پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی مشهد در تحقیقی تاثیر استفاده از پودر کتان را بر، گر گرفتگی ناشی از دوران یائسگی مورد بررسی قرار دادند.
به گزارش سرویس پژوهشی ایسنا، این تحقیق با همکاری نسرین باغداری عضو هیئت علمی دانشکده پرستاری و مامایی، اعظم اکبری کارشناس ارشد پرستاری، دکتر صدیقه آیتی عضو مرکز تحقیقات سلامت زنان، دکتر احمد امامی دانشیار گروه فارماکولوژی و دکتر حبیب ا… اسماعیلی دانشیار گروه زیستی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با عنوان بررسی اثر پودر دانه کتان بر گرگرفتگی زنان حول وحوش یائسگی انجام شد و در قالب مقاله در مجله زنان و مامایی به چاپ رسیده است.
در بخشی از این تحقیق آمده است: گرگرفتگی وازوموتور یکی از شایعترین مشکلات زنان حول و حوش یائسگی است و امروزه هورمون درمانی، استاندارد طلایی درمان آن است؛ اما مطالعات نشان داده است استفاده از داروهای هورمونی حتی در مدت کوتاه موجب بروز عوارض و مخاطرات جدی برای فرد میشود.
اخیرا تمایل به استفاده از منابع گیاهی، جهت درمان گرگرفتگی افزایش یافته است. دانه کتان منبعی غنی از لیگنانها است و زنان تمایل زیادی به مصرف آن دارند؛ و این مطالعه با هدف کلی تعیین اثر پودر دانه کتان بر گرگرفتگی وازوموتور زنان حول وحوش یائسگی انجام شد.
این تحقیق بر روی 62 زن حداقل 41 ساله با حداقل 5 مرتبه گرگرفتگی روزانه متوسط تا شدید و واجد شرایط مطالعه، در قالب دو گروه 31 نفری انجام شد و به مدت شش هفته روزانه 40 گرم پودر دانه کتان و دارو نما به این افراد خورانده شد.
نتایج نشان داد که با مصرف پودر دانه کتان، شدت و مدت گرگرفتگیهای روزانه، شدت تعریق های شبانه و نمره اختلال در خواب در مقایسه با دارونما کاهش بیشتری داشت؛ ولی از نظر دفعات گرگرفتگی روزانه و تعریقهای شبانه تفاوت آماری معنیدار نشد. با این حال با مصرف پودر دانه کتان، میانگین دفعات گرگرفتگی روزانه افرادی که در ابتدای مطالعه دارای7-5 مرتبه گرگرفتگی روزانه بودند و نیز دفعات تعریق شبانه آنان کمتر یا مساوی 2 مرتبه بود نسبت به دارونما،کاهش آماری معنی داری نشان داد.
بر اساس این تحقیق و توجه به نتایج پژوهش حاضر، مصرف پودر دانه کتان به مدت 6 هفته، میتواند در کاهش علائم وازوموتور، بویژه در بیماران با علائم وازوموتور متوسط نسبت به آنان که علائم بیشتر و شدیدتری دارند، سودمند باشد.