رسانه های جهان طی چند روز گذشته خبری را روی خروجی های خود قرار دادند که نمونه آن نیز در سال گذشته میلادی در همین روزها با عناوینی مثل “خبر شکار آرکیو 170” منتشر شد.
اما نیروی دریایی سپاه هفته گذشته اعلام كرد، هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی “اسکن ایگل” را که با هدف شناسایی و جمع آوری اطلاعات در حال گشت زنی در منطقه عمومی خلیج فارس بود، به محض ورود به حریم فضای جمهوری اسلامی ایران شناسایی و شکار کرده است.
این اتفاق در حالی افتاد که وزارت دفاع آمریکا در اولین ساعات این رویداد سعی بر انکار واقعه داشت و اعلام کرد این اقدام، در قالب فعالیت های جنگ روانی جمهوری اسلامی ایران قرار دارد، اما پس از انتشار تصاویر موفقیت جمهوری اسلامی از صدا و سیما، وزرات دفاع آمریکا با موضعی مغایر با آنچه روز قبل اعلام کرده بود به تایید تلویحی این رویداد پرداخت به طوری که رسانه های غربی نیز از مانور بر روی انکار این بحث دست برداشتند.
در این نوشتار با توجه به گستره پهپادهای بکار رفته توسط ارتش آمریکا در سطح جهان به بررسی انواع پهپاد های فعال آمریکا از سال 2006 تا کنون می پردازیم تا از هم اکنون با شکار بعدی سپاه در جنگ پهپادی آشنا شویم. گفتنی است سال 2012 به عنوان سال پهپادهای آمریکا در غرب آسیا به خصوص افغانستان نامیده شده است [1].
1- غاز برفی (CQ-10 Snow Goose)
این نوع از پهپاد نوعی محفظه هوشمند حمل مهمات و اسلحه است و برای تحویل محموله های کوچک (مهمات، تجهیزات) به نیروهای ویژه در نظر گرفته شده است. پرواز اول این هواپیما در سال 2001 بوده و پرواز عملیاتی آن در سال 2005 رخ داده است.
2- جانور قندهار (RQ-170 Sentinel)
قبل از پرداختن به سری پهپاد های آر کیو ذکر این نکته ضروری است:”در اینجا، عبارت RQ مخفف پرنده بدون سرنشین شناسایی است، یعنی پهپادی (پهپاد مخفف پرنده هدایتپذیر از دور است) که مسلح نیست و فقط به جاسوسی و شناسایی میپردازد؛ و عبارت MQ مخفف پهپاد مسلح به موشک است.
این نوع از پهپاد در سال گذشته (در دسامبر سال 2011) توسط نیروهای جنگ الکترونیک سپاه به دام افتاد، از همین رو است که مردم ایران با این نوع پهپاد آشنایی کامل دارند. هزینه تحقیقاتی پروژه آر کیو 170 بالغ بر 40 میلیارد دلار بوده و هزینه هر کدام از این پهپاد 60 میلیون دلار است و سال وارد شدن آن به صنعت نظامی آمریکادر سال 2007 بوده است.
3- موش خرمایی (Polecat)
این پهپاد توسط شرکت لاکهیلد مارتین ساخته شده و نمونه آزمایشی آن در سال 2005 به پرواز در آمد ولی در نمایشگاه سالانه صنایع هواپیمایی فارن بوروگ در سال 2006 به نمایش در آمد.
4- آر کیو 16 تی هاک (RQ-16 T-Hawk)
این نوع پهپاد برای حمل در کوله پشتی و عملیات های تک نفره کاربرد دارد، قرارداد طراحی و توسعه سیستم ناوبری این پهپاد 40 میلیون دلار هزینه داشته است؛این هواپیما را پیاده نظام ارتش ایالات متحده در عراق استفاده میکند. VTOL T-Hawk با ظاهری شبیه به یک اجاق کوچک و 4 جالباسی به عنوان پایههای فرود، میتواند به مدت حداکثر 45 دقیقه تا ارتفاع 10 هزار پایی (3000 متری) بالا برود. این پرنده با وزن 7.5 کیلوگرمی آنقدر سنگین نیست که نتوان آن را در کوله سربازی حمل کرد.
5- انتقام گیر(درنده) _ Avenger (Predator C)
اولین پرواز این هواپیمای بدون سرنشین در 4 آوریل 2009 است. بر خلاف قبلی MQ-1 درنده و MQ-9 دروگر، پهپاد انتقام گیر توسط یک موتور توربوفن اختفاگر مجهز شده است که در نوع خود بی نظیر و دارای کمترین گرما بوده است.
6- دروگر ام کیو 9 – (MQ-9 Reaper)
قادر به کنترل از راه دور و یا پرواز مستقل عملیاتي است و دارای سیستم شکار و طول پرواز بلند برای هدف گیری است، وظیفه این هواپیما، شناسایی و نابودی دشمن در عراق، افغانستان و پاکستان و گشتزنی در امتداد مرزهای ایالات متحده با مکزیک در منطقه هواچوکای آریزوناست.
با 20 متر فاصله نوک بالها، اندازه ریپر دو برابر نسل قبلی خود یعنی MQ-1 است و میتواند در ارتفاع 5000 پا (15000 متری) به مدت 24 ساعت بماند. با 1360 کیلوگرم مهمات مسلح میشود که شامل بمبهای هدایت شونده لیزری GBU-12 و موشکهای ضد تانک هیلفایر است.
فرماندهان ارتش ایالات متحده اعتقاد دارند که این هواپیما یکی از موثرترین سلاحهای آنها در جنگ هاي فعلی است، اين پهپاد بعد از پرواز، توسط اپراتورها و با استفاده از تجهیزات کنترل رادیویی یا با اتصال ماهوارهای توسط خلبانهای مستقر در خاک ایالات متحده کنترل میشود.
7- عقاب خاکستری (MQ-1C Gray Eagle UAS)
این پهپاد از نوع جنگجو بوده و دارای قابلیت شکار و هدف گیری بوده و طرح توسعه توسط موسسه ژنرال فیزیک هسته ای در حال اجرا است، پرواز آزمایشی این پهپاد در سال 2004 انجامم شده است و پرواز عملیاتی آن در سال 2009 بوده است.
8- MQM-107D Streaker
این پهپاد مجهز به موتور توربوجت بوده و دارای موشک های هوا به سطح و موشک های تقویت شده FIM-92 استینگر سطح به سطح است.
9- بوئینگ مجهز به سلاح (PMTD)
اینز هواپیما توسط انواع موشک های هوا به سطح مجهز شده و برای پرسه زدن های طولانی در آسمان تهیه شده است.
10- بوئینگ x-45
این پرنده بدون سرنشین توسط سیستم یکپارچه بوئینگ به روز شده است.
11- کلاغ آر کیو 11 (RQ-11 Raven UAV)
RQ-11 در اصل به عنوان FQM-151 در سال 1999 معرفی شده اما در سال 2002 به شکل فعلی آن، پدیدار شد. این پهپاد با پرتاب دست به پرواز در می آید و برای ماموریت های دور کاربرد ندارد؛ اين پهپاد يكي از پر كاربردترين هواپيماهاي استفاده شده در عراق و افغانستان براي جمع آوري اطلاعات است.
رِیوِن (به معنی کلاغ سیاه) با یک متر طول و 1.9 کیلوگرم وزن، عموما از یک دوربین ویدیویی رنگی با پایدارسازی الکترونیکی و یا یک دوربین ویدیویی فروسرخ برای ماموریت در شب استفاده میکند که میتواند با زوم و چرخش 360 درجه اي به واحدهای زمینی، موقعیت را اطلاع دهد. این ناوگان در حال یک ارتقای دیجیتالی است که در صورت نصب آن، هر یک از این پرندهها میتواند به یک دستگاه تقویتکننده مخابراتی تبدیل شوند و برد 9.6 کیلومتری آن به طرز موثری افزایش یابد. این هواپیما سبک و بادوام است و اگر سقوط کند، بالها به راحتی جایگزین میشوند.
12- آرکتوروس t-20
این هواپیمای بدون سرنشین، کاملا کامپوزیتی است و دارای ظرفیت محدود بوده و صرفا برای حمل نمودن محموله های داخلی و خارجی استفاده مي شود.
این هواپیمای بدون سرنشین از نوع عمود ژروتزهای استفاده شده در نیروی دریایی ارتش آمریکا است، این عمود پرواز بدون سرنشین پرسرعت رقبی برای دیگر عمود پروازهای استفاده شده در نیروی دریایی است و هدف از ساخت آن، بالابردن سطح عملیاتی و کارایی نیروی دریایی بوده است.
پروژه ساخت این نسل از هواپیماهای بدون سرنشین توسط وزارت دفاع ایالات متحده آمریکا تصویب شده است، ای دی 150 سال 2007 در نمایشگاه بین المللی دستاورد هواپیماهای بدون سرنشین در واشنگتن رونمایی شد.
این چرخ بال بدون سرنشین می تواند 4 هزار کیلومتر مسافت را با توان پرواز 24 ساعاته طی کند و برد هوایی آن نیز 9 هزار 100 متر است. طول این چرخ بال از نوک تا انتها 11 متر است.
ایکس 47 نام یک هواپیمای بدون سرنشین ساخت شرکت نورثروپ گرومن و سکیلد کامپوزیتس آمریکا است؛ این هواپیما برای نیروی دریایی آمریکا سفارش داده شده است.
منبع: دیدبان