آرای ممتنع در سؤال و استیضاح وزرا بی‌اثر می‌شود

رئیس کمیسیون تدوین آیین‌نامه ‌‌داخلی مجلس، با بیان اینکه این کمیسیون برای رفع اثرات منفی آرای ممتنع در سؤال و استیضاح، به‌دنبال بی‌اثر کردن این آرا است، گفت: هم‌اکنون اصلاح نحوه اجرای و زمان‌بندی سؤال از وزرا در دستورکار نیست.

 

عزت‌الله یوسفیان‌ملا در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی خبرگزاری خانه ملت، در تشریح برداشت‌های متفاوت در نحوه رأی‌گیری درباره سؤال از وزیر، گفت: براساس ماده 210 آیین‌نامه داخلی مجلس پس از طی مراحل سؤال از وزیر و در صورت قانع نشدن نماینده، رئیس جلسه نظر نمایندگان مجلس را در این مورد أخذ می‌کند.

 

نماینده مردم آمل و لاریجان در مجلس شورای اسلامی، با اشاره به موضوعات مطرح شده از سوی نمایندگان مجلس مبنی بر اینکه در استیضاح وزیر، موضوع عدم اعتماد وزیر یا وزیران به رأی گذاشته می شود، اما در مقوله سؤال، پاسخ وزیر ملاک است، افزود‌: این موضوع موجب شده که در استیضاح وزیر مربوطه، آرای ممتنع به نفع وزیر و در سؤال رأی ممتنع به ضرر وزیر تمام شود.

 

یوسفیان‌ملا ادامه داد: کمیسیون تدوین آیین‌نامه ‌‌داخلی مجلس برای رفع ابهامات و مشکلات مقوله آرای ممتنع در سؤال و استیضاح، هم‌اکنون به‌دنبال بی‌اثر کردن این آرا در آیین‌نامه داخلی مجلس است، از این رو قرار نیست که در موضوع سؤال از وزرا مانند استیضاح، خود مقوله سؤال به رأی گذاشته شود، بلکه این کمیسیون با بی‌اثر کردن آرای ممتنع به‌دنبال رفع این مشکل است.

 

رئیس کمیسیون تدوین آیین‌نامه ‌‌داخلی مجلس، با اشاره به پیشنهادات مطرح شده مبنی‌بر پیش‌بینی زمانی برای نطق پایانی  وزیر بعد از اظهارات پایانی نماینده سؤال‌کننده، افزود:‌ هم‌اکنون این موضوع مطرح است که چرا وزرا نمی‌توانند در آخرین مرحله سؤال و بعد از نطق پایانی نماینده سؤال‌کننده از خود دفاع کنند، اما  این کمیسیون هیچ برنامه‌ای برای اصلاح نحوه اجرای سؤال و تغییر زمانبندی نطق وزیر و نماینده سؤال‌کننده ندارد، زیرا وزیر مربوطه می‌تواند با مدیریت، بخشی از زمان قانونی خود را برای نطق پایانی و دفاعیه خود در نظر گیرد.

 

در صحن علنی مجلس بعد از مطرح شدن سؤال از وزیر، نخست وزیر مربوطه به دفاع از خود و سپس نماینده به طرح سؤال اقدام می‌کند، بنابر این نمایندگان در صحن علنی مجلس نمی‌توانند آخرین توضیحات و دفاعیات وزیر را بشوند.

 

در چند روز اخیر و بعد از کارت زرد مجلس به جنتی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، برخی از نمایندگان مجلس در تذکراتی نسبت به نحوه رأی گیری درباره سؤال از وزیر انتقاد کردند که محمدحسن ابوترابی فرد نایب رئیس مجلس در پاسخ به این تذاکرات اعلام کرد که مفادی از آیین نامه داخلی مجلس که به نحوه رأی گیری درباره سؤال از وزیر و استیضاح مربوط می شود مورد بررسی و تجدید نظر قرار می گیرد.

بر اساس ماده 211 آیین‌نامه داخلی مجلس چنانچه در هر دوره مجلس، سه بار با رأی اکثریت نمایندگان حاضر، سؤالات نمایندگان از هر وزیر وارد تشخیص داده شود طرح استیضاح وزیر درصورت رعایت مفاد اصل هشتاد و نهم(89) قانون اساسی و آیین‌نامه داخلی در دستور کار مجلس قرار خواهد گرفت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *