اعتماد: بر اساس گزارش دايره حقوقي اداره كل بهزيستي استان كرمان آنچه در شش سال گذشته براي دختري به نام «دنيا» روي داده است بايد در محاكم قضايي پيگيري شود تا حق كودك بيپناه و مظلوم ستانده شود.«دنيا» كه از سال 1386 تحت سرپرستي بهزيستي كرمان قرار داشته به شدت مورد آزار جنسي و انواعي از آزار و اذيت جسماني قرار گرفته است.
با اين حال هنوز مديركل بهزيستي استان كرمان موضوع را به مراجع قضايي اعلام نكرده است. ماجراي حوادثي كه براي «دنيا»روي داده است وقتي برجسته شد كه سال گذشته مددكاران و مسوولان مركز «آشيانه علي» خواستار بررسي وضعيت اين دختربچه شدند. آنچه تاكنون از وضعيت اين دختر به ذهن ميرسد اين است كه برخلاف قواعد و دستورالعملهاي لازم «دنيا» با وجود شرايط نامساعدي كه داشته؛ به خانوادهيي نيز سپرده شده كه بخشي از آزارها در اين دوره بر او وارد شده است. «دنيا» كه اينك شش سال دارد قادر به تكلم نيست و هيچ كدام از مراكز نگهداريكننده از او مسووليت آنچه بر كودك گذشته را نپذيرفتهاند.
دنيا چگونه سر از بهزيستي درآورد
ماجرا از آنجا شروع ميشود كه درمهرماه سال 86، ماموران كلانتري يازده كرمان كودكي بيسرپرست رامشاهده كردند و پس از طي مراحل قانوني وي را تحويل شيرخوارگاه مادر اين شهر دادند.
مدارك همراه كودك نشان ميداد كه نام وي «دنيا» و فرزند مهران متولد نوزدهم مهرماه 1386 است. زندگي «دنيا» در شيرخوارگاه بهزيستي كرمان آغاز شد و كودك تحت سرپرستي مسوولان بهزيستي رشد و پرورش يافت. اما زندگياش ادامه خوبي نداشت. دراين مدت به علت آنچه بنابرگزارش خودمددكاران بهزيستي «فقر فرهنگي و محيطي!» عنوان شده دنياي قصه ما، دچار مشكلات ذهني (كند ذهني منجر به معلوليت) شد. مسوولان شيرخوارگاه با اينكه متوجه اين موضوع شده بودند، دنيا را پس از سه سال و يك ماه و شش روز، در تاريخ 23 آذر ماه 1389 تحويل مركز امام رضاي بخش زنگيآباد كرمان دادند. در اين مركز از كودكان بيسرپرست سالم نگهداري ميشود اما دنيا مشكل ذهني پيدا كرده بود و نبايد به آنجا ميرفت!برخلاف گزارش روانشناسان و مددكاران كه اعلام ميكرد كودك دچار معلوليت است. دنيا درمركز «امام رضا»ي كرمان پذيرش شد.
مركز امام رضا، بدون توجه به اين موارد، دنيا را به مدت يازده ماه و چهار روز نگهداري كرد و سپس در تاريخ چهارم آذر 1390، وي را تحويل مركز نگهداري از كودكان معلول ذهني شهيد فياضبخش دادند. اما دنيا فقط سه روز در مركز فياض بخش زندگي كرد. پس از معاينه پزشك مركز و مددكاران (خانم دكتر ي خانم م و خانم س) در تاريخ هشتم آبان ماه سال 1390، «دنيا» فاقد صلاحيت نگهداري در مركز فياضبخش شناخته شده و در تاريخ نهم آبان 1390 مجددا تحويل مددكار مركز امام رضاي زنگيآباد شد.
چرا دنيا به شبه خانواده سپرده شد
اين مركز بدون اجازه مراجع قضايي، سرپرستي موقت اين كودك را به يك شبه خانواده سپردند كه آن خانواده هم پس از مدتي اين كودك را به مركز امام رضا برگرداند و نهايتا پس از گذشت 16ماه «دنيا» در فروردين ماه 1392تحويل مركز آشيانه علي كرمان شد.
اينجاست كه باپيگيري دقيق مسوولان ومددكاران اين مركز پرده از رازهاي هولناكي برداشته شد و ماجراهاي شوم آمده برسر دنيا آشكار شد. نخستين جرقههاي پيگيري اين ماجرا زماني مشخص شد كه درهنگام تحويل دنيا به «آشيانه علي»، با توجه به مشكلات روحي و رواني دنيا وآثارشكنجه و ضرب و جرح و عدم توانايي كودك درتكلم (با وجود داشتن شش سال سن) مددكاران خواستار صورتجلسه روز تحويل شدند و مددكار مركز فياض بخش به صورت مكتوب اظهار داشت كه هنگام تحويل دنيا به مركزفياض بخش، وي ازناحيه سر، گردن، بدن وپا دچار زخمهايي كه از گذشته ايجاد شده بوده است، مددكار مربوطه به دليل اينكه تقصير به گردن مركز «فياض بخش» نيفتد به صورت مكتوب و با ذكر شماره تلفن خود حاضر به شهادت در اين مورد شد.
مركز «آشيانه علي» با توجه به وضعيت دنيا در تاريخ 21 مهر 1391، وي را به مركز مشاوره ارجاع داد و پزشك مركز مشاوره دكتر بنياسدي پس از معاينه اظهار داشت كه رفتارهاي كودك ناشي از فقر محيطي و عدم توجه به پرورش كودك دركودكي بوده است. دكتر بنياسدي همچنين گفته است كه كودك مورد آزارجنسي قرار گرفته و همچنين ايجاد شكنجه، ضرب و جرح وكودكآزاري را درباره دنيا تاييد كرده است.
چرا گزارش آشيانه علي بررسي شد
گزارش اين واقعه سريعا توسط موسسه «آشيانه علي» به ستاد بهزيستي كرمان اعلام شد و بهزيستي كرمان (واحد شبه خانواده) قول پيگيري موضوع را به مركز «آشيانه علي» داد. درهمين زمان «دنيا» براي پيگيري درمان به بيمارستان سيدالشهدا وسپس بيمارستان رواني شهيد بهشتي فرستاده شد و داروهايي جهت بهبود وضعيت وي تجويز شد. در تاريخ نهم شهريور همان سال، كودك به علت عفونت ريه مجددا معاينه شده و دارو تجويزشد و در همان تاريخ به علت شبادراريهاي مكرر، مورد ويزيت روانپزشك قرارگرفت. كار به جايي رسيد كه هيچ يك از مراكزي كه دنيا در آنجا نگه داشته ميشد مسووليت اين اتفاقاتي كه افتاده را قبول نكرد. در تاريخ بيست و پنجم ماه شهريور 1392 جلسهيي باحضور كارشناس مسوول شبهخانواده بهزيستي، مددكاران مركز فياض بخش و مسوولان مركز امام رضا و نماينده آشيانه علي در دفتر حراست بهزيستي كرمان تشكيل شد و موضوع دنيا مورد بحث گذاشته ميشد اما باز هم هيچ يك از مراكز مسووليت را به گردن نگرفتند و دايره حقوقي بهزيستي مامور پيگيري موضوع شد.
گزارش دايره حقوقي چه ميگويد
دايره حقوقي بهزيستي با توجه به مدارك موجود و ارجاع دنيا به پزشك قانوني و تحقيق از مراكز مختلف، گزارش مكتوب خود را در تاريخ 28 مهر سال جاري به مديركل بهزيستي كرمان اعلام داشته و اظهار داشت كه كودك مورد ضرب و جرح و شكنجه و كودكآزاري و آزار جنسي قرار گرفته و با توجه به مشاهده آثار سوختگي روي بدن دنيا پزشكي قانوني براي وي ديه تعيين كرده است.
دايره حقوقي سازمان بهزيستي در پايان گزارش خود اظهار داشت «از آنجايي كه جرم از جرايم مشهود است و نظر پزشكي قانوني احراز شده و هر سه مركز اظهار بياطلاعي كرده و مسووليت را نپذيرفتند؛ غمض عين خلاف قانون و اين موضوع بايد در محاكم قضايي پيگيري شود تا حق «دنيا»ي بيپناه و مظلوم ستانده شود.»
امروز پس از گذشت بيش از سه ماه از آخرين گزارش به بهزيستي استان كرمان هنوز كسي پيگير كار دنياي مظلوم نيست و هماكنون سوالاتي مطرح ميشود كه مسوولان سازمان بهزيستي كشور، استاندار كرمان، مديركل بهزيستي استان كرمان بايدپاسخگو باشند.
درس عبرتي از گذشته گرفته نشد
اين نخستينبار نيست كه كودكان در مراكز نگهداري سازمان بهزيستي مورد كودكآزاري قرار ميگيرند. اين ماجرا در كرمان در حالي روي داده است كه پيشتر نيز يكي از مادرياران سازمان بهزيستي به دليل تنبيه خارج از عرف بچههاي تحت سرپرستي اين سازمان محاكمه شد. او پشت دست كودكان تحت نظر خود را داغ كرده بود. در تابستان سال 87 نيز سه كودك چهار تا هفت ساله در شيرخوارگاه بهزيستي زنجان با قاشق داغ شده بودند. هرچند مسوولان بهزيستي در آغاز منكر اين اقدام شدند اما بررسيهاي پزشكي قانوني نشان داد كه حداقل سوختگي يكي از كودكان نميتوانسته كار خود كودك باشد چرا كه پشت گردن محمد مهدي هفت ساله سوزانده شده بود.
در شيرخوارگاه بهزيستي زنجان 11 كودك از شيرخوارگي تا سنين بالاتر حضور داشتند كه قربانيان كودك آزاري، مريم چهار ساله، زهرا پنج ساله و محمدمهدي هفت ساله نيز در ميان آنها بودند. عوامل اين اقدام تحت پيگيرد قانوني قرار گرفته و تحويل مراجع قضايي شدند و حسن خادمالحسيني، رييس وقت دفتر بازرسي بهزيستي كشور اين شخص را زني اعلام كرد كه مستخدم مركز شيرخوارگاه بهزيستي زنجان بوده است. به گفته او «مربي اين مركز و سرپرست آن نيز تا رسيدگي كامل به پرونده، از كار بركنار شدند و وضعيت آنها به حال تعليق درآمد.»