک از جایگاهی در دولت احمدی‌نژاد برخوردار شدند.
شاید به جرأت بتوان، «مرضیه وحید دستجردی» وزیر بهداشت را به عنوان موفق‌ترین، «آزاده اردکانی» رئیس بازداشت شده موزه ملی را پرحاشیه‌ترین و مینو اردکانی را به عنوان آخرین زنی معرفی کرد که تا به اکنون در کنار دولت احمدی‌نژاد قرار گرفته‌اند، معرفی کرد.

نکته اینکه معاون ارزی بانک مرکزی، گویا بی نام و نشان ترین زن دولت احمدی نژاد است که حتی کمتر عکسی از او منتشر شده. ضمن اینکه حضور او عواقب ناخوشایندی برای اقتصاد ایران داشت؛ دلار از 1300 تومان که در دوره پیش از آن با شیب ملایم تری گران می شد، ناگهان تا مرز 1800 تومان هم بالا رفت و شوک بزرگی به اقتصاد کشور وارد کرد.
جدول زیر شامل چکیده‌ای از سوابق و روند معرفی و انتخاب این 10 زن دولت دهم برای سمت هایی است که تا پیش از این برعهده مردان بوده است:

همچنین می توانید اینفوگرافیک مرتبط را اینجا ببینید.

4747

نامجانشین چه فردی شد؟سمت اجراییتحصیلاتسوابق اجراییفرآیند حضور در دستگاه اجرایی
مرضیه وحید دستجردی
 
کامران باقری لنکرانیوزیر بهداشت و درمان و آموزش پزشکی-‎‌ متخصص جراحی زنان و زایمان- دکترای عمومی پزشکی – عضو شورای آموزش پزشکی و تخصصی وزارت بهداشتعضو شورای سیاست‌گذاری وزارت بهداشت
-نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی دوره چهارم و پنجم
-عضو گروه پزشکی شورایعالی برنامه‌ریزی
-عضو شورای عالی نظام پزشکی کشور
– معرفی به عنوان اولین وزیر زن از سوی احمدی نژاد- موافقت نمایندگان با حضور دستجردی در وزارت بهداشت
فاطمه بداغیپیش از جداسازی معاونت حقوقی پارلمانی رئیس جمهور از یکدیگر، “محمدرضا رحیمی” بر این معاونت ریاست میکردمعاون حقوقی رئیس جمهور -کارشناس رشته الهیات (فلسفه و کلام اسلامی)
-کارشناس رشته حقوق قضایی
-کارشناسی ارشد و دکترا حقوق خصوصی
 

 

 

– مشاوره قضایی در حوزه ریاست قوه‌قضائیه
– معاونت آموزش و پژوهش مرکز امور مشاوران و وکلای قوه قضائیه
– نمایندگی قوه قضائیه در شورای فرهنگی – اجتماعی زنان
– جدا سازی معاونت حقوقی ریاست جمهوری از معاونت پارلمانی
– ایجاد معاونت حقوقی رئیس جمهور
– صدور حکم انتصاب بداغی به عنوان معاون حقوقی رئیس جمهوری از سوی احمدی نژاد
نسرین سلطان خواهصادق واعظ زادهمعاون علمی و فناوری رئیس جمهوریکارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترای ریاضیات از دانشگاه صنعتی شریف-عضو هیئت علمی و هیئت امنای دانشگاه الزهرا
-عضو شورای سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی وزارت آموزش و پرورش
– مشاور رییس جمهور و رییس مرکز امور زنان و خانواده
– ترک سمت ریاست مرکز زنان و امور خانواده در آغاز دولت نهم
– حضور در شورای شهر
– حضور در جلسات تبلیغاتی احمدی نژاد برای دولت دهم
– حضور در دولت دهم با معاون علمی و فن‌آوری رئیس جمهوری
فرحناز ترکستانیمهرداد بذرپاشتلاش نافرجام رئیس جمهور برای واگذاری ریاست سازمان ملی جوانان به ترکستانی– متخصص بیماریهای زنان و زایمان– معاون دانشجویی و فرهنگی و رئیس مرکز امور دانشجویی و فرهنگی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
-معاون دانشجویی و فرهنگی و رئیس مرکز امور دانشجویی و فرهنگی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی
– صدور حکم انتصاب ترکستانی برای ریاست سازمان ملی جوانان از سوی رئیس جمهور
– ایجاد حاشیه های 10 روز برای انتصاب این سمت
– رد ریاست سازمان ملی جوانان از سوی ترکستانی به دلیل کسالت
– بازگشت به وزارت بهداشت
– درخواست استعفا از سمت وزارت بهداشت به دلیل بیماری
– موافقت وزیربهداشت
– ادغام سازمان ملی جوانان با سازمان تربیت بدنی
فرشته حشمتیانپیش از ادغام سازمان انجمن اولیا با سازمان مدارس غیردولتی، “حسین هژیری” بر صندلی ریاست مدارس غیردولتی تکیه زده بود

 

– رئیس سازمان مدارس غیر دولتی و توسعه مشارکت های مردمی آموزش و پرورش– کارشناس علوم قرآن و حدیث
-فقه و حقوق اسلامی
– مدیرکل گزینش نیروی انسانی وزارت آموزش و پرورش
-قائم‌مقام وزیر در سازمان مرکزی انجمن اولیا و مربیان در دولت نهم
– معرفی به عنوان یکی از گزینه های احتمالی برای سکانداری وزارت آموزش و پرورش
– ادغام سازمان انجمن اولیا و مربیان با سازمان مدارس غیر دولتی و توسعه مشارکتهای مردمی
فاطمه قربانپیش از تبدیل معاونت آموزش و نوآوری به معاونت آموزش ابتدایی و متوسطه، “عباس رهی” عهده دار این معاونت بودمعاون آموزش ابتدایی وزیر آموزش و پرورشفوق‌لیسانس مدیریت آموزشیمدیر مدارس و هنرستان به مدت 20 سالتبدیل معاونت آموزش و نوآوری سابق به دو معاونت آموزش ابتدایی و آموزش متوسطه
– معرفی قربان به عنوان معاون آموزش ابتدایی در سال 88
مینو کیانی رادسیدکمال سیدعلیمعاون ارزی بانک مرکزیفوق لیسانس مدیریت بازرگانی-معاون اداره مطالعات و سازمان های بین المللی بانک مرکزی
– مدیر اداره مطالعات و سازمان های بین المللی بانک مرکزی
مدیرکل امور بین الملل بانک مرکزی
برکناری سید کمال سیدعلی تنها پس از گذشت 4 ماه از زمان انتصاب
– معرفی کیانی راد از سوی علی بهمنی رئیس بانک مرکزی به عنوان اولین زن در سمت معاون ارزی بانک مرکزی در آبان ماه سال جاری
– پس از انتصاب او، بازار ارز با نواسانات شدیدی مواجه شد و دلار در کوتاه ترین زمان، تا 40 درصد گران شد.
فاطمه آجرلو عبدالرضا مصری وزیر رفاه و تأمین اجتماعی دولت نهم بودمعرفی برای وزارت رفاه در دولت دهمفوق لیسانس روانشناسی شخصیت
– کارشناسی روانشناسی بالینی
– تحصیل در حوزه علمیه
نماینده مردم کرج در مجلس هفتم و هشتممعرفی به عنوان اولین وزیر زن وزارت رفاه و تأمین اجتماعی از سوی رئیس دولت دهم
– رأی منفی مجلس به سکانداری آجرلو بر وزارت رفاه
سوسن کشاورزعلیرضا علی احمدی” در دولت نهم سکاندار وزارت آموزش و پرورش بودمعرفی برای وزارت آموزش و پرورش در دولت دهم-کارشناس علوم اقتصادی، کارشناس ارشد تاریخ و فلسفه آموزش و پرورش و دکترای فلسفه تعلیم و تربیت-معاون وزیر آموزش و پرورش و رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور-رئیس اداره پژوهش دانشکده علوم انسانی دانشگاه تربیت مدرس
-معاون وزیر آموزش و پرورش و رئیس سازمان آموزش و پرورش استثنایی
– معرفی به عنوان وزیر آموزش و پرورش دولت دهم
– رأی منفی مجلس به سوسن کشاورز
– مشاور رئیس جمهور در امور تعلیم و تربیت
– عزل ناگهانی کشاورز و 13 معاون دیگر دولت دهم از سوی رئیس جمهور
آزاده اردکانیحمیدرضا مهراندیشرئیس موزه ملیکارشناس میکروبیولوژی از دانشگاه آزاد اسلامیمدیر مسئول مرکز اطلاع‌رسانی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری (میراث آریا)
-معاونت موزه ملی به مدت 20 روز- معلم خصوصی زبان مشایی و بقایی
– انتصاب به عنوان معاون موزه ملی
-مدیر مسئول مرکز اطلاع‌رسانی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری (میراث آریا)
– قرار گرفتن در جایگاه رئیس موزه ملی بعد گذشت 20 روز از سمت معاونت در بهمن ماه سال88
– بازداشت شدن در جریان بازداشت افراد وابسته به جریان انحرافی در اوایل سال 90
– برکناری از ریاست موزه ملی در تیرماه سال 90

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *