ایرنا – باور می کردیم یا نمی کردیم، این بار خبر واقعیت داشت. مدرسه ای نوساز در همین نزدیکی، در این کلانشهر شیراز گاز ندارد، برق سه فاز ندارد. این ها همه دست به دست هم داده که بخاری های نفتی بنا به تاکید مسوولان نوسازی مدارس، ˈاستانداردˈ این روزها گرمابخش محفل 300 دانش آموز در حال تحصیل در 10 کلاس این مدرسه است.
دبیرستان و هنرستان علی بن ابی طالب (ع) در ساختمان نوسازی با نام ˈزاگرسˈ همین نزدیکی هاست: شیراز، پانصد دستگاه، شهرک مطهری.
کلید این مدرسه را اداره کل نوسازی و تجهیز مدارس استان فارس مهرماه سال جاری در دستان مسوولان آموزش و پرورش شهر شیراز گذاشت و امروز با وجود گذشت بیش از 80روز از آغاز سال تحصیلی از نعمت گاز طبیعی برخوردار نیست.
دبیرستان زاگرس از انشعابات داخلی گاز وسیستم موتورخانه و شوفاژ برخوردار است. سیستمی که علاوه بر گاز به برق سه فاز نیز نیازمند است تا بوی سوخت ناقص نفت در فضای کلاس ها با اکسیژن پرطراوت جایگزین شود.
بررسی های میدانی خبرنگار ایرنا نشان داد که خانه های اطراف این دبیرستان نوساز نیز از نعمت گاز طبیعی برخوردار نیستند و این مشکل منحصر به این واحد آموزشی نیست.
شنیدن خبر وجود مدرسه ای با سیستم گرمایشی بخاری نفتی در شهر شیراز با وقوع سانحه آتش سوزی در مدرسه روستای شین آباد پیرانشهر استان آذربایجان غربی همزمان بود. البته از سر اتفاق، این رویدادها با سالروز وقوع سانحه دلخراش دیگری در این نزدیکی ها در دبستان شهید رحیمی درودزن از توابع شهرستان مرودشت مقارن بود.
به طور طبیعی، در صورت وقوع حادثه احتمالی، واقعه ای ناگوارتر از وقایع پیشین در انتظار دبیرستان زاگرس خواهد بود چرا که 300 نفر دانش آموز در این ساختمان مشغول تحصیل هستند.
ˈاز وضعیت دبیرستان زاگرس و آخرین هماهنگی ها برای گازرسانی به این مدرسه چه خبر؟ˈ این سوالی است که هر روز صدرالله جعفری، مدیر ناحیه سه آموزش و پرورش شیراز از مسوول دفتر خود می پرسد. از آنجا که این روزها، این اداره، کانون تلاش هایی برای حل مشکل گاز دبیرستان زاگرس است، با این مقام مسوول گفت وگو کردیم.
وی گفت: مشکل بهره مند نبودن این واحد آموزشی در شورای آموزش و پرورش شهرستان شیراز به ریاست فرماندار مطرح و در ارتباط با مسوولان ادارات گاز و برق شهرستان در حال رفع آن هستیم.
مدیرناحیه سه آموزش و پرورش شیراز نیاز دبیرستان علی بن ابی طالب (ع) که در سر در ساختمان نوساز آن نام ˈزاگرسˈ حک شده است را علاوه بر گاز طبیعی به انشعاب برق سه فاز می داند که این امر نیز به در نظر گرفته شدن ترانس برق ویژه این مدرسه وابسته است.
جعفری در خصوص ایمنی بخاری های نفتی مورد استفاده در این مدرسه اطمینان می دهد و می گوید: این بخاری نفتی از هر حیث استاندارد می باشد که در صورت وارد شدن کوچکترین ضربه، خودبخود خاموش می شود و احتمال وقوع حادثه را به حداقل ممکن می رساند.
مدیر دبیرستان و هنرستان علی بن ابی طالب (ع) که عمارت نوساز ˈزاگرسˈ را در آغاز سال تحصیلی جدید برای تحصیل 300 دانش آموز تحویل گرفته است نیز به طور همزمان در حال برگزاری جلساتی برای دبیران و دانش آموزان مدرسه است تا آنها از آخرین تلاش ها برای اتصال واحد آموزشی به شبکه گاز شهری مطلع شوند.
آقای ˈ عباسیˈ در پاسخ به این سوال که آیا در زمان تحویل مدرسه، نباید تمام انشعابات مورد نیاز نظیر گاز و برق سه فاز فراهم می بود و سپس نسبت به انتقال دانش آموزان مدرسه از ساختمان سابق به محل جدید اقدام می کرد، اظهار کرد: به عنوان مدیرمدرسه در جریان سازوکار و روند ساخت و ساز و همچنین کارپردازی نیستم.
وی خاطرنشان کرد: این که مدرسه در زمان تحویل ساختمان نوساز به چه صورت باید باشد با واحد ساختمانی اداره آموزش و پرورش است و از جزییات خبر نداریم که ابتدا باید ساختمان ساخته شود بعد گاز وصل شود یا بعد از احداث و تحویل آن انشعاب گاز گرفته شود.
این پرسش را با مهندس احمد دست نیان، مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان فارس در میان می گذاریم.
این مقام مسوول به ایرنا گفت: وظیفه ما ساخت مدرسه بوده است که آن را انجام داده ایم و موتورخانه و سیستم حرارت مرکزی را نیز در آن نصب کرده ایم و در ارتباط با انشعاب گاز مسوولیتی متوجه این اداره کل نیست.
مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس فارس که در جریان جزییات مشکل این واحد آموزشی قرار داشت، اظهار کرد: این دبیرستان به دلیل این که در منطقه ای بدون شبکه گاز احداث شده است، با مشکل انشعاب گاز مواجه است.
وی تصریح کرد: برای جلوگیری از وقوع این مشکل در سایر مناطق استان و کشور، باید این نکته مورد تاکید قرار گیرد که زمین هایی در سطح شهر جهت ساخت مدرسه در اختیار اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس قرار گیرد که قبل از آغاز عملیات ساخت، تمهیدات لازم برای تامین انشعابات مورد نیاز اندیشیده شود.
دست نیان اظهار کرد: متاسفانه گاهی زمین هایی به امور مدرسه سازی اختصاص می یابد که ˈپرتˈ محسوب می شود و این مناطق کمتر از زیرساخت های لازم برای تامین نیازهای مدارس برخوردار هستند.
وی ادارات آموزش و پرورش را متولی تامین زمین مورد نیاز ساخت واحد آموزشی دانست و گفت: در سطح شهر شیراز، زمین های خوب به لحاظ موقعیت و برخورداری از امکانات شهری وجود دارد که کاربری آنها آموزشی است اما در حال حاضر در تملک افراد قرار دارند.
این مقام مسوول گفت: باید پول و اعتبار مورد نیاز وجود داشته باشد که زمین هایی که کاربری آموزشی در جاهای خوب شهر خریداری شوند که متاسفانه اعتبارات اندکی جهت تملک زمین با کاربری آموزشی پیش بینی می شود.
همچنانکه مدیر دبیرستان زاگرس از قول های مساعد برای رفع مشکل فقدان انشعاب گاز و برق سه فاز سخن می گفت و مدیر ناحیه سه آموزش و پرورش شیراز نیز پیگیری ها با ادارات ذیربط را به صورت روزانه عنوان کرد، شرح حال این واحد آموزشی را از شرکت گاز استان فارس جویا شدیم.
معاون بهره برداری شرکت گاز استان فارس گفت که پنج، شش روز پیش تقاضای نصب انشعاب گاز این دبیرستان به دست ما رسیده است.
مهندس کرامت الله نیکنام خاطرنشان کرد: استعلام های لازم چهار روز پس از دریافت درخواست انشعاب گاز این واحد آموزشی اخذ شده است و مراحل اولیه کار طی شده است و حتی می توان گفت که رسیدگی شرکت گاز به این درخواست از جدول زمانی معمول جلوتر است.
وی با بیان این که ˈایجاد شبکه انتقال گاز در محدوده دبیرستان زاگرس به پیمانکار ابلاغ شده استˈ، ابراز امیدواری کرد که گازرسانی به این واحد آموزشی هر چه سریعتر صورت گیرد.
شبکه و خطوط گاز در راه دبیرستان و هنرستان علی بن ابی طالب (ع) هستند، این خبری نوید بخش برای دانش آموزان و اولیای آنها به همراه دبیران این واحد آموزشی است. چه زیباست که قصه با غصه عمارت زاگرس با دوراندیشی و توجه بیشتر در دیگر نقاط این مرز پرگهر تکرار نشود و سرزمینی که آینده سازانش قصد دارند از قله های علم و دانش عبور کنند در این مسیر دچار گردنه هایی نظیر سرمای هوا در ˈزاگرسˈ نشوند.
گزارش : سید احمد نجفی