محمد لطفی نوایی شاعر مازندرانی با 7 هزار بیت شعر به زبان مازندرانی شاید یکی از رکورداران شعرسرایی به زبان تبری باشد.
این شاعر مازندرانی در سال 1323 در روستای سفیدطور بندپی غربی شهرستان بابل به دنیا آمد و از سال 1350 به بعد به صورت دائم در شهرستان آمل اقامت دارد.
بیوگرافی که از زندگی وی دادهاند میگوید آغاز رسمی تحقیقات ادبی و نخستین شعرش در سال 1343 بود و در سال 1367 انجمن بوم و سرود شهرستان آمل را تاسیس کرد.
وی منتخب دهمین جشنواره سراسری شعر علوی، مقام برتر اولین همایش شعر تبریزی در سوادکوه و حضوری فعال در همایشهای استانی شعر از مهمترین فعالیتهای وی به شمار میرود.
سهشنبهشب، شب به یادماندنی استادی بود که برای تخلصش عنوان بچابچا را انتخاب کرده است.
پیرمردی که حالا به مرز دهه 70 زندگیاش نزدیک میشود و شاید طویلترین اشعار مازندرانی در دوره معاصر را وی سروده باشد، برای نخستین بار تجلیل شد.
برای نخستین بار، نامش را بردند، یادش کردند و برایش سوت و کف زدند.
پیرمردی که امروز بیماری اعصاب توان این را نیز از او گرفته است که حتی قلم در دست بگیرد و شعر بنویسد اما هنوز شعر میگوید و پژوهش میکند و او سینهاش فراغ است برای شعر و شاعری و برای زبان مازندرانی.
تجلیل از این تبریسرای مازندرانی به همت اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی آمل اقدامی درخور توجه و به جا بود.
خانه محقر و ساده پیرمرد وقتی کلیپ بازدید مسئولان از خانهاش را پخش کردند، اندکتر و سادهتر از آنی بود که بخواهی توصیف کنی؛ مانند خودش که بر تنش تنها قامت استادی برازنده بود نه لباسی که بر تن داشت.
شاگرد بنایی کردم
استاد لطفی نوایی در این کلیپ به بیان بخش کوچکی از زندگیاش پرداخت و گفت: در کودکی نتوانستم بیشتر از کلاس چهارم درس بخوانم، بعد پدرم مرا به شاگرد بنایی برد تا سن 17 سالگی که بازهم تلاش کردم تا درس بخوانم اما نشد که دیپلم بگیرم.
وی افزود: اگرچه جسته و گریخته به زبان فارسی شعر میسرایم ولی 6 تا 7 هزار بیت شعر به زبان مازندرانی دارم.
دوست دارم برای زبان مازندرانی کار کنم
لطفی تصریح کرد: اگرچه بیماری توان نوشتن را از من گرفته است اما من عاشقانه دوست دارم که برای زبان مازندرانی کار کنم.
به دنبال واژهنامه توصیفی مازندران
وی ادامه داد: نوشتن واژهنامه توصیفی مازندران را در دست دارم و به کمک اهل فن در حال نوشتن آن هستم، دو کتاب دیگر نیز به صورت حقالتالیفی توسط انتشارات شفلین در حال چاپ است.
این استاد شعر مازندرانی یادآور شد: طرحها و کتابهای نیمهکاره زیادی دارم اما به دلیل نبود امکانات مالی توان نشر آن را ندارم.
صحبتهای لرزان پیرمرد به همین جا ختم شد ولی به نظر میرسد خبری از اتمام ذوق و هنرش نباشد.
دختری که شاگردش بود برایش شعری به زبان مازندرانی خواند و آرزو کرد لرزش دست استادش خوب شود و پیرمردی از دوستان و همپیالههایش نیز لقب نیمای دوم مازندران را به او داد.
رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی آمل نیز در این مراسم با اشاره به اینکه هفته گذشته دیداری با استاد در منزل وی داشتیم، افزود: در این دیدار با توجه به وضعیت معیشتی ایشان شورای اسلامی شهر آمل یکی از کتابهای ایشان را تا اردیبهشت ماه سال آینده به چاپ خواهد رساند و فرماندار آمل نیز زمینه اشتغال یکی از فرزندان ایشان را انجام خواهد داد.
محمد محمدی با تاکید بر اینکه تلاش میکنیم در زمان حیات از بزرگان فرهنگ و هنر آمل تجلیل کنیم، تصریح کرد: امیدواریم روزهای خوبتری در انتظار هنرمندان آملی قرار گیرد.
فرماندار آمل نیز در سخنانی با اشاره به اینکه انگیزه و پشتکار بزرگترین درسی بود که استاد لطفی به همه داد، افزود: با زندگی محقرانه استاد، صمیمت و پشتکار ایشان درخور توجه و شایسته بود.
یدالله اکبرزاده با اعلام اینکه باید به جایگاه افرادی مانند لطفی توجه شود، تصریح کرد: تجلیل از هنرمندان تجلیل از ارزشها است و این روند باید ادامه یابد. وقتی نوبت به تجلیل رسید، شاید بهترین قسمت ماجرا همین بود تا اندکی در این شبهای گرانی و تیرگی محبت، دست استاد را بگیرد.
وقتی نام محمد لطفی نوایی را برای تجلیل بردند، همسرش با چشمانی گریان از سالن خارج شد و این نشان میدهد که در نهانخانه زندگی این استاد چه رنجهایی نهفته است و سالها بینام و نشان برای زبان مازندرانی تلاش کردن چه غمانگیز است.
عروس استاد نوایی را نیز نام بردند تا به پاس خدمت به پدرشوهرش برای ثبت اشعار مازندرانی از او نیز تجلیل کنند.
زن کنار پدرشوهرش ایستاد، هرچند اشک ریخت اما ایستاد و تجلیل شد.
رونمایی از کتاب « گل ونگ »
در این مراسم برای نخستین بار از سوی سپاه کربلای مازندران، کتاب «گل ونگ» از اشعار این شاعر مازندرانی رونمایی شد و یکی از کتابهای چاپ شده از سوی هاشمی معاون فرهنگی سپاه کربلای مازندران به وی تقدیم شد.
در این مراسم 4 میلیون ریال از سوی رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی آمل، 10 میلیون ریال از سوی مجمع خیرین آمل، 10 میلیون ریال از سوی شهردار آمل، یک میلیون و 500 هزار ریال از سو رستمی خواننده آملی، 2 میلیون ریال از سوی یک مجموعه انتشاراتی و هدایای کوچک و بزرگ دیگر تقدیم استاد شد.
گزارش فارس
لازم است بیشتر از این به این استاد کمک شود نه تنها مادی بلکه از لحاظ فرهنگی و شناساندن ایشان به جامعه تدبیات کشور….
گفته شده در این برنامه برای اولین بار از استاد لطفی تجلیل شد. باید بگم سال گذشته با اصرار بنده و با پیگیریهای دانشجویان پیام نور آمل اولین میان برنامه تجلیل از نیم قرن تلاش علمی و ادبی استاد لطفی در همایش ادبی دانشگاه پیام نور برگزار شد و با حضور مسوولان و شاعران مطرح استان یادبود نفیس همایش به ابشان تقدیم شد. این صرفن جهت یاد آوری و اصلاح خبر بود. ضمن اینکه باید از برگزار کنندگان همایش اخیر هم تشکر و تقدیر کرد. چون زیاد مهم نیست چه کسی برای اولین بار این کار را کرده. مهم این است که از این کارهای ارزشی باز هم انجام شود.
یادم نمی رود پارسال در تجلیل از خدمات این استاد برجسته وقتی مجری برنامه آقای مجتبی علمباز با شور و شعف خاصی ایشان را به جایگاه برای قرائت شعر و دریافت یادبود دعوت کردند دانشجویان و شاعران چه حس و حالی پیدا کرده بودند.
اقای محدی باید از زحمات ان مردی تشکر کرد که وقتی از تهران به آمل امد چیزهایی را با خود به آمل اورد که به راستی ما که الان بازشسته ازشاد هستیم در این چند ساله ندیدم ایشان انقدر به فکر هنرمندان ودوستان نزدیک خود هستند که هرگز کسی ایشان را لمس نکرد ایشان انقدر منش والا وازاده هستندکه نیاز به معرفی ندارند …بر خودم می بالم که دوستی اینچنیندارم ..
برای سلامتی جناب اقای فاضلی عزیز که بدرد خیلی از دوستان خورده به طور نامحسوس وکلیه برادران اداره فرهنگ وارشاد وخصوصا جناب استاد عزیز اقای محمدی یک صلواتی بفرستید که همگان بیاموزند رسم ادب ومردانگی را …
بنده سرا پا تقصیر خودم را معرفی نکنم وگمنام بمان بهتر است بادیدن خوشحا لی استادلطفی اشک در چشمانم جاری شد …خدا یا اینان که مردمانی را شاد میکنند در پناه خودت حفظ فرما ..امین
بله..دوست رفیق بی کلک . با شما موافقم.. هر کس که برای شادی دل این مردم رنجور و زحمتکش تلاش کند شایسته تقدیر است.من هم عرض کردم به هر صورت باید از کسانی که این برنامه ها را برگزار می کنند تشکر کرد و این حرکت آقای محمدی، برادر خوبمان در ارشاد آمل هم جای تقدیر و تشکر دارد.. ضمن اینکه باید از همکاران ایشان نیز تقدیر و تشکر لازم به عمل آید. ما به این کارهای ارزشی بیش از اینها نیاز داریم.
کاربسیار پسندیده ای است که درشهرستان آمل متداول میباشد این است که درحیاط هنرمندان از آنان تجلیل میشود ازبیش ازیک ده پیش که ازاستاد علی چامه سرا هنرمند خوشنویس شهرمان گرفته تااستادخوشنودی ” استاد ناییج” استاد اولیایی ” استادوجدی تجلیل گردید. تا بحال که اینجا جادارد از همه مسئولین شهری ازگذشته تاحال قدردانی شود وانشااله این سنت پسندیده تداوم داشته باشد
این دیگه چه جور هدیه دادن بودن مگه هدیه عروسیه
استاد محمود متعلق به مردم بابل یا امل نیست ایشون برای همه مردم مازندران هستند حیف از روزایی که باید یاد استاد می کردند . اما نه
آقای محمد لطفی این استاد فرزانه وتوانا شعر ادب مایه افتخاراین روستا و بعنوان برگ زرین از افتخارات این سرزمین والگوی نمونه برای آیندگان این روستا که مردان بزرگی را درعرصه علمی تربیت نموده است می باشد .حقیر بعنوان رئیس شورای این روستا این مصیبت را از طرف اهالی فهیم روستای سفیدتوربه تمامی دوستداران شعر وادب تسلیت عرض می نمایم .