مصرف ترکیبات گیاهی موثر در درمان زردی کودکان

سارا امیری

بیشتر کودکان در هنگام تولد به زردی مبتلا می‌باشند. زردی در اثر بالا رفتن بیلی روبین خون ایجاد می‌شود و از دیدگاه طب سنتی سوء مزاج و ضعف کبد مهم‌ترین عامل بروز این اختلال در کودکان می‌باشد که با مصرف ترکیبات گیاهی موثر و یا تغییر در رژیم غذایی مادر می‌توان این میزان را کاهش داد.

دکتر میثم شیرزاد دستیار ارشد دکترای تخصصی طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در گفتگو با خبرنگار سینانیوز با توجه به بیماری زردی نوزادی و عوامل تشدید کننده آن از دیدگاه طب سنتی بیان کرد: «زردی نوزادی یکی از انواع یرقان است که ناشی از غلبه خلط صفرا می‌باشد. در منابع طب سنتی عوامل مختلفی از قبیل سوء مزاج‌های گرم بدن، ورم، ضعف و سوءمزاجات کبد و کیسه صفرا، انسدادهای کبد و مجاری صفراوی از علل یرقان ذکر شده است که از این میان سوء مزاج و ضعف کبد را می‌توان از مهم‌ترین عوامل در این زمینه نام برد.»
وی با اشاره به روش درمان این بیماری افزود: «برای دفع صفرا در طب سنتی گیاهان متعددی وجود دارد اما مصرف آن‌ها در نوزادان محدود است و برخی از آن موارد را می‌توان برای درمان در نوزادان مورد استفاده قرار داد. با توجه به منابع طب سنتی و نیز بر اساس مطالعات جدید صورت گرفته برخی از درمان‌های گیاهی از قبیل شیر خشت و ترنجبین دراین زمینه بسیار مفید هستند. گیاهان مولد این ترکیبات به صورت بومی در کشور ما رشد می‌یابند و به دلایل شرایط اقلیمی و آب و هوایی بهترین نوع آن در ایران موجود می‌باشد.»
دکتر شیرزاد با توجه به مواد طبیعی مؤثر در درمان زردی نوزادی گفت: «مطالعات اخیر نشان داده است که مصرف شیرخشت و ترنجبین در نوزادان میزان بیلی روبین افزایش یافته را کاهش می‌دهد و منجر به کوتاه شدن مدت زمان بستری و عوارض یرقان می‌شود. از سایر داروهای موجود در طب سنتی در این زمینه می‌توان به عناب، گل بنفشه، گل ختمی، و نیز عرق کاسنی و عرق بیدمشک اشاره نمود.»

ماء الشعیر طبی، نوشیدنی سنتی برای مادران در بهبود زردی کودک
دستیار ارشد دکترای تخصصی طب سنتی با تاکید بر این نکته که می‌توان با تجویز برخی درمان‌ها در مادر نوزاد مبتلا به زردی، به درمان آن در نوزاد کمک کرد، بیان کرد: «مصرف برخی از ترکیبات طبیعی در حالت معمول قابل تجویز به نوزاد نیست، مادر می‌تواند با مصرف آن و از طریق ترشح مواد مؤثره آن در شیر به نوزاد منتقل کند. از این دسته ترکیبات می‌توان به ماء الشعیر طبی اشاره کرد که از جوشاندن جو و صاف کردن آب آن بدست می‌آید و با ماء الشعیر مشابه در بازار متفاوت است. همچنین مصرف آلوی بخارا، شربت آلبالو، مغز بادام، تمرهندی، زرشک، عرق کاسنی و شاهتره و نیز استفاده از غذاهایی که در آن‌ها ماش، عدس، جو، کدو، زرشک، رب انار و روغن بادام شیرین بکار رفته است توسط مادر می‌تواند در درمان کمک کننده باشد.»

غذاهای چرب و ادویه‌ تند عامل اصلی غلبه خلط صفرا در بدن
شیرزاد با اشاره به نقش غلبه صفرا در بیماری نوزاد به مادران توصیه نمود: «تغییر در رژیم غذایی و پرهیز از مصرف برخی مواد از جمله غذاهای چرب و ادویه تند در غذا وخشکبار گرم به طبع در شیر آن‌ها تاثیر می‌گذارد و این در سلامت نوزاد مؤثر است. همچنین ضروری است از عوامل دیگر مولد صفرا مثل عصبانیت‌ها و تنش‌های روانی و قرار گرفتن در معرض آفتاب و گرما به شدت اجتناب نمایند.»
دستیار ارشد دکترای تخصصی طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در پایان خاطر نشان کرد: «زردی بجز حالت شایع که به صورت فیزیولوژیک و ناشی از شیر مادر بروز می‌کند، می‌تواند به علل بیماری‌های گوناگون از قبیل برخی اختلالات خونی، کم کاری تیروئید و یا انواع عفونت‌ها نیز ایجاد شود. بنابراین به خانواده‌ها توصیه می‌شود در هنگام ابتلا نوزادان به زردی ابتدا آن‌ها را مورد بررسی طب مدرن قرار دهند تا سطح بیلی روبین آن‌ها و علل مربوطه مشخص شود. در صورتی که زردی ناشی از بیماریهای فوق الذکر باشد، لازم است نوزاد زیر نظر پزشک نوزادان تحت درمان‌های رایج قرار گیرد و عدم مراجعه به مراکز درمانی و اکتفا به درمان‌های گیاهی ممکن است نوزاد را با خطرات جبران ناپذیری مواجه کند.»

سینانیوز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *