یکی از مهمترین دغدغه‌های بزرگان، نفوذ فرهنگ دانشگاهی در مسائل حوزوی است، نباید سنت‌های حوزه را رها نموده و به دنبال سنت‌های غربی حرکت کرد.

به گزارش مرکز خبر حوزه، آیت الله مکارم شیرازی در دیدار مدیر و معاونان حوزه علمیه استان قم که پیش از ظهر امروز در دفتر معظم له برگزار شد، با اشاره به اهمیت مسئله تحول در حوزه، اظهارداشتند: هرچه حوزه به سمت نظم و هماهنگی بیشتر، استقلال کامل و پرورش افراد نخبه حرکت کند، باعث افتخار است.
وي با بیان این‌که برخی مسائل مورد دغدغه مراجع و اعاظم حوزه‌های علمیه است، افزودند: یکی از مهمترین دغدغه‌های بزرگان، نفوذ خزنده فرهنگ دانشگاهی در مسائل حوزوی است؛ بر این اساس نباید سنت‌های حوزه را رها نموده و به دنبال سنت‌های غربی حرکت کرد.
آیت الله مکارم شیرازی ادامه داد: حوزه، برای دانشگاه و دانشگاهیان و اساتید و دانشجویان احترام قائل است، ولی فرهنگ حاکم بر دانشگاه‌ها معمولا فرهنگی است که از غرب نشأت گرفته است، این فرهنگ آرام آرام در حوزه نیز رخنه می‌کند، به عنوان مثال: چند سال قبل تفسیر نمونه را به کمک چندتن از محققین در 27 جلد تالیف کردیم، که همگی با خلوص نیت پای کار بودند، ولی امروز یک کتاب می‌خواهید بنویسید، می‌پرسند برای هر کلمه چقدر پول می‌دهید؟!
این مرجع تقلید یادآور شدند: اگر این مسئله ادامه پیدا کند، همه چیز رنگ و بوی مادی پیدا می‌کند؛ در حوزه‌های علمیه، استاد مجانی درس می‌دهد و طلبه هم رایگان تحصیل می‌کند، حتی تا چند سال قبل شهریه استاد و شاگرد مساوی بود.
*فرهنگ سنتی حوزه را حفظ کنیم
آیت الله مکارم شیرازی تصریح کرد: تا جایی که می‌توانیم باید فرهنگ سنتی حوزه‌ها را حفظ کرده و به این فرهنگ افتخار کنیم، امروز مشاهده می‌کنیم برخی طرح‌های کلان برای تألیف فلان کتاب هزینه می‌شود، ولی برکتی در این کتاب‌ها نیست و استقبالی از آنها نمی شود، ولی ما یک تفسیر را بدون این‌که پولی به کسی بدهیم تالیف کردیم و امروز سراسر دنیا را فراگرفته است.
وي تاکید کرد: باید طلاب را به این سمت تشویق کرد که به دنبال مادیات نباشند و معنویات در حوزه تقویت شود، البته طلاب نیازهای مادی دارند که باید تامین شود؛ چون این شهریه‌ها جواب گوی مشکلات نیست، ولی نگاه مادی در همه مسائل خوب نیست.
معظم له، با اشاره به این که رواج برخی اصطلاحات دانشگاهی در مراکز علمی و تخصصی حوزوی خوب نیست، اظهارداشتند: معتقدم نباید اصالت و استقلال حوزه را از دست داد و سنت‌های دیرینه حوزه را رها کرد، بلکه باید برای فرهنگ دانشگاهی که به صورت خزنده در حال وارد شدن به حوزه‌ها است، فکری کرد و مراقب بود.
ایشان در ادامه با اشاره به اهمیت مسئله اخلاق در حوزه، افزودند: در کنار علم، عدالت، اخلاق و تقوا مطرح است، از امام جماعت و قاضی تا مرجعیت، علم در کنار تقوا است؛ بنابراین توجه به اخلاق و معنویت در حوزه بسیار مهم است و باید کاری کرد که مسائل اخلاقی در حاشیه نباشد و در متن حوزه باشد.
*طلاب به تلبس تشویق شوند
وي گفت: امروز بسیاری از طلاب سطوح پایین به سمت دوری از تلبس گام برمی دارند و آرام آرام مشاهده می‌کنیم، افرادی که وارد درس خارج می‌شوند، معمم نیستند؛ البته برخی معذوریت دارند، ولی همه این‌گونه نیستند و متأسفانه کسانی که معذوریت ندارند نیز به این سمت حرکت می‌کنند، باید طلاب را به تلبس تشویق کرد و کسانی که ملبس می‌شوند دارای امتیاز ویژه ای در حوزه باشند.
آیت الله مکارم شیرازی بیان داشت: مسئله حضور و غیاب طلاب در دروس خارج و سطح نیز از دیگر دغدغه‌هایی است که اهمیت بسیاری دارد، باید راهی عملی برای کنترل حضور و غیاب طلاب پیدا کرد.
وي  با اشاره به مسئله تعطیلات حوزه، آن را زیاد دانسته و تصریح کردند: متاسفانه برخی همین میزان را هم رعایت نمی کنند و تعطیلات را به بهانه‌های مختلف افزایش می‌دهند، گاهی مشاهده می‌شود در یک سال 140 روز درس خوانده می‌شود و گاهی در برخی دروس این رقم به 80 روز می‌رسد، باید تعطیلات حوزه را تا می‌توان کمتر کرد.
آیت الله مکارم شیرازی ادامه دادند: مسئله دیگری که در حوزه اهمیت فراوانی دارد، نظارت بر نشریات و کتاب‌ها در حوزه است، این‌که هفته ای 200 کتاب منتشر می‌شود، رقم بسیار بالایی است و در حوزه باید مسئولی وجود داشته باشد که این کتاب‌ها را رصد کند؛ زیرا برخی از این کتاب‌ها، مخرب است.
وي تاکید کردند: حوزه باید جلوی برخی مکتب‌های عرفانی که در پوشش‌های مختلف ظاهر می‌شوند را بگیرد و عرفان و فلسفه اسلامی را معرفی کند.
*برخی به دنبال عاشورای شمسی هستند!
این مرجع تقلید یادآور شدند: امروز دشمن تلاش می‌کند، معارف اسلامی را از مسیر درست منحرف کند، برخی به این فکر افتادند که عاشورای شمسی را زنده کنند، این مسئله شکوه و عظمت عاشورا را از بین‌می برد.
آیت الله مکارم شیرازی در پایان خاطرنشان کردند: باید مراقب بود درس‌های اخلاق حوزه به تصوف کشیده نشود و درس‌های عرفانی حوزه منجر به بروز عرفانی‌های انحرافی نگردد و بجای تبیین فلسفه اسلامی، فلسفه یونان و غرب مطرح نشود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *