مشارکت جدی و استقبال گرم پژوهشگران از همایش گیاهان دارویی

رییس همایش ملی گیاهان دارویی بیان داشت : مشارکت جدی و استقبال گرم پژوهشگران در ارائه مقالات همه دست اندرکاران همایش را مشعوف کرد که این عنایت به بحث داروهای گیاهی در ایران وجود دارد.

دکتر فاضل لاریجانی  با ابراز رضایت از استقبال محققان گیاهان دارویی از این همایش تصریح کرد :این امر حاکی از این است که جامعه متخصصین در این عرصه، جامعه‌ای گسترده و بالنده‌ای شده است که هم در بخش پژوهش و آموزش و هم در صنعت و اقتصاد حضور فعال دارند و باید این را به فال نیک گرفت چون این جامعه از پژوهشگران و متخصصین می‌تواند کارگشا و کارآفرین باشد.

                                                              

تغییر نگرش نسبت به طبیعت ناشی از خود آگاهی است

لاریجانی با طرح این سوال که  گرایش و استقبال و رجعت مجدد به طبیعت از کجا نشات می‌گیرد؟ پاسخ داد : به نظر بنده این گرایش محصول یک تغییر نگرش نسبت به طبیعت، جایگاه طبیعت، رابطه انسان و طبیعت است و اینکه انسان دنبال یک زندگی با اعتدال و سلامت، بانشاط و فعال است و این حرکت حرکتی فراگیر است و مختص به ایران هم نیست و یک حرکت جهانی به شمار می‌رود.

رییس واحد علوم و تحقیقات آیت الله آملی با بیان اینکه در این دیدگاه یک نوع آگاهی نسبت به طبیعت و جایگاه طبیعت وجود دارد، برای طبیعت یک حیات زنده و تقدس قائل است و به جامعه، زندگی و انسان تک بعدی و تک ساحتی نگاه نمی‌کند بلکه از یک زاویه‌ای کلیت گرا و جامعیت نگر مواجه هستیم.

وی ادامه داد : این نگرش و دیدگاه جدید را اصطلاحا دیدگاه کل نگر می‌گویند و بسیار ریشه‌دار است و افراد و اندیشیمندان شاخصی نظیر هربرت مارکوزه و دیوید بَوم از طرفداران این طرز تفکر هستند.

داروهای شیمیایی نفی نمی شود می‌خواهیم به یک خودنگری و ترکیب بهینه‌ای برسیم

لاریجانی با اشاره به اینکه بحث‌هایی که درباره داروهای شیمیایی و گیاهی مطرح می‌شود و اینکه داروهای شیمیایی بسیار موثرند ولی عوارض جانبی هم دارد، این بحث‌ها در مقیاس وسیعتر درباره علم و تکنولوژی مدرن هم وجود دارد.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه زیربنای علم و تکنولوژی مدرن از ایده فرانسیس بیکن نشأت گرفته شده است که باید بر طبیعت چیره شد و آن را در راه رشد و پیشرفت بکار برد، ادامه داد که هرچند این امر حاصل شد اما همراه با این نگاه ابزاری به طبیعت، تخریب طبیعت و تخریب جامعه و روح و روان انسان را نیز در پی داشته است.

 این مسوول بابیان اینکه  از دهه شصت قرن گذشته انتقادهایی به سیر شتابان علم و تکنولوژی مطرح شده است تاکید کرد : این انتقادات  انقدر ادامه پیدا کرد که خود متدولوژی و روش علم و تکنولوژی و پیش فرضهای بکار رفته در آن نیز مورد سوال قرار گرفت.

وی با اشاره به  بحث بسیار گسترده‌ای درباره دیدگاه کل‌نگر بیان کرد: امروزه در این زمینه مکتبی به نام مکتب سبز (Green Philosophy) مطرح شده است که سعی می‌کند زیربناهای فکری حفظ محیط زیست و نگاه به طبیعت را به شکل عقلانی مطرح کند و یادآور می شود که در برابر حفظ این سیاره همه بشریت سرنوشت و مسئولیت مشترکی دارند

لاریجانی با بیان اینکه  بحث این نیست که داروهای شیمیایی نفی شود  تصریح کرد : می‌خواهیم به یک کل‌نگری و ترکیب بهینه‌ای برسیم که بتواند هم مؤثرتر بتشد و هم عوارض کمتر و سلامت بهتری را به ارمغان بیاورد.

بهره برداری نا مناسب از منابع گیاهان داوریی

وی با ابراز تاسف از نوع استفاده از گیاهان دارویی  در ایران تصریح کرد :فعلا وضعیتی که حاکم است که از خود طبیعت به عنوان منبع گیاهان دارویی استفاده می‌شود و این امر نه تنها عوارض تخریب طبیعت را به همراه دارد بلکه به قول یکی از اساتید به مثابه اینست که به گونه‌ای داریم از سرمایه استفاده می‌کنیم که درست نیست.

رییس همایش گیاهان دارویی با بیان اینکه طبیعت گنجینه‌ای ارزشمند از الگوهای طبیعی است که باید بازسازی شوند تصریح کرد :آنچه باید مدنظر قرار گیرد حفظ و توسعه پتانسیل‌های ژنتیکی و تولید مواد موثر گیاهان دارویی است.

چالش عمده، مخدوش و به روز نبودن آمارهاست 

لاریجانی با طرح این سوال که اکنون  در کجا ایستاده‌ایم؟ بیان داشت :  برای اینکه بدانیم در کجا ایستاده‌ایم شاخص‌های وجود داردو ما اکنون  با یک چالش بسیار عمده‌ای مواجه هستیم که مجموعه آمارهایی که وجود دارد اکثرا مخدوش، قدیمی و کپی از منابع دست دوم و دست چندم هستند.

وی با اشاره به اینکه  آمار چراغ راه است بدون آمار نمی‌توان برنامه‌ریزی کرد و به یک تصویر جامع رسید تاکید کرد : بدون بررسی روندها نیز نمی توان افقهای آتی و پتانسیلهای موجود را ترسیم نمود.

تصویب 100 میلیون تومان طرح پژوهشی برای تدوین آمار گیاهان دارویی در واحد آیت ا… املی

رییس واحد علوم و تحقیقات آیت الله آملی با ارائه  پیشنهادی راهگشا تاکید کرد :باید متولی دقیق کردن و تدوین آمار در زمینه گیاهان دارویی تعیین شود.

وی ادامه داد :معاون وزارت بهداشت یا دانشگاه آزاد که در این همایش حضور دارند می‌توانند متولی شده و طرحی جامع طراحی شود.

این استاد دانشگاه با پیشنهاد اینکه می شود اجرای این طرح‌ها را میان دانشگاه‌های مختلف تقسیم کرد تا هزینه ای به متولی تحمیل نشود بیان داشت : ما نیز با افتخار تا یک صد میلیون تومان در قالب طرح های پژوهشی در اجرای این امراعتبار در نظر می گیریم.

وی با بیان اینکه آنچه که در اجرای این طرح مهم است، هماهنگی و پالایش و ویرایش نهایی است بطوریکه نهایتاَ یک مجموعه آمار صحیح و به روز در ابعاد مختلف این عرصه اعم از میزان حجم تجارت سالیانه، میزان سطح زیر کشت، میزان تولید، میزان اشتغال و … استخراج و قابل استناد باشد.

ایران یکی از هشت کشور غنی در زمینه گیاهان دارویی است 

این مسوول  در بخش دیگری از سخنانش با ابراز امید واری در آینده گیاهان دارویی در ایران اعلام کرد : ایران یکی از هشت کشور غنی در زمینه گیاهان دارویی است  .

وی ادامه داد :تعداد گونه‌های دارویی در ایران حدود هشت هزار بیان می‌شود البته همه آنها جزء گیاهان دارویی نمی باشند و در این میان تعداد گونه های گیاهان دارویی بین 1500 تا 2300 گونه بیان شده است.

لاریجانی با اشاره به اینکه این گنجینه‌ای عظیم برای بخش گیاهان دارویی ایران است، بیان داشت : گفته می‌شود از این تعداد 50 گونه زیرکشت وسیع قرار دارد.

رییس همایش گیاهان دارویی گفت :حجم مبالادت گیاهان دارویی در چین 14 میلیارد دلار، در اروپای غربی پنج میلیارد دلار و ایران حتی اگر شامل زعفران هم شود 60میلیون دلار براورد می‌شود.

وی ادامه داد اگر تجارت سالیانه کل دنیا به صورت متوسط 80میلیارد دلار براورد شود باید دانست چه تفاوت شگرف و سهم ناچیزی ایران دارد که باید تلاش کند به جایگاه واقعی خود برسد.

گیاهان دارویی بهترین عرصه برای تجربه تجاری شدن پژوهش است

لاریجانی تاکید کرد :گیاهان دارویی بهترین عرصه برای تجربه تجاری شدن پژوهش است و آنچه بیش از همه کمبودش حس می‌شود نقشه راه و طرح جامع ملی است که همه ابعاد را هماهنگ کند.

وی با اشاره به برخی از مسائل مطرح در خصوص گیاهان دارویی بیان داشت : این طرح جامع باید بتواند همه ابعاد و مسائل مربوط به آموزش، تحقیقات، توزیع، تولید، فرآوری، تجارت بین الملل، مالکیت معنوی و نحوه نظارت، جایگاه بخش خصوصی و استاندارد سازی مد نظر قرار داده و هماهنگی لازم بعمل آورد.

شبکه توزیع گیاهان دارویی مناسب نیست

وی در پایان ضمن انتقاد از شبکه توزیع گیاهان دارویی در کشور بیان داشت شش هزار عطاری‌ در کشور شبکه توزیع گیاهان دارویی را بر عهده دارند که متاسفانه نحوه بسته بندی و ارائه گیاهان دارویی توسط آنها استاندارد نیست و خود استاندارسازی محصول و نحوه توزیع در این بخش، می تواند گام مهمی باشد.
2 thoughts on “فاضل لاریجانی :گیاهان دارویی بهترین عرصه برای تجربه تجاری شدن پژوهش است”
  1. ضمن عرض سلام به نظر بنده از شروط استقلال کامل قطع وابستگی کامل به طب مادی غربی و احیاء طب سنتی اسلامی خودمان است البته با اصلاح سبک زندگی.

  2. درمدیریت تئوری تولید مثل مطرح است که هر گاه در اداره سیستمی یکی از استراتژیهابه سمت میرایی می رود و بن بست هایی پیش بینی شودبرای تداوم سیستم راههای تازه اختیار کند تا حیات خویش را متمر کز کند که از رشد و تعالی باز نماند.
    استرتژی جدید دانشگاه آزاد به رهبری دانشگاه آزاد آمل می تواند باگر د همایی تحصیل کر ده ها و متخصصین کشاورزی که تقریبا”مورد بی مهری سیاست گذاران کشور هستند هم از پتانسیل بالقوه این جوانان در جهت رشد و تو سعه کشور تمتعّ برند وهم باپر ورش و تولید و تجاری سازی گیاهان دارویی کشور ما رادر رقابت های جهان به درجت مطلوب رساندوهم بر تولید ملی کشور افزوده ایجاد اشتغال و ارزش افزوده کند انشائالله خداوند بر در جات بانیان خدمتگزاری به ملت و مردم بیافزاید آمین یا رب العلمین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *