هرروز برنامه هایی با موضوعات تکراری در دست اقدام است. صفحه روزنامه ها و جراید، پر شده از تازه ترین اخبار، درباره ء اقدامات دولت در زمینه های سیاسی، اقتصادی، نظامی و… . رئیس جمهور محترم، وزرا و مجلس قانون گذار دولت، تمام هم و غم خود را به کارمی گیرند تا کشور را در زمینه های گوناگون به کمال مطلوب برسانند، اما دراین بین، گاهی مسائلی که به نظر سطحی و کوچک می رسند، خرامان خرامان خود را به صف اول مشکلات و کمبودها می رسانند وپس ازمدتی عمق فاجعه به حدی می رسد که دیگر جای جبران ندارد. در هرکشوری قشرجوان جامعه به منزله پایه های بنای عظیم آن تلقی می شوند و در برهه های زمانی مختلف پایه های این بنا جای خود را به جوانان تازه نفس می دهند. وجود یلان تازه نفس و آزاد اندیش برای حفظ بقا و پیشرفت هر جامعه ای لازم است. حال آنکه اگر درست در زمان بهره برداری از این نیروی انسانی غنی با قشری مواجه شویم که روحیه ای شکننده و ضعیف داشته باشند، پایه های بنای دولت و کشور سست خواهد شد و دیری نمی پاید که رشد و ترقی آن رو به سوی افول می رود. در ابتدای امر، نیازهای سطحی و ابتدایی جوانان در مقابل مشکلات عظیم اقتصادی و سیاسی نمود زیادی ندارند اما اگر عمیق تر به مسئله نگاه کنیم، این نیازهای سطحی و اولیه به سان موریانه پایه های بنای کشور را سست می کنند.
ساده اما قابل تامل
جوانان هر جامعه ای در کنار امکانات آموزشی و پژوهی پیشرفته، نیازهای دیگری نیز دارند. مکانی مفرح و سالم که اوقات فراغتشان را در آن سپری کنند از جمله این نیازهاست. مگر چند درصد از جوانان هرکشوری نخبه و دانشمند هستند که تمام وقتشان را با درس و پژوهش پر کنند. حتی این جوانان نخبه نیز برای اوقات فراغتشان به مکانی سالم و شاد نیاز دارند، جایی که در آن به آرامش فکری و روحی برسند. محلی که در آن فارغ از نظم و مقررات خاص کتابخانه ای به مطالعه آزاد بپردازند. با دوستان خود دیدار تازه کنند و با گوش دادن به موسیقی زنده در یک محیطی سالم و امن و با صرف هزینه کم با هم سالان خود به معاشرت و تعامل بپردازند.
چرا قلیان سراها و قهوه خانه ها؟
متاسفانه در جامعه امروز، جوانان ما به دلیل کمبود امکانات تفریحی سالم و ارزان رو به قلیان سراها و قهوه خانه ها می آورند. آنان به دلیل بیکاری و ناامیدی از شرایط اقتصادی و اجتماعی شان تنها مکانی که برای رسیدن به آرامش مهیا می بینند، همان قلیان سراهاست. مکانی تفریحی که نسبت به سایر تفریح ها ارزانتر است و این امکان را به جوانان و نوجوانان می دهد که زمان بیشتری را در آن سپری کنند. جوانان ایرانی که شناخت درستی از تفریح و خوش گذرانی ندارند، از سنین خیلی کم با تجمع در قلیان سراها و قهوه خانه ها به آرامش کاذبی می رسند که در هیچ محیط دیگری، چه در خانواده، چه در جامعه آن را حس نکرده اند.
از سوی دیگر کشیدن قلیان برای جوانان نوعی برقراری ارتباط با گذشته است. برای جوانانی که تشنه ی لمس تاریخ و تمدن کهن ایرانی هستند و با شنیدن نام آن باد در غبغب خود می اندازند و با هیجان از شکوه و جلالش سخن می گویند، حضور در محیطی سنتی که تداعی کننده ی همان گذشته هاست، بیشترین جذابیت و درخشش را دارد اما مسئله زمانی بحرانی می شود که حضور در چنین مکانهایی تنها یک بهانه می خواهد و آن نیز کشیدن قلیان های مضری است که ظاهری زیبا و آرامش بخش دارند.
بسیاری از جوانان از روی بیکاری و عدم آگاهی از مضرات کشیدن قلیان، ساعتهای طولانی را درکنار دوستان و و هم سال های خود در مکانی پر از دود می گذرانند. برخی از آنها، تنها بخاطر اینکه به دوستان خود ثابت کنند، به اندازه کافی بزرگ شده اند و یا به دلیل اینکه توانایی نه گفتن به پیشنهاد دیگران را ندارند، با اولین تعارف پکی به قلیان می زنند و بعد از مدتی دیگر نمی توانند این میهمان سمج را از جمع و گروه دوستی خود دور کنند و چه بسا اعتیاد به تنباکوی موجود در قلیان ها جای خود را به سیگار و کم کم سایر مواد مخدر می دهد. بسیاری از کسانی که اعتیاد شدید به سیگار یا سایر مواد مخدر دارند، اولین قدم اسارتشان را با کشیدن قلیان برداشته اند.
خطاب به والدین و مسئولین
روی سخن من، به عنوان جوانی که در همین اجتماع بزرگ شده ام و درکنار همین جوانان کمبود ها و نیازها را لمس کرده ام، با والدینی ست که نسبت به این معضل به ظاهر کوچک بی تفاوت هستند. پدر و مادری که تنها، وظیفهء خود را تامین نیاز های مالی و آموزشی فرزندانشان می دانند و نسبت به تفریح سالم بی توجه هستند.
روی سخن من به مسئولین کشور است که به دلیل مشکلات و مسائل بزرگ پیش روی دولت، نسبت به این غده سرطانی کوچک که در آینده نزدیک تیشه به ریشه ی سلامت جامعه می زند، توجه کمتری دارند.
والدین و مسئولین محترم، من و همهء جوانان هم سن و سال من نیازهایی داریم که شاید امروز کوچک به نظر برسند اما بی توجهی به آنها، دامن گیر آینده جامعه خواهد شد. مادران و پدرانی که با ریه هایی مسموم و آلوده به دود، از عهده رشد و تربیت فرزندانشان برنخواهند آمد. نیروی انسانی که بیشتر وقت خود را با خوش گذرانی های کاذب تلف می کنند و از سلامت کامل جسمی و روحی برخوردار نیستند.
بیایید، امروز به فکر فردایمان باشیم. بیایید، با ایجاد فضاهای تفریحی سالم و شاد، نیرو و امید تازه به جوانان این مرز و بوم ببخشیم و بجای اینکه به فکر ورشکستگی قهوه خانه ها باشیم، این مکانهای مخرب را به تفرجگاهایی سالم برای جوانان تبدیل کنیم و به مرور زمان و فرهنگسازی درست قلیان ها را از کنار سفره ی تفریح و استراحت جوانان حذف کنیم.
بیایید، با به کارگیری افراد متخصص به فرهنگ و پیشینه ایرانی، اسلامی مکانهایی را ایجاد کنیم که در آن جوانان در کنار امنیت و آرامش به خود باوری و رشد برسند. ما در سرزمینی زندگی می کنیم که هم از نظر موقعیت جغرافیایی و هم از نظر آثار و بناهای تاریخی و محیط زیست غنی هستیم. پس بهتر است با استفاده و بهره برداری از این سرمایه ها برای حال و آینده ی کشور برنامه ریزی کنید.
کشورهای دیگر را الگوی خود و امکانات تفریحی آنان را مورد بررسی قرار دهیم و با دادن رنگ و بوی ایرانی، اسلامی به آنها طرح های جدیدی برای جذب جوانان به تفریح سالم ارائه دهیم. برای مثال، شهرداری آمل در سال 92 مکانی به نام سرای مهر( سرای بازنشستگان) احداث کرد. سالهاست که ایدهء این مکان در بسیاری از کشورهای غربی مورد استفاده قرار می گیرد و بااستقبال بسیاری از بازنشستگان رو به روست. اما در آمل به دلیل اینکه تبلیغات و فرهنگسازی در این زمینه صورت نگرفته است، بسیاری از مردم از آن بی اطلاع اند. و از طرفی به دلیل کمبود برخی از امکانات استقبال زیادی از آن نشد. حال آنکه اگر مسئولین شهرداری یا شورای شهر با استفاده از نبوغ خود و تازه ترین اطلاعات موجود در زمینه احداث چنین فضاهایی،امکانات تفریحی آن را گسترش بیشتری دهند و در کنار سرای بازنشستگان محلی نیز برای جوانان مهیا کنند و به آنها این امکان را بدهند در کنار موسیقی زنده، جایی برای نشستن، گپ و گفت و مطالعه داشته باشند و ساعاتی را در آرامش و امنیت کامل سپری کنند، می توان امیدوار بود که در آینده نزدیک جوانان نیز به تعبیر درستی از تفریح سالم برسند و در پی آن سلامت جامعه تضمین شود.
فائزه سلیمی هراز نیوز
بعضیها قلیونو به اشتباه برای ترک سیگار میکشند در صورتی که قلیون خیلی بدتر از سیگاره و در دراز مدت به هردوشون معتاد میشن…….در مورد مکان های تفریحی فکر نکنم ایران بتونه جایی رو درست کنه که جوانها نوجوانان بتونن اونجا خودشونو تخلیه کنند و هیچوقت بودجه مناسبی برای اینکار تخصیص ندادن.. قبلاً قلیون سراها فقط مخصوص آقایون بود در صورتی که در حال حاضر سفره خانه ها دارای لژ خانوادگی شده و دختر پسرها راحت تر میتونن در این مکان ها باهم باشن و یکی از چیزهایی هست که موجب گرایششون به این مکان ها بیشتر شده…
ممنون از مقاله خوبتون.
سلام خانم سلیمی:متشکرم از گزارش بسیار جالب و واقعی شما.
متاسفانه در کشور ما جمله ((از امروز به فکر فردایمان باشیم یا آینده نگری ))نادیده انگاشته می شود وهرکس به نوعی ساز خودش رو کوک می کنه ومی نوازه. شاید بگین چرا؟چون هرکسی می خواهد از مسئولیتش شانه خالی کنه ومانند یه بازی فوتبال به هم پاسکاری کنند ومعلوم هم نیست چرا یه نفر نیست تا این کارها رو به نتیجه برسونه !!!مثلا خانواده ها با بهانه نداشتن وقت ومشکلات پیش رو یا مسئولان با بهانه نداشتن بودجه و…وخود جوانان با نداشتن انگیزه وحوصله کافی می خواهند بدون تلاش وهمت به نتیجه برسن …پس همه به نوعی مقصریم ولی مسئولان به صرف مسئولیت اجتماعی شان ونمایندگی ملت بیشتر ازبقیه مورد توجهند مثلا به عنوان نمونه استادیوم فوتبال شهید چمران آمل یا استادیوم نقش جهان اصفهان که هردو مجموعه با گذشت بیش از ده سال هنوز به بهره برداری نرسیده و زیادند از این قبیل پروژه هادر کشورمان !حالا باز می گوییم چرا جوانان از ورزش دور میشن به اعتیاد روی می آورند؟صرفا جهت اطلاع بعضی از…!!!
هوای مسوولان ارشد شهری ما هم دودی است.. دروغ میگم؟ یه تست اعتیاد از سه چهارتا مسوول شهری بگیرید..
عشق است دو سیب!!خداییش باید میگفتی فضای ادارات و مسئولین ما دودیست ن جامعه،اگه میخواین اسم میبرم ک چ مسئولی تو شهرمون صد در صد معتاده.اگه طرفدار حق هستی تایید کنید.
باید دید چه افرادی باعث این نا بهنجاری هستند
متشکرم از به فکر بودنتون ، تنها تفریح برای جوانان شهر های کوچیک و خانواده های کم درامد همینکاره ، ازما بهترون که به سلامتی شون لطمه نمیزنن میرن تفریح!!!!!!!
خب به جزءاين سرگرمي چيكار بايد كنن دلخوشيشون چي باشه از مواد كشيدن كه بهتره عزيزم
سلام باتشکر از مطالب خوبتون بسیار زیبا و شیوا ای کاش مسولین هم ببینن و ب فکر باشن باتشکر مجدد آرزوی سربلندی برای شما
سلام مطالب جالب و خوبی نوشته بودی دقیقا مشکلات جامعه