مراسم یادبود زندهیاد فهیمه راستکار بازیگر و هنرمند عرصه دوبله با حضور هنرمندان عرصهی فرهنگ و ادب در عصر بارانی 6 آذر ماه در تهران برگزار شد.
به گزارش خبرنگار بخش سینمایی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، در ابتدای این مراسم که در هتل «استقلال» تهران برگزار شد، پارسینژاد یکی از دوستان نزدیک راستکار در سخنانی او را هنرمندی متعهد توصیف کرد که اهل حرف و شعار نبود اما به آزادی و به بهبودی مردم ایران فکر میکرد.
او معتقد است: راستکار زنی با فرهنگ بود و حس همدردی داشت.
سپس علی نصیریان بازیگر عرصه سینما و تئاتر در سخنانی یادآور شد: 60 سال پیش در یک سالن تئاتر با فهیمه راستکار آشنا شدم. اکنون از دهه 30 صحبت میکنم که هنوز یک کتاب تئاتر هم نداشتیم و مدرسهی تئاتری هم در کار نبود.
او ادامه داد: سپس به هنرستان هنرپیشگی رفتم و در سال 32 بار دیگر با فهیمه راستکار دیدار کردم. همان آشنایی باعث شد که یک گروه تئاتر تشکیل دهیم و کارهایی را اتود بزنیم.
نصیریان تصریح کرد: فهیمه راستکار از هنرمندانی بود که در دهههای 30 تا 50 جریان تئاتری درست میکرد. او جزو اولین کسانی بود که یک جریان تئاتری ایجاد کرد و حضورش به عنوان بازیگر مطرح نبود بلکه یک انسان فرهیخته و هنرمند بود.
این بازیگر در ادامه به ویژگیهای دیگر زندهیاد فهیمه راستکار اشاره کرد و افزود: زندهیاد راستکار از جمله هنرمندانی بود که همیشه در کار و اجرا، انرژی مثبتی میداد و حرکتی ایجاد میکرد. او همیشه طنز خاصی داشت.
علی نصیریان در بخش دیگری از سخنانش مطرح کرد: از ویژگیهای راستکار این بود که با هنرمندان هم نسل من، کار میکرد و علاوه بر آن با آوانگاردها و امثال هنرمندانی چون آوانسیان همکاری میکرد. از بازیهای بسیار خوب او، بازی در نمایش «ترنج» بود که بازی درخشانی ارایه کرد.
وی راستکار را دارای حضوری موثر توصیف کرد و افزود: تقریبا نسل ما با از دنیا رفتن امثال فهیمه راستکار و جمیله شیخی منقرض شد.
علی نصیریان در پایان سخنانش اظهار تاسف کرد که جریان تئاتری مداوم در کشور وجود ندارد در حالی که کارهای خوب با زحمت ساخته و اجرا میشود.
در این مراسم نجف دریابندری نویسنده و مترجم در ورودی سالن برای خوشآمدگویی به مهمان مراسم یادبود همسرش فهیمه راستکار نشسته بود و میزبانی هنرمندانی چون محمود دولتآبادی، سیمین بهبهانی، داود رشیدی، علی نصیریان، پرویز بهرام، ناصر طهماسب، جمشید گرگین، مرضیه برومند، گلچهره سجادیه، بهاره رهنما، بهمن فرمانآرا، شفیعی کدکنی و … بود.
به گزارش ایسنا، در بخشی از مراسم یادبود فهیمه راستکار، داوود رشیدی پیشکسوت تئاتر و سینما در سخنان کوتاهی با اشاره به همکاریش با فهیمه راستکار گفت: فهیمه راستکار یک خانم باثبات و شیرین بود که ما او را از دست دادیم در حالیکه همکاری بسیار خوبی با هم داشتیم.
در بخش دیگری از این مراسم، پرویز بهرام هنرمند عرصه دوبله درباره ویژگیهای فهیمه راستکار در سخنانی مطرح کرد: من از سال 24 با زندهیاد سمندریان کار تئاتر میکردم و از همان زمان با راستکار در استودیو آشنا شدم. با هم کار تئاتر انجام میدادیم و فیلمهای زیادی را در «ایران فیلم» و «خانه سینما» دوبله کردیم.
او از دوبله «اتللو» یاد کرد که فهیمه راستکار در آن یک نقش پرقدرت را به بهترین نحو کار کرد.
در ادامه این مراسم منوچهر اسماعیلی هنرمند عرصهی دوبله در سخنانی با یادآوری آشنایش با فهیمه راستکار در سال 1336، مطرح کرد: متاسفانه باید بگویم که مادر دوبله را از دست دادیم. دلمان به یک مادر خوش بود.
او افزود: وصف خلقیات، روحیات و استعداد و مردمداری این هنرمند کار دشواری است و دوستانم به بهترین نحو این کار را انجام دادند.
اسماعیلی در بخش پایانی سخنانش به نجف دریابندری تسلیت گفت و ادامه داد: یادآور میشوم که او تنها نیست و همه ما در غمش شریک هستیم.
ابوالحسن تهامینژاد دیگر هنرمند عرصهی دوبله هم در سخنانی گفت: وقتی هنرجوی تئاتر بودم با فهیمه راستکار آشنا شدم. ما با ایشان تمرین میکردیم و دوبله فیلم «رومئو و ژولیت» از کارهای مشترکمان بود که از نقشهای برجسته این کار که یک خانم خندهرو بود، خانم راستکار با توانمندی هرچه تمامتر اجرا کرد.
تهامینژاد یکی از ویژگیهای بارز راستکار را تسلط در نقشهای کمدی دانست و افزود: او در نقشهای دراماتیک نیز بسیار تاثیرگذار بازی میکرد. من افتخار میکنم که در کنار او حضور داشتم، چراکه او بسیار فرهیخته و فرهنگی بود.
این دوبلور در پایان سخنانش به تسلط فهیمه راستکار به زبانهای فرانسه و ایتالیایی اشاره کرد و گفت: او چندین ترجمه به زبان ایتالیایی انجام داده است.
در ادامهی مراسم یادبود فهیمه راستکار، پرویز پورحسینی بازیگر سینما و تئاتر در سخنانی گفت: فهیمه راستکار یک موجود شیرین بود و با جریانهای نو تئاتر در دهههای پنجاه هماهنگ کار میکرد، او هنرمندی بود که حرف برای گفتن داشت و خلاقیتهای زیادی در آثارش دیده میشد.
او یادآور شد: نمایش «باغ آلبالو» اثر چخوف از نمایشهایی بود که با هم کار کردیم.
پورحسینی با بیان اینکه فهیمه راستکار نارفیق نبود، ادامه داد: امکان نداشت او دروغ بگوید یا ریاکاری کند. اگر حق کسی ضایع میشد، راستکار اولین کسی بود که حق او را میگرفت.
وی تصریح کرد: او هیچگاه برای پول کار نمیکرد اما حسرت من این است که پس از نمایشهای «باغ آلبالو» و «انسان، حیوان، تقوا» بازیهای ایشان ادامه پیدا نکرد و ایشان دیگر دعوت به کار نشد در حالی که لازم بود باز هم از ایشان دعوت شود.
پری زنگنه هنرمند عرصه آواز نیز در سخنان کوتاهی گفت: من از سن 16 سالگی از طریق خانواده نوذری با زندهیاد راستکار آشنا شدم و گاها صدایشان را از طریق دوبلهها و یا سینما میشنیدم. ایشان صدای بسیار زیبایی داشت و همیشه به سادگی به زیبایی صحبت میکرد.
سیمین بهبهانی شاعر و نویسنده از دیگر هنرمندانی بود که در سخنان کوتاهی درگذشت فهیمه راستکار را تسلیت گفت.
در پایان این مراسم صدیق تعریف خواننده سنتی چند بیتی را برای حاضران خواند.
به گزارش ایسنا، از دیگر هنرمندان حاضر در مراسم یادبود فهیمه راستکار میتوان از سیروس ابراهیمزاده، معصومه آقاجانی، ابراهیم وحیدزاده، میرطاهر مظلومی، فرهاد توحیدی، حسن زاهدی، بهمن هاشمی، هوشنگ قواملو و… نام برد.
فهیمه راستکار 2 آذر ماه پس از سالها دست و پنجه نرم کردن با بیماری آلزایمر از دنیا رفت و پیکرش 3 آذر ماه در قبرستان بی بی سکینه کرج آرام گرفت.