ایسنا، دیابت یکی از مهمترین مشکلات بهداشتی جهان محسوب میشود که در این بیماری سلولهای بتا مستعد تخریب توسط رادیکالهای آزاد هستند. با توجه به مکانیسمهای حجامت، مطالعهای با هدف بررسی تاثیر حجامت بر فاکتورهای بیوشیمیایی و استرس اکسیداتیو همزمان با دارو درمانی توسط مجید رمضانی، دانشیار گروه داخلی از دانشگاه علوم پزشکی اراک و همکارانش انجام شد.
در این مطالعه کارآزمایی بالینی از 30 نفر از افراد دیابتی در دو طیف ابتدایی و انتهایی بیماری مراجعه کننده به مرکز دیابت، پنج میلی لیتر نمونه خون وریدی گرفته شد. این افراد علاوه بر دریافت درمان دارویی متفورمین و گلی بن کلامید پس از یک ماه مورد حجامت قرار گرفته و بعد از یک ماه مورد بررسی قرار گرفتند و نمونههای خون وریدی قبل و بعد از درمان از نظر شاخصهای دیابت و استرس اکسیداتیو مقایسه شدند. جهت ارزیابی پراکسیداسیون لیپیدی از تیوباربیتوریک اسید، برای اندازهگیری آنتیاکسیدانهای تام سرم از روش FRAP و فاکتورهای بیوشیمیایی خونی با کیتهای پارس آزمون اندازهگیری شدند.
یافتهها حاکی از آن است که میزان هموگلوبینA1C ، قند خون ناشتا، قند خون دو ساعت پس از ناشتا، تری گلیسیرید، کلسترول، لیپوپروتئین با دانسیته پایین و همچنین لیپوپروتئین با دانسیته بالا نیز افزایش معنیداری را نشان داد و اسپارتات ترانسفراز در افراد دیابتیک پس از حجامت کاهش معنی داری را نشان داد.
طبق نتایج این پژوهش، حجامت باعث بهبود فاکتورهای خونی در افراد دیابتیکی میشود و پیشنهاد میشود که به عنوان درمان مکمل در افراد دیابتی نوع 2 مورد استفاده قرار گیرد.
مشروح یافتههای این پژوهش در مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک منتشر شده است.