مديريت شهری عبارتست از اداره امور شهر به منظور ارتقاي مديريت پايدار در سطح محلي با در نظر داشتن و تبعيت از اهداف و       سياست هاي ملي، اقتصادي و اجتماعي و يا يك سازمان گسترده متشكل از عناصر واجزاي رسمي وغير رسمي موثر وذيربط در ابعاد مختلف اجتماعي ،اقتصادي وكالبدي حيات شهري با هدف كنترل وهدايت توسعه همه جانبه و پايدار شهر .

 در واقع مدیریت‌ شهری‌ مترادف‌ است‌ باهمه‌ فعالان‌ عرصه‌ حیات‌ شهر، به‌ این‌ ترتیب‌ همه‌بخش‌ها و نهادهای‌ مسئول‌ اداره‌ امور مختلف‌ شهر، تحت‌ پوشش‌اين سيستم قرار می‌گیرند.                          

در اين ميان روابط عمومی هوشمند  در مدیریت شهری با توجه به ابعاد ، شرایط و ویژگی های منحصر به فرد آن  که همزمان با پیشرفت جامعه، انتظارات و سطح توقعات از ارائه خدمات شهری از نهادها و متوليان شهری بیشتر می شود، تلاش دارد با تنظیم ساختار مناسب و با استفاده از برنامه ریزی های از قبل طراحی شده، پیشاپیش امور و فرایند ها حرکت نموده و در تعیین سیاست ها وخط مشی های مدیریت شهری مشارکت جدی، فعال واثر گذاري داشته باشد و  با توسعه فعالیت های مربوط به افکار سنجی و ارتباطات مردمی جریان مبادله پیام بین سازمان ومخاطبان را دو سویه و عکس العمل و بازتاب مورد نیاز را در جریان ارتباطی خود با شهروندان  توسعه دهد .

كارشناسان روابط عمومی در عصر حاضر ، بکارگیری فناوری‌های جدید اطلاعاتی و ارتباطی را یک نیاز اساسی در ایفای نقش و وظایف روابط عمومی می‌دانند. این تاکید فناورانه، به مفاهیمی همچون مشارکت‌جویی، مردم‌مداری، شفاف‌سازی، پاسخگویی و تعاملی بودن، به فلسفه وجودی روابط عمومی وزن و اعتبار بیشتری بخشیده است. در همین راستا فرایندهای اطلاع‌یابی و اطلاع‌رسانی در قالب سامانه‌های ارتباطات مردمی در روابط عمومی‌ها توسعه یافته‌اند. يكي از مهمترين مواردي كه توسعه نظام ارتباطات مردمی در مديريت شهري را ارتقاء بخشيده است تا حد زیادی مرهون حضور پرتال‌های اطلاع‌یاب و اطلاع‌رسان الکترونیک است. این پرتال‌ها، می‌توانند گفت‌و‌گوی دوسویه، برابر، مردم مدار را میان سازمان و شهروندان بیشتر نموده و زمینه ساز مشارکت واقعی و معنادار شهروندان درمسايل مربوط به شهر باشند، البته مقدمه و شرط اساسی این امر، باور داشتن به کارایی فناوری‌های نو در راستای  موارد  یاد شده      مي باشد.

در واقع روابط عمومی ها  با ارائه و اطلاع رساني به موقع از عملكردها و فعاليتهاي ارگانهاي شهري  به خصوص شهرداريها به عنوان اصلي ترين و مهمترين ارگان مسئول در بخش هاي مختلف همچون تبليغات شهري ، جذب سرمايه گذاران براي پروژه هاي شهري ،حمل و نقل عمومی،زیباسازی شهری، ساماندهی پسماندها، توسعه فضای سبز، مبلمان شهری، ساخت و سازها ،احداث و بهسازی پیاده­روها و معابر،آرامستانها، آتش نشانی و خدمات ایمنی و… به عنوان حلقه واسط بین مدیریت کلان شهري  با اجزای درون و برون سازمانهاي شهري نقش کلیدی و حساسي را بر عهده دارند  به طوري كه  نقش روابط عمومي در ارزيابي و تحقق برنامه‌ها و پيشبرد اهداف مديريت شهري غيرقابل انكار بوده و با فن برقراري ارتباط با شهروندان با هدف جلب رضايت آنان، منجر به اهميت حقوق شهروندي خواهد شد. اين موضوع یکی از مهمترین و با ارزش ترین عوامل موثر در سرنوشت  شهر ها محسوب می گردد.

در نهايت یافته ها و تلاش های روابط عمومی در مدیریت شهری منجر به ارتقای سطوح پاسخگویی، شفافیت در عملکرد بخش هاي مختلف و ارتقاء فرهنگ شهرنشيني خواهد شد و استفاده از تمامی ظرفیت های ارتباطی اطلاعاتی و ابزارهای اطلاع رسانی، در توسعه و پیشرفت عملكردهاي شهري نقش بسزايي ايفا خواهد كرد بنابراين  امروزه روابط عمومی  تبدیل به یکی از ارکان اصلي مدیریت شهری شده  و به صورت مستقل و برندی که به هیچ عنوان قابل حذف نیستند فعاليت خود را ادامه مي دهند.

      محمد علي نائيج

           كارشناس ارشد برنامه ريزي شهري-  عضو دبيرخانه ششمين سمپوزيوم بين المللي روابط عمومي

 

6 thoughts on “نگاهي گذرا به جايگاه روابط عمومي در مديريت شهري”
  1. با كمال تشكر از مهندس نائيج كه به واقع در جهت پيشرفت همه جانبه لايه هاي توسعه شهري باديدي علمي و عملي در حال خدمت هستند.

    ……………موفق و پيروز باشيد…………

  2. باسلام :خدمت مهندس ناییج بسیاربسیار تحلیل کامل وجامعی بود جادارد تحلیلهای آینده شمارا درسایت ببینم .باتشکر

  3. موضوع خیلی جالبی هست تا حالا به این شکل کمتر دیدم چون همه افراد موضوعات شهری رو فقط فعالیتهای عمرانی خلاصه می کنند
    ازنویسنده به خاطرنگاه جالب به مدیریت شهری متشکرم

  4. باسلام
    وزن و اعتبار جامعه ما به جوانان برو مند و هوشمندی چون دوست عزیز جناب نائیج می باشد که چنان سلیس و مستدل نوشته اند که مایه حض بسیاری است و خوشحال به اینکه آموزش و پرورش و دانشگاهها بندریج دارند ثمراتشان را به میهن و شهر نشان می دهند که توانسته اند قوه و مونه این جوانان را آنچنان به بالفعل بدل کنند که الگوی دیگر جوانان شوند و به خرد مندی سکاندار اداره کشور که در مقام کارشناس روابط عمومی خواهان تسهیل این ارتباطات و حضور و مشارکت همه مر دم در اداره سر نوشت خویش و شفاف سازی مقدّرات خویشن شوند طبیعی است چنین جامعه ای استبداد زده نخواهد شد و خرافه گری وپلیدی و فساد در آن رخ نخواهد داد انشائالله پیروز باشند.

  5. سلام
    دوست و همكار عزيز

    مطلب خيلي جالبي هست اميدوارم موفق و مؤيد باشي

  6. با عرض سلام و خسته نباشید

    به نظر بنده تحلیل خیلی خوبی هست ولی اگر نویسنده محترم بتواند این موضوع را از حالت یادداشت در آورده و به شکل مقاله چینش کند بسیار موضوع جالبی خواهد شد.
    در کل انتخاب موضوع نشان از تیز نگری بالای نویسنده بوده و قابل احترام

    متشکرم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *