هراز نیوز- روح اله محمد زاده اندواری- شاید خیلی از مردم تصور کنند بعد از فوت زوج ( شوهر) ، مطالبه مهریه غیر ممکن است و زوجه ( زن) دیگر نمی تواند مالک مهریه مندرج در عقد نامه ازدواج باشد وآن را مطالبه کنددر حالی که این تصور اشتباه است و مقنن می گوید اگر زنی پس از مثلا سه سال از تاریخ فوت همسرش می خواهد مهریه خود را مطالبه کند این امکان وجود دارد که در این راستاچند نکته دارای اهمیت است:
اولا دعوی مطالبه مهریه بعد از فوت زوج (شوهر)باید به طرفیت ورثه متوفی که ترکه (اموال به جا مانده از متوفی) را پذیرفتند در دادگاه طرح و اقامه شود یعنی در دادخواست در قسمت خوانده باید اسامی وراث را بنویسد.
حال این سئوال مطرح می شود که دادگاه در موردی که مهریه زن وجه رایج است (نه سکه یا اموال منقول و غیر منقول دیگر) چگونه باید عمل کند؟به عبارت دیگر ملاک زمانی محاسبه شاخص چه زمانی است سال محاسبه مهریه یا سال فوت شوهر؟ در چنین مواردی دادگاه باید بر اساس قانون ( ماده 3 آیین نامه اجرایی قانون الحاق یک تبصره به ماده 1082 قانون مدنی) در مواردی که مهریه زوجه باید از ترکه زوج متوفی پرداخت شود شاخص سال فوت شوهر را باید برای محاسبه مهریه در نظر بگیرد نه سال محاسبه مهریه را.که البته این قضیه در خصوص ورثه زوجه(زن) که قبل از مطالبه مهریه از زوج فوت کرده است فرق می کند بدین ترتیب که اگر زن قبل از مطالبه مهریه از
زوج، فوت کند و مهریه او وجه رایج باشد ورثه زن، استحقاق دریافت مهریه به نرخ روز را دارند یا همان مبلغ معین شده در عقد نامه ملاک محاسبه قرار می گیرد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت با فوت زوجه مهریه نیز به ورثه او منتقل می شود و اصل طلبی که زوجه بابت مهریه داشته طبق قاعده ارث به ورثه او انتقال پیدا خواهد کرد و هر یک از ورثه به نسبت سهم الارث خود از اصل دین، طلب خود را از شوهر متوفی یا ماترک او مطالبه می کند ولی آنچه که ورثه مستحق دریافت آن هستند اصل مبلغ مندرج در نکاح نامه به عنوان مهریه است نه قیمت روز وجه رایج، زیرا این حق را قانون فقط برای زوجه زنده متصور شده نه برای ورثه او. البته در این خصوص نظر مخالف هم وجود دارد و عده ای اعتقاد دارند که ورثه قائم مقام و جانشین او هستند و همان حقی که زوجه متوفی نسبت به محاسبه وجه رایج به قیمت روز داشت همان حق را ورثه او نیز دارا هستند.
در صورت ناتوانی زوجه از پرداخت هزینه دادرسی وی میتواند دادخواست اعسار از پرداخت هزینه دادرسی را به پیوست دادخواست مهریه ارائه دهد كه دادگاه بدواً به این خواسته رسیدگی و سپس به خواسته اصلی میپردازد بدیهی است زوجه، در صورت اثبات اعسار از پرداخت هزینه دادرسی معاف خواهد بود.
اما در ادمه به این مهم می پردازیم که برای مطالبه مهریه به کجا باید مراجعه کرد و چه اقداماتی را در این زمینه باید انجام داد:
دو راه برای مطالبه مهریه وجود دارد:
1)دادگاه خانواده
زوجه میتواند با ارائه دادخواست حقوقی به دادگاه ویژه خانواده، مهریه خود، هزینه دادرسی و حق الوكاله وكیل را مطالبه نماید و همزمان تقاضای توقیف اموال همسرش و در صورت فوت شوهر تقاضای توقیف ترکه را نیز بنماید.که بابت یك میلیون تومان اول مهریه،پانزده هزار تومان تمبر و بابت مابقی مهریه به ازای هر یك میلیون تومان، بیست هزار تومان تمبر الصاق میگردد.
در صورت ناتوانی زوجه از پرداخت هزینه دادرسی وی میتواند دادخواست اعسار از پرداخت هزینه دادرسی را به پیوست دادخواست مهریه ارائه دهد كه دادگاه بدواً به این خواسته رسیدگی و سپس به خواسته اصلی میپردازد بدیهی است زوجه، در صورت اثبات اعسار از پرداخت هزینه دادرسی معاف خواهد بود.
2)مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت اسناد رسمی
زن میتواند از طریق اجرای ثبت اسناد رسمی مهریه خود را مطالبه نماید به این صورت كه قباله ازدواج خود را به دفترخانه محل ثبت عقد ارائه و تقاضای صدور اجرائیه نماید سپس با اجرائیه به اداره ثبت مراجعه و مهریه خود را مطالبه كند كه البته به میزان نیم عشر دولتی هزینه اجرایی پرداخت مینماید كه بعداً این هزینه از شوهر یا از ترکه متوفی( در صورت فوت شوهر) اخذ خواهد گردید اجرائیه به شوهر یا وراث متوفی ابلاغ میشود و 10 روز مهلت داده خواهد شد تا طلب زوجه را پرداخت كند. در صورتی كه شوهر در این مدت دین خود را نپردازد زن میتواند با معرفی اموال و دارایی شوهر به اجرای ثبت، تقاضا كند اموال او توقیف شود و نیز میتواند مطالباتی را كه شوهر از اشخاص دیگری دارد و یا موجودی حسابهای بانكی او را توقیف كند. زن همچنین میتواند تقاضای توقیف حقوق شوهر را از سازمانها و مؤسسه های دولتی و یا خصوصی داشته باشد و تا میزان یك چهارم حقوق (مادام كه شوهر متأهل است) و نیز یك سوم آن را (در صورتی كه زن و شوهر از یكدیگر جدا شوند و تا زمانی كه شوهر زن دیگری اختیار نكرده) توقیف كند البته به شرط اینكه جزء مستثنیات دین نباشد.
اگر مهریه سكه یا طلا باشد و شوهر نتواند اصل آن را بپردازد، قیمت روز مطالبه آنها (روزی كه زن آن را از طریق اجرای ثبت و یا دادگاه مطالبه میكند) ملاك اجرای قانونی حكم است..
کارشناس حقوقی
مهریه = عامل شقاق نفاق و جدایی زن و شوهر و مانع وضایف زناشویی
وجود مهریه باعث عدم تمایل جوانان به ازدواج و ترس از ازدواج
مهریه = عامل فساد اجتماعی و فرار از ازدواج
مهریه عامل کاهش جمعیت مسلمانان کشورهای اسلامی
مهریه یعنی تبدیل یک امر قدسی به مادی
مهریه = فقر خانوادگی (بروز مشکلات مالی و عدم پرداخت نفقه)
مهریه = تحصیل درامد های نامشروع
مهریه = پر شدن زندانها و تحمیل بار مالی به دولت
حذف مهریه = باز شدن فضا برای رسیدگی به مسائل مهمتر و تسریع
روند رسیدگی به پرونده ها
اسلام را باتقویت بنیان خانواده با حذف مهریه نجات دهیم
سلام همسر من چند ماهیه که فوت شده ووالدینش در قید حیات هستند . پدر و مادرش چون بیمه ی همسر من بودند از سهم حقوقی که بهشون رسید نگذشتند و حقوق همسر مرحوم من که کارمند رسمی بودند به چار قسمت تقسیم شد .با این وضع سهم من از حقوق همسرم شد 150 تومان .برای اینکه اونا نتونن خونه رو ازم بگیرن مهرمو اجرا گذاشتم ولی خونه که تنها دارایی همسرمه خیلی کمتراز مهر من ارزش داره آیا میتونم باقی مهریه رو از حقوقی که به وراث رسیده طلب کنم؟یه پسر هم دارم .ایا میتونم من قیم اون باشم؟آیا پدر و مادرش میتونن بچمو ازم بگیرن؟تو رو خدا جوابمو بدین
سمیراجون خدا بهت صبر بده پارک شهر در دادگاه خانواده قبلا یک مشاور بود که جواب اینجور سوالات رو میداد. الآن از اونها هم میتونی بپرسی یا از این وکلای رایگان…
اقای فاطمه حق زن همیشه پامال شده تنها پشتوانه زن مهریه است که این هم یه جوری حلشده باقست بندیو غیره در همه جا حق رو میدن به مردها حق طلاق با مرد سهم پسر دو برابر مرد خیانتکار ازاد اما برای زن بده گناه گناه است وهیچ فرقی ندارد چه مرد چه زن
شوهر من حدود 25 سال پیش فوت کرده ومهریه من 50000 هزارتومان بود شوهرم هیچ ثروتی ومالی از خود نداشت تا برای ما بارث باقی گذارد خودم با تلاش وکار دو دختر خود را تا سطح تحصیلات عالی بزرگ کردم وبا سختی ومشقت زیاد بخانه بخت روانه نمودم با اینکه فیومیت دودخترم با پدر بزرگشان داده شد ولی متاسفانه پدر بزرگ بچه های من از پرداخت هر گونه کمک مالی با توجه به اینکه توان مالی بالایی داشت خوداری نموده ومارا رها نمود .اخیرا مادر بزرگ بچه ها برحمت خدا رفته و ارثی بالغ بر 100 میلیون تومان بین فرزندان خود تقسیم وهیچ گونه سهمی برای بچه های من در نظر گرفته نشده سئوال این است که با توجه به وضعیت خوب وعالی پروت پدر بزرگشان آیا من میتوانم حداقل مهریه خودرا ار پدر بزرگ طلب نمایم
مهریه ازدواج
12 – ھر چه که شعار برابری زن و مرد داغتر می شود مبلغ مھریه ھم بالاتر می رود و این
آشکارا دال بر دروغ بودن این شعار است .
١٣ – مھریه بالا نشانه شقاوت و بیوفائی رابطه زناشوئی است و خود موجب شقاوت و بیوفائی
مضاعف در طول زندگی می شود .
١۴ – مھریه استمرار برده گی تاریخی زن است که امروزه به اوج خود رسیده است .
١۵ – زن یا مھر دارد یا مھریه .
از کتاب ” نامه های عرفانی ” جلد دوم استاد علی اکبر خانجانی – ص 33
لینک دانلود از :
سایت بنیاد نشر استاد خانجانی : http://khanjany.com/index.php/%DA%A9%D8%AA
وبلاگ عرفان زندگی :http://dl.ketabkhane-erfani.com/download/ketabha/namehaie%20erfani1.zip
باسلام
شوهر 26 سال قبل فوت کرده آیا هنوز میتوان مهریه را گرفت؟آیا میشود تنصیف اموال و اجرت المثل را درخواست کرد و گرفت؟با فرض تقسیم شدن ترکه
با سلام
یه سوالی داشتم اگر شوهر فوت کند و کل دارایی شوهر به انندازه مهریه زن یا حتی کمتر باشد و یک فرزند هم داشته باشند در اینجا تقسیم ارث به چه صورت می باشد ؟ آیا کل دارایی مردبابت مهریه مال زن می باشد یا به فرزندشون هم میرسه؟
سلام مادرم فوت کرده پدرم بازنشسته است با ایتکه سنش بالاست تجدید فراش کرده .بعد فوتش مهریه زنش چه کسی و از کدام محل باید داد ؟
با سلام
برادر من معلم بوده و در سال 86 فوت شده و تنها یک دختر ویک خانم کارمند (معلم )دارد پدر و مادرم هر دو زنده هستند اما حقوق برادرم را ان خانم و دختر گرفتند اما دو ماه است خانمش ازدواج کرده سوال بنده این است
1- ایا حقوق برادرم را باز هم می گبرد یا قطع می شود به نفع دخترش
ایا پدر و مادرم می توانند ادعایی داشته باشند؟
با سلام مهریه من 200 عدد سکه رایج بهار آزادی است الان که شوهرم فوت کرده ودارای چند مغازه و منزل است آیا من می توانم از این اموال مهریه ام را طلب کنم چون پدر شوهرم در قید حیاته ودارای 2 پسر نیز هستم چون شنیده ام از مغازه و خونه نمیشه مهریه را پرداخت آیا این درسته؟
با سلام پدرم سال 84 فوت کرد سه خواهر هستیم و یه خونه بی سند که پنج تا عمم دهن واسه خونه باز کردن آیا از این خونه چیزی نصیبشون میشه وما چیزی واسمون میمونه با تشکر
با سلام اینکه میگید مهریه رو حذف کرد حرف نابجایی است حضرت فاطمه زهرا (س) هم مهریه داشتند که گویا آب بوده هر انسان با سوادی میتونه پی به ارزش آب ببره مخصوصا در آن زمان ارزش آب از طلا هم بیشتر بوده . این تا اینجا خواهران و برادران گلم هر چیزی اعتدالش خوبه مهریه باید باشه چون یه تضمین واسه زن هستش و لی بعضیا با چشم و همچشمی فکر میکنن هر چی مهرشون بیشتر باشه ارزششون بالاتره نه اینطور نیست . ارزش انسان به درک و فهم و کمالاتشه مهم اینه که با شناخت و چشم باز ازدواج کنیم تا بعدها به پشیمونی و پرداخت مهریه و آزار و اذیت همدیگه نرسیم . خوشا به حال اونایی که با عشف و محبت و درک متقابل با هم زندگی میکنند .
سلام همسر من چند ماهیه که فوت شده ومادرش در قید حیات هستند . و مادرش بیمه ی همسر من بوده و حقوق همسر مرحوم من که کارمند پیمانی بودند آیا میتونم باقی مهریه رو از حقوقی که به وراث رسیده طلب کنم؟ضمنا من هم الان قیم تنها دختر مشترکمان هستم با تشکر ا-ک
باسلام بردار من فوت نموده وزن او مهریه خود را اجرا گذاشته وبرادر من کلی بدهی دارد وهمسر ان توقیف خودرو وپول پیش خونه را گذاشته اجرا وکل مبلغ ان 16میلیون مباشد ولی بدهی برادرم 30میلیون بدهی وام غیره دارد ما رفتیم دادگاه نمی دانیم چکار کنیم خواهشمندم راهنمایی کنید