مشرق – پایگاه تحلیلی المانیتور در گزارشی به بررسی شرایط حضور کاندیدای مورد حمایت دولت در انتخابات آتی پرداخته و بیشتر تمرکز خود را بر احتمال نامزدی اسفندیار رحیم مشایی، محمتلترین گزینه مورد علاقه احمدینژاد معطوف کرده است.
به گزارش مشرق، گزارشگر المانیتور که ظاهرا در خیابانهای تهران به تهیه گزارش خود پرداخته است، در گفتگو با یکی از مردمی که همزمان با آغاز سال نو در حال مهیا شدن برای استقبال از بهار هستند مینویسد: سال نوی ایرانیان است، و به راستی نیز سال نویی است – سال انتخاب رئیس جمهور جدید پس از محمود احمدینژاد. اما اکنون مردم ترجیح میدهند به انتخابات فکر نکنند. بنا به گفته علی اکبر، یکی از ایرانیهایی که در خیابان ولیعصر با وی صحبت کردم، “الان وقت جشن و پایکوبی است!”
“بسیاری از ایرانیان دیگر هم مانند علی اکبر فکر میکنند. اما هستند افرادی، به خصوص آنهایی که تحت تأثیر مستقیم نتیجه انتخاباتاند، که نگرانیشان شروع شده است. منظورم سیاستمداران است.”
علی هاشم گزارشگر المانیتور در تهران در تحلیل خود از برنامه رئیسجمهور برای حفظ جایگاه خود در ساختار قدرت جمهوری اسلامی و نامزدی نزدیکترین یارش، در ادامه گزاش خود میگوید: احمدینژاد نیز، با این که امکان شرکت در این انتخابات را ندارد، از این قاعده مستثنی نیست. او دوست دارد نامزد ریاست جمهوری خود- مشاور نزدیک و از اقوام خود اسفندیار رحیم مشایی- در این انتخابات پیروز شود. مشایی از سیاستمداران جنجالی ایران است….
وی به دلیل این گفتهاش که “ایران امروز با مردم آمریکا و اسرائیل دوست است”، و این که ایرانیان تنها با حکومت اسرائیل مشکل دارند مورد انتقاد قرار گرفت.
بنا بر اظهارات یک منبع نزدیک به احمدینژاد، حضور مشایی در کنار رئیس جمهور بسیار مهم است، چرا که رئیس جمهور دیگر تنها نماینده خود نیست، بلکه نماینده بسیاری از ایرانیانی است که به وی، به دیدگاهش و سیاستهایش اعتقاد دارند. بسیاری از مخالفان احمدینژاد بر این باورند که چنین حرکتی به معنای پایان یافتن زندگی سیاسی وی خواهد بود. در سال 2009 رهبر ایران حضور مشایی در مقام معاون اول رئیس جمهور را نپذیرفت، و بنابراین بدیهی است که وی را در مقام ریاست جمهوری نیز نخواهد پذیرفت.
دشمنان دیروز احمدینژاد، متحدان بالقوه امروز
تحلیلگر المانیتور در این گزارش رقبای سابق احمدینژاد را متحدان بالقوه وی در انتخابات پیشرو میداند که اصلیترین دلیل این اتحاد نیز تغییر مواضع وی طی 4 سال گذشته بوده است. “دشمنان دیرینه احمدینژاد در انتخابات گذشته ممکن است به متحدان بالقوه وی در این نبرد با محافظهکاران مبدل شوند. اصلاحگرایان بار دیگر در عرصه انتخابات حاضر شدهاند، اما این بار بدون حضور میرحسین موسوی یا مهدی کروبی. به احتمال زیاد این بار رئیس جمهور پیشین ایران محمد خاتمی اصلاحطلبان را، که پس از شکست جنبش سبز پراکنده شده بودند، گرد هم جمع خواهد کرد.”
رابطه خاتمی با رهبر ایران نیز، به لطف آیتالله هاشمی، دستخوش تغییرات مثبتی شده است. توصیه هاشمی رفسنجانی به خاتمی در سال گذشته مبنی بر رأی دادن در انتخابات مجلس همچون آبی بر آتش بود. رهبر ایران هیچ گاه با وی ملاقات نکرد، اما سه تن از نزدیکان وی چندی پیش با او ملاقات کردند، ملاقاتی که میتواند از احتمال شرکت اصلاحطلبان در انتخابات به رهبری او حکایت داشته باشد. احتمال میرود نامزدهای اصلاحطلبان حسن روحانی، رئیس پیشین شورایعالی امنیت ملی ایران، و محمد عارف، از معاونان پیشین ریاست جمهوری، باشند.
اما محافظهکاران با این که دارای چند نامزد قدرتمند برای یک مقام هستند، علیاکبر ولایتی، از مشاوران نزدیک رهبر ایران، غلامعلی حداد عادل، و محمدباقر قالیباف، شهردار تهران، همچنان در میان احزاب، قدرتمندترین حزب هستند. این سه تن تیمی را تشکیل دادهاند که هدفشان پیروزی در انتخابات برای بازگرداندن ایران در مسیر صحیح است. در حال حاضر مشخص نیست که نامزد نهایی کدام یک از این سه تن خواهند بود، اما بنا بر منابع حتی امکان دارد هیچ یک نامزد نشوند. در عوض، احتمال دارد سعید جلیلی، مذاکرهکننده مسأله هستهای ایران، نامزد این حزب باشد. از دیگر نامزدهای محافظهکار منوچهر متکی، وزیر خارجه سابق، و محسن رضایی هستند.
این گزارش در پایان به این نکته کلیدی در خصوص موضع رهبر انقلاب در انتخابات و نتیجه آن اشاره میکند:
اما هنوز یک پرسش بیپاسخ چه در داخل و چه در خارج از این به قوت خود باقی است: چه کسی حمایت رهبر ایران را دارد؟ بنا بر یک منبع نزدیک به آیتالله خامنهای، تنها چیزی که برای رهبر [انقلاب] مهم است “رأیدهندگان هستند. رئیس جمهور هر کسی که باشد، چنان چه تعداد رأیدهندگان بیشتر باشد،”انقلاب اسلامی” پیروز حقیقی خواهد بود.”