بیشک واکنش و عکسالعمل سریع به حملات دشمن دارای اهمیت بسیار بالایی است، به گونهای که اکثر کشورها، اقدامات زیادی جهت آموزش و پرورش و آمادهسازی نیروهای کماندویی خود انجام میدهند اما هنوز کشورهای معدودی در جهان دارای نیروهای تراز بالا در زمینه رزم سریع عملیاتی در صحنه نبرد هستند.
ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز روز به روز در حال توسعه منابع انسانی متخصص و تجهیزات پیشرفته و جنگافزارهای مدرن خود است.
امروز نیروی زمینی ارتش با بهرهگیری از نیروهای کماندو، بسیار آمادهتر از ارتشی است که در مهرماه سال ۵۹ ، با ۲ لشکر در غرب و جنوب کشور مقابل ۱۲ لشکر بعث ایستاد.
پرسنل یگانهای تکاور به لحاظ حساسیت و پیچیدگی عملیاتی از میان گروههای مختلف رزمی جذب شده و در رده یگانهای نخبه نظامی یا رزمی Combat Elite Unites سازماندهی شده و دارای تخصص لازم برای هدایت رزم به دو شکل تاکتیک و استراتژیک هستند.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، ابتدا تیپ 23 نوهد برای مأموریتهای خاص و ویژه سازماندهی شد. نیروهای این تیپ در مأموریتهای زیادی مانند درگیریهای خوزستان، سیستان و بلوچستان و کردستان شرکت کردند.
این نیروها نقش چشمگیری در مقابله با عناصر بیگانه و ضدانقلاب داشته و با حضور مستمر خود توانستند اقدامات شایستهای در دفاع از انقلاب و کشورمان انجام دهند.
با شروع دفاع مقدس و حمله رژیم بعث به ایران این نیاز احساس شد که تیپ 23 نوهد به لشکر تبدیل شود، به همین دلیل لشکر 23 تکاور تشکیل و مأموریتهای متعددی را با موفقیت انجام داد.
در عمليات بزرگ بيتالمقدس که به فتح خرمشهر منجر شد، انجام جنگهاي چريكي تيپ 65 نيروي مخصوص نوهد لشکر 23 تکاور نقش فعالی در آزاد سازی خرمشهر ایفا کرد.
پس از پایان جنگ تحمیلی نیاز به حضور یک نیروی ویژه خاص در کشور احساس شد و با دستور مقام معظم رهبری، درسال 1370، تیپ 65 از لشکر 23 جدا شد و به آموزشهای خاص خود مشغول شد.
تیپ 65 نیروهای ویژه هوابرد( این واژه در واقع به کلیه ساز و برگ و انسانهایی اطلاق میشود که از راه هوا به منطقه اعزام و برای اجرای عملیات پرتاب میشوند) ارتش با نام نوهد معروف به کلاه سبزها که در سال 1371 تاسیس شد از جمله این نیروهاست.
رنگ سبز را به این دلیل برای تکاورها انتخاب کردند که از قدرت استتار بیشتری با طبیعت برخوردار بوده و آرامش خاصی به نيرو میدهد. این نوع کلاه خیلی راحت حمل شده و در هنگام رزم محدودیتی برای نیروها ایجاد نمیکند.
تیپ 65 ویژه هوابرد پس از مستقل شدن، با توجه به ماهیت ساختاریش در عملیاتهای ویژه به خود شرکت کرده و نقش بسزایی در تامین امنیت کشور دارد.
این تیپ در هر گونه شرایط محیطی، تاکتیکی و جنگی، توانایی انجام هر مأموریتي به صورت نبرد تن به تن، چریکی، پارتیزانی،انجام پرش، چتر بازی و سقوط آزاد در زمین، هوا و آب و مناطق کویری و کوهستانی، سقوط آزاد، غواصی، رهایی گروگان، عملیات روانی، حفاظت از شخصیتها را دارد.
به گفته یکی از فرماندهان این تیپ، پرسنل این یگان با بهرهگیری از جدیدترین علوم نوين نظامی، مهارتهای ویژه و تخصصی را در طول خدمت در دورههای مختلف آموزش میبینند.
از جمله این اقدامات میتوان به انجام تستهای متعدد ورزشی برای مشخص شدن آمادگی جسمی نیروهای داوطلبان ورود، دوره آموزشی چتربازی اتوماتیک، زندگی در کویر، جنگل و کوهستان اشاره کرد.
یک کلاه سبز باید بتواند در همه مناطق جغرافیایی مأموریتش را به خوبی اجرا کند و تنها نیروهایی که با موفقیت این آموزشها را پشت سر بگذارند، میتوانند در دورههای هوابردی شرکت کنند.
تخریب، اطلاعات و عملیات، بهداری، مخابرات و سلاحهای انفرادی و جمعی پنج مهارتی هستند که در دورههای هوابردی به نیروها آموزش داده میشود.
با توجه به این آموزشها، کلاه سبزها توانایی انجام هر نوع مأموریت در داخل و خارج از مرزهای کشور را دارند.
با توجه به ویژگیهای مختلف تیپ ۶۵ نوهد، این تیپ در رده جهانی جزو 10 نیروی قدرتمند کماندویی دنیا محسوب شده و توانسته خود را در نقش یک نیروی واکنش سریع موثر و مستقل به عنوان نوک پیکان نیروی زمینی ارتش اثبات کند.
در رزمايش جعفر طيار يك و دو، تیپ 65 نوهد آموزشهاي نويني از جمله پرش از بالگرد و فرود موفقيتآميز در منطقهاي از پيش شناسايي نشده را با موفقيت کامل انجام و جزو آموزش نیروهای خود قرار داد.
این تیپ در رزمایشهای متعددی چون ضربت ذوالفقار و پیامبر اعظم(ص) نیز قابلیتهای نظامی – رزمی بالایی خود را به نمایش گذاشت.
چندی پیش فرمانده نيروي زميني ارتش خطاب به نيروهاي ويژه تيپ 65 نوهد گفته بود: در عرصه مبارزه با دشمن، نيروهاي ويژه و كماندوها از جايگاه خاصي برخوردار هستند و شما امروز به عنوان سلاحي هوشمند و متعهد به نظام بايد در عمق خطوط دشمن راه يافته و براي جلوگيري از هرگونه توطئه احتمالي انجام وظيفه كنيد.
گردآورنده: مرضیه ارجمندی