یحیی آل اسحاق، رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن استان تهران در بخشی از سرمقاله تهران امروز با عنوان “مقابله با علت گرانی نه معلول آن” نوشته است: اگر بخواهیم گرانی را به شکل ریشهای مورد بررسی قرار دهیم، باید گفت در کنار این مسائل یکسری مسائل ساختاری نیز وجود دارد که در کنار عواملی از قبیل فضای کسب و کار، روابط خارجی کشور با سایر کشورها و حوزههایی از جمله تحریم، موجب ایجاد پدیده گرانی میشود. اما تا اینجای کار برای هر دولتی و در هر زمانی اتفاق میافتد لیکن نکته مهم اینجاست که اگر برخورد با گرانی ریشهای نباشد، همه فشار بر آخرین حلقه از زنجیره عرضه و تقاضا وارد میشود.
در صورتی که برای حل مشکل گرانی به سراغ تولیدکننده، فروشنده، کسبه، عرضه کننده و … برویم، با این مشکل بهصورت عقلایی برخورد نکردیم و این درست همانند این است که به جای مواجهه با علت، با معلول آن برخورد کردهایم. وقتی هزینه عوامل تولید افزایش پیدا میکند، قیمت محصول نیز بیشتر میشود که اگر این اتفاق با تعزیرات و یا بازرسیها کنترل شود، در واقع همان اشتباه وارد کردن فشار بر حلقه آخر است.
در مورد توزیعکنندگان نیز وضع به همین شکل است. در مورد افزایش قیمت شیر و مرغ، مشکل اساسی در توزیع و یا تولید نیست و نباید به سراغ تولیدکننده و فروشنده و توزیعکننده رفت، بلکه باید به دنبال ریشهها بود که در این دو مورد، مشکل در افزایش قیمت علوفه، کنجاله و سویاست. حالا اگر برای برطرف کردن این مشکل به سراغ آخرین حلقه یا تولیدکننده شیر و مرغ رفت، اشتباه بزرگی است که متاسفانه این روزها شاهد آن هستیم.
نکته آخر اینکه، ریشه مشکلات اقتصادی را باید با علتهای آن پیدا کرد. گرانی ریشه در بودجه نفت ما دارد. عدم هماهنگی تولید و عرضه و تقاضا دلیل واضح دیگری است. گرانی در کشور ما ریشه اقتصادی با طعم نفتی دارد که باید آن را جستوجو و پیگیری کرد.