جام جم آنلاين به نقل از آتلانتيكو، از اسكندريه تا پاولوپتري و از پورت روايال تا پمپئي شهرها و تمدن هايي وجود داشتند كه بر اثر بلاياي طبيعي نابود شدند.
اسكندريه و بندر آن امروز در عمق پنج متري آب هاي اين بندر مشهور مصر باستان مدفون است. بندر اسكدريه امروزي هيچ شباهتي با بندري كه زير آب است ندارد.
معابد، تئاترها، كاخهايي كه در طي قرون متمادي ساخته شدند براساس روايت هاي تاريخي بر اثر زلزلهاي مهيب ويران شده و به اعماق دريا فرو رفتند. باستان شناسان تاكنون بيش از 1000 ستون، دهها ستون مخروطي و بيش از 20 مجسمه اسفنكس (ابولهول) را يافته اند. هنوز كاوشها براي يافتن هزاران قطعه باستاني ديگر از بقاياي اسكندريه ادامه دارد.
شهر آتلانتيد اغلب نامش هنگام صحبت از شهر هاي غرق شده مطرح مي شود. به رغم واقعيت اين شهر كمتر شناخته شده و در طول هزاران سال اساس افسانه ها بوده است و وجود آن در ساحل ماهاباليپورام باورنكردني به نظر مي رسد.
با اين حال،ويرانه هايي در اعماق دريا در خليج كامبراي در جنوب شرقي هند كشف شده اند. ويرانه ها شامل شش معبد به قدمت بيش از 10 هزار سال هستند. باستان شناسان شايد با ادامه تحقيقاتشان بتوانند ثابت كنند كه معابد ماهاباليپورام افسانه نبوده و واقعيت داشته اند.
شهر بندري پاولوپتري در يونان در آب هاي ايونين در جنوب پلونزي متعلق به دوره برنز بود. در اين بندر قديمي ترين بقاياي يك شهر غرق شده مشهور وجود دارد. برخي از سفالينههاي كشف شده به گفته باستان شناسان متعلق به هزارههاي ششم و پنجم قبل از ميلاد هستند. دكتر نيكلاس فلمينگ در سال 1967 بقاياي اين شهر غرق شده را كشف كرد. با اين حال، اكتشاف آن در سال 2009 انجام شد.
پورت روايال مقر قديمي حكومت انگلستان در جزيره جاماييكا و در عين حال عمده ترين بندر ماهيگيري و تجاري جزيره در طول قرن هفدهم بود. در روز هفتم ژوئن سال 1962 اين شهر پاياني دردناك را تجربه كرد و توسط زلزله اي سهمناك ويران شد.
آب اقيانوس بيش از دو سوم شهر را غرق كرد و پورت روايال ديگر رونق نيافت. فعاليت هاي تجاري به بندر كينگستون منتقل شدند. امروز توريست هاي غواص مي توانند برخي از استحكامات اين شهر را كه يادآور گذشته پر رونق آن است زير دريا مشاهده كنند.
با اينكه ماجراي 10 شهرك گمشده كانادا متعلق به گذشته اي دور نيست اما كمتر كسي از آن خبر دارد. در اوايل ژوئيه سال 1958 ميلادي 10 شهرك ايالت اونتاريو در زير آب ها غرق شدند. اين سرنوشت شوم نه ارتباطي به زلزله داشت نه سونامي و نه هيچ بلاي طبيعي ديگر. حتي ساكنان اين 10 شهرك از قبل از سرنوشت زادگاهشان اطلاع داشتند. احداث سد موزس – ساندرز از سال 1954 آغاز شد و سرانجام درياچه آن اين 10 شهرك را غرق كرد و هزاران نفر از ساكنان آن خانه و زادگاهشان را از دست دادند.
در مجمع الجزاير ژاپني ريوكيو در منتهي اليه جنوب جزيره يوناگوني ماهيگيران محلي اغلب از يك كاخ مدفون شده در زير آب ها صحبت مي كردند. سرانجام كيهاشيرو آراكاته يك برگزاركننده تورهاي زير آبي تصميم گرفت واقعيت را كشف كند. در سال 1958 او پلتفورم هايي از ماسه سنگ را يافت كه شكل آنها بسيار شبيه هرم هاي بوميان آمريكاي جنوبي و زيگورات هاي بابل بود. سال ها بعد در 1996 ماساآكي كيمورا استاد زمين شناسي تحقيقات گسترده تري را انجام داد و در سال 1999 ثابت كرد كه اين بنا ها ساخته دست بشر بوده و به احتمال زياد بقاياي يك كاخ يا يك معبد است.
وايز شهر افسانه اي منطقه برتاني فرانسه را در واقع مي توان آتلانتيد اين كشور ناميد كه براساس افسانه ها براي تنبيه «داهود» به دليل گناهانش به زير آب فرو رفت. «داهود» به اسطوره هاي برتاني تعلق دارد.
وي دختر شاه كورنوال و ملكه نورد بود. داهود شهر وايز را ساخت كه براساس اعتقادات كاتوليسيسم تفريحات رايج در آن غير قابل تحمل بودند.
رونگولت شهري در شمال آلمان در جزيره استراند در روز 16 ژانويه 1362 ميلادي بر اثر امواج غول پيكر ناشي از يك توفان عظيم دريايي به زير آب ها فرو رفت. در قرن بيستم ميلادي بقاياي اين شهر در درياي وادن كشف شد.
شهر پمپئي در كامپانيا ايتاليا يكي از مشهورترين شهر هاي نابود شده تاريخ محسوب مي شود. اين شهر كه در قرن پنجم قبل از ميلاد ساخته شده بود در پي فوران آتشفشان وزوو در 24 اوت سال 79 ميلادي زير خاكسترهاي داغ آتشفشاني به كلي مدفون شد. اما همين قشر خاكستر بهترين پوشش محافظ اين شهر بود تا بتوان امروز آن را مشاهده كرد.
شهر هيروشيما در ژاپن در جزيره هونشو از جمله شهرهايي است كه به دست بشر نابود شد. درواقع، هيروشيما در روز ششم اوت 1945 پايان جهان را به چشم ديد. اين شهر نخستين شهري بود كه هدف بمباران اتمي قرار گرفت. مترجم: بهرام افتخاري.