پرونده مهدی هاشمی، نطق رسایی و واکنش دادستانی تهران، موضوع مشترک روزنامه‌های امروز کشور است. وضعیت زندان‌ها و بازداشتگاه‌های ناجا نیز با تصمیم جدید دادستانی تهران برای نظارت بر آنها مورد توجه قرار گرفته است.

 

مسأله مشترک بسیاری از روزنامه‌های امروز، پرونده مهدی هاشمی، سخنان رسایی در مجلس و واکنش دادستانی تهران به این سخنان است. روزنامه ایران از معدود روزنامه‌هایی است که امروز اتهامات مهدی هاشمی را در مطلبی با نام «تلاش نافرجام علیه نظام» مورد توجه قرار داده است. برخی روزنامه‌های دیگر، نطق رسایی و مسائل مطرح در آن و نیز جنبه قضایی مسأله را مهمتر دیده‌اند. خراسان، جمهوری اسلامی، آفتاب یزد و آرمان، روزنامه‌هایی هستند که اتهامات مهدی هاشمی و واکنش‌های مربوط به آن را از زاویه خانواده هاشمی رفسنجانی و جایگاه پدر خانواده مورد توجه قرار داده‌اند

 

هر ایرانی چقدر می‌ارزد؟

هفته‌های اخیر، شاهد اوج‌گیری انتقادات از بی‌توجهی به جان انسان‌ها در کشور بوده است. روزنامه ابتکار در مطلبی با نام «مرگ‌های طبیعی! بر اثر مسمومیت و انفجار» این مسأله را مورد توجه قرار داده و افزون بر این، هفته‌نامه امید جوان در مطلب «هر ایرانی چقدر می‌ارزد؟»، متن زیر را منتشر کرده است:

آورده‌اند که میرزا علی‌اصغرخان امین‌السلطان یه‌‌ همان اتابک معروف در زمان مظفرالدین شاه با تلاش فراوان توانست مبلغ ۲۴ میلیون تومان با شرایطی خفت‌بار از روس‌ها قرض کند و این پول بین پاره‌ای از درباریان و خودش و شاه تقسیم شد و سهم شاه بابت سفر او به اروپا هزینه شد. حاج سیاح در کتاب «خوف و وحشت» آورده است: روزی در مجلسی حاج میرزا ابوطالب زنجانی از علما و مجتهدیت بانفوذ آن روز تهران به اتابک که در ان جا حضور داشت گفت شما ایرانیان را خیلی ارزان به روس‌ها فروخته‌اید. من حساب کردم هر ایرانی به مبلغ ۱۵ ریال فروخته شده است. اتابک در جواب ایشان گفت: حاج آفا من خیلی گران فروخته‌ام، ایرانیان نفری ۲ ریال بیشتر نمی‌ارزند. سرانجام یکی از همین دو ریالی‌ها در مقابل مجلس، اتابک را در سن ۵۰ سالگی به ضرب گلوله از پای درآورد و او را به سزای ارزش‌گذاری غیرمنطقی برای ایرانیان رساند.

نویسنده سپس با تأکید بر اینکه خدای ناکرده قصد ترویج خشونت را ندارد، به سراغ آمارهای مرگ و میرهای عادی شده در آموزش و پرورش و نیز راه‌های کشور رفته و از مقامات اجرایی پرسیده که هر ایرانی چقدر می‌ارزد؟

سوریه مهمتر است یا عراق؟

مسائل سوریه، همچنان مهم‌رین مسأله جهانی روزنامه‌های کشور است. بسیاری از روزنامه‌ها، امروز به سخنان پوتین اشاره نموده که بر ایستادگی در مقابل آمریکا برای عدم تکرار سناریوی لیبی در سوریه اصرار ورزیده است. روزنامه خورشید، سخنان امیرعبداللهیان معاون وزارت خارجه را بازتاب داده که موضع متفق ایران، روسیه و چین را مانع دخالت نظامی در سوریه دانسته است. روزنامه خراسان نیز از زبان وی اطمینان داده که روس‌ها در مسأله سوریه کوتاه نخواهند آمد.

همشهری و چند روزنامه دیگر به حضور فراوان افراد خارجی در میان تروریست‌های سوری اشاره کرده‌اند. وطن امروز به رقابت طرح‌ها در سوریه اشاره داشته و گفته طرح‌های ترکیه در سوریه شکست خورده است. روزنامه اعتماد در نگاهی متفاوت، مطلبی را به قلم عباس عبدی در باره حسرت فرصت‌های از دست رفته در سوریه بازتاب داده است. صفحات میانی این روزنامه نیز شاهد تحلیلی از چگونگی ادامه رفتار روسیه در سوریه و مواضع این کشور است.

موضوع مهم دیگر منطقه، آینده عراق در دوران پس از طالبانی است و تأثیری که این کشور بر آینده منطقه خواهد گذاشت. روزنامه ملت ما در این باره در مطلبی به قلم اسداللهی کار‌شناس مسائل منطقه گفته است: «در رابطه با تحولات عراق و سوریه باید گفت طالبانی روابط بسیار نزدیکی با بشار اسد داشت و چندین سال در سوریه مستقر و از حمایت‌های نظام اسد نیر برخوردار بود. قطعا امریکا به دنبال استقرار فردی در پست ریاست‌جمهوری است که دولت مالکی را سرنگون کند. در این صورت در مسأله سوریه تأثیرگذار خواهد بود. این مسئله حتی به ضرر منافع ملی جمهوری اسلامی ایران نیز هست. در واقع پیاده‌سازی خواسته غرب در عراق باعث خواهد شد دولت غربگرا برای تغییر مواضع ایران در قضیه سوریه تلاش کند و این به نفع جمهوری اسلامی ایران نیست. از این‌رو مسئولان باید تلاش کنند فردی در عراق سر کار بیاید که نه وابسته به ایران بلکه مواضع ضدایرانی نداشته باشد».

ملت ما در مطلب دیگری با نام «بازی جدید آمریکا با کارت بارزانی»، نوشته «مسعود بارزانی رئیس منطقه کردستان که اختلافاتش با نوری‌المالکی و دولت کنونی عراق کاملا مشخص بود در چند وقت اخیر به دنبال بهانه‌جویی‌هایی است تا ثبات نسبی را که در عراق حاکم است بر هم بریزد.

مهمترین این اقدامات، بحث جدایی کردستان و اعلام استقلال کردستان عراق است. برخی از تحلیلگران این جدایی و استقلال را بخشی از طرح خاورمیانه بزرگ می‌دانند. بارزانی در موضعگیری عجیب اعلام کرده است، که به‌ زودی مژده استقلال کردستان را به کردهای عراقی خواهد داد!

نکته مهمی که این موضعگیری را بسیار خطرناک می‌کند، این است که جلال طالبانی، یکی از رهبران کرد و رئیس‌جمهوری فعلی عراق به ‌شدت با این استقلال مخالف بود اما امروز که وی دیگر به علت عارضه جسمانی در کسوت ریاست‌جمهوری نیست، این موضوع را برجسته و خطرناک کرده است.

برخی از اخبار حاکی از آن است که مسعود بارزانی به دنبال توافق گرو‌ه‌ها برای ریاست‌جمهوری عراق است؛ بنابراین، بیماری ناگهانی رئیس‌جمهور عراق و خروج وی در این برهه حساس از تاریخ عراق، می‌تواند وضع سیاسی این کشور را بیش از پیش پیچیده کند؛ به‌ ویژه آن‌ که اکنون اختلاف میان دولت مرکزی عراق و حکومت محلی کردستان در جریان است و دو طرف در یک ماه گذشته، نیروهای نظامی خود را در حالت آماده‌باش قرار داده‌اند».

ده‌ها کهریزک در سراسر کشور دیده‌ام

وضعیت زندان‌ها و قوه قضائیه در چند روزنامه و از زوایای گوناگون مورد توجه قرار گرفته است. وضعیت جوانفکر مشاور روزنامه‌ها و بستری شدنش در چند روزنامه مورد توجه قرار گرفته و روزنامه ایران، سخن وی را این گونه آورده که زندان جایی مناسب برای عبادت وی است؛ نقطه امیدوارکننده دستور دادستان تهران برای پیگیری امر نظارت بر بازداشت‌گاههای ناجا در تهران است.

اما مطلب مهم و چالش‌برانگیز، سخنان علیزاده طباطبایی در روزنامه قانون است. وی در مطلبی که درباره فرمان هشت ماده‌ای امام در این روزنامه منتشر شده است، مدعی شده که تاکنون ده‌ها کهریزک در سراسر کشور دیده است. علیزاده طباطبایی مواردی از بدرفتاری با متهمان در دستگاه قضایی را مورد اشاره قرار داده و گفته همه نیز از این بی‌قانونی‌ها آگاه بوده‌اند. اگر سخنان وی درست باشد، امید است بخش‌نامه دادستان تهران به دیگر استان‌ها هم برسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *