با اینکه تصور بیشتر مردم از آب بسته بندی، کیفیت و تضمین سلامت آن از سوی دستگاه های نظارتی است، اما مقامات آبفای تهران می گویند آزمایشات بر روی حدود 10 نوع آب معدنی وجود برخی مشکلات در آنها را اثبات کرده است.
به گزارش هراز ، سال هاست که از بسته بندی آب با عنوان مشهور “آب معدنی” به بازار کشور می گذرد و تاکنون نیز بازار مناسبی برای فروش محصولات تولیدی شرکت های فعال در این حوزه ایجاد نشده است.
بی شگ گمان اکثریت قریب به اتفاق مردم و دیدگاه درصد بالایی از اقشار مصرف کننده آب های معدنی این است که کیفیت آن در برابر آب شربی که در لوله های منازل جریان دارد، دست کم 2 برابر است و اساسا کیفیت یک بطری آب معدنی با آب شرب خانگی قابل مقایسه نیست.
اما مقامات فعال در حوزه آبرسانی تهران چنین نظری ندارند و عنوان می کنند توانسته اند از طریق انجام برخی آزمایشات و تست های ویژه اثبات کنند کیفیت آب شربی که پس از تصفیه به مردم تحویل می دهند اگر از آب های معدنی بهتر نباشد، بدتر هم نیست.
بطریهای خطرآفرین
هرچند ممکن است آب های معدنی در زمان تولید که قطعا دارای مجوز بهداشت و تحت نظارت دستگاه های نظارتی تولید و عرضه می شوند مشکلاتی را به همراه نداشته باشند، اما به نظر می رسد در نحوه بسته بندی و عرضه بعدی آن مشکلاتی به وجود آید.
هرگونه قرار گرفتن بسته های آب معدنی در مجاورت نور شدید آفتاب و یا یخ زدگی می تواند باعث آزادشدن مواد سمی و در نتیجه ایجاد خطر برای مصرف کنندگان منجر شود.
البته مورد مطرح شده در مورد کنترل کیفیت آب شرب در زمان تحویل پس از تصفیه خانه ها صرفا در مورد آب شرب پایتخت نشینان که حدود 13 میلیون نفر می شوند مطرح است و این گزارش اطلاع چندانی از وضعیت کیفیت آب شرب در سایر نقاط کشور ندارد.
بنابراین مسائل مطرح شده در مورد آب های معدنی در مقایسه با آب شرب سایر نقاط کشور قابل طرح است، چه بسا هم میهنانی داریم که متاسفانه هنوز از نعمت آب شرب سالم و کنترل شده برخوردار نیستند و اساسا چاره ای جز مصرف آب های بسته بندی شده ندارند.
با این حال در چندسال اخیر به دلیل نفوذ فاضلاب به برخی از چاه های تامین آب شرب تهران، برخی نگرانی ها و حواشی پیرامون این مسئله نیز به وجود آمده است.
مقامات وزارت نیرو: پرونده چاههای آلوده مختومه است
مقامات وزارت نیرو عنوان می کنند که در این زمینه توانسته اند با سیمانته کردن چاه ها، خارج کردن چاه های آلوده از مدار، انجام آزمایشات مختلف و همچنین مخلوط کردن آب سالم با چاه هایی که به لحاظ مسائل بهداشتی قابل استفاده بود؛ توانسته اند مسائل و مشکلات موجود بر سر راه احتمال به وجود آمدن بحران در آب شرب تهران را حل و پرونده آن را مختومه کنند.
همچنین مقامات وزارت نیرو اعلام کردند که توانسته اند پس از حل مشکل نفوذ فاضلاب در بخشی از آب شرب شهر تهران و خارج کردن اینگونه چاه ها از مدار، آزمایشات دقیقی را انجام و به اثبات برسانند که کیفیت فعلی آب تهران حتی از آب های معدنی و بسته بندی نیز بهتر است.
شاید قبول این موضوع برای شهروندان کمی سخت باشد، اما مسئولان آب و فاضلاب شهر تهران می گویند تمام مستندات و آمارهای مربوط به بررسی در کیفیت آب شرب تهران را در اختیار دارند و توانسته اند آزمایشات و تست های دقیقی را بر روی حداقل 10 نوع آب معدنی وارداتی و تولید داخل انجام دهند.
البته طبق گفته مسئولان آب و فاضلاب تهران، بسیاری از آب های بسته بندی و حتی برندهای معروف داخلی که مورد استفاده بسیاری از شهروندان نیز قرار می گیرد ممکن است آلودگی های احتمالی و مشکلاتی را به لحاظ بهداشت برای شهروندان به همراه داشته باشد.
اعتماد یا بیاعتمادی به آب معدنیها؟
آنها می گویند درست است که به تصور مردم، استفاده از آب معدنی و بسته بندی که غالبا عنوان می کنند از بهترین منابع آبی کشور برداشت می کنند در بهترین شرایط قرار دارد اما واقعیت این است که آب های بسته بندی چندان قابل اعتماد نیستند و به پیشنهاد مقامات وزارت نیرو، شهروندان در بهترین حالت می توانند از آب شرب منازل خود استفاده کنند.
محمد پرورش در این باره به خبرنگار مهر گفت: باید پرسید آب شرب تهران که هم اکنون در بهترین حالت کیفیت قرار دارد چگونه مصرف می شود؟ آیا غیر از این است که ما آب شرب درجه یک را در سرویس بهداشتی، تامین آب فضای سبز و موارد مشابه آن استفاده می کنیم.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب شهر تهران با بیان اینکه ما نمی گوییم مشترک از آب شرب برای شستشوی ماشین و آبیاری فضای سبز استفاده نکند اما باید مراقبت شود تا دچار مصرف بی رویه نشویم، افزود: این همان آبی است که اگر بخواهیم از بیرون و به صورت بسته بندی تهیه کنیم به مراتب هزینه های بیشتری خواهیم داشت.
این مقام مسئول در وزارت نیرو در این زمینه که آیا اغراق آمیز به نظر نمی رسد که کیفیت آب شرب تهران از آب بسته بندی و آب های معدنی بهتر باشد؟ تاکید کرد: ما در این حوزه ورود پیدا کنیم بحث ایجاد می شود اما واقعیت این است که ما این کار را برای خودمان انجام دادیم و آمار آن نیز روی میز ما است.
آمار روی میزمان است
وی خاطر نشان کرد: ما به عنوان مسئول تامین آب استان تهران باید آب شرب را با یک استانداردی در اختیار مشترک قرار بدهیم و حرف ما که نباید تنها تایید کننده باشد. دستگاه هایی مانند وزارت بهداشت و دستگاه های دیگر نیز باید بیایند کنترل کنند.
پرورش تصریح کرد: ما می گوییم وقتی 26 هزار لیتر آب سطحی درجه 1 را شما بیاورید تصفیه کنید، گندزدایی و انتقال بدهید تا به شبکه وارد شود، حتما آب خوبی برای مصرف شرب خواهد بود.
مدیرعامل آب و فاضلاب استان تهران، اظهار داشت: ما بر روی حدود 7 مورد آب معدنی موجود در کشور بررسی هایی را انجام دادیم و حدود 9 آیتم فیزیکی را نیز کنترل کردیم که مشخص شد دارای مسائل و مشکلاتی هستند. مردم می توانند مشخصات آب های معدنی که در روی بسته بندی ها وجود دارد را نیز خود بررسی کنند.
این مقام مسئول در وزارت نیرو، تاکید کرد: ما می گوییم آب بعد از تصفیه خانه های ما که از طریق منابع سطحی تامین می شود دارای مشخصاتی است که از نظر کیفیت درجه 1 تلقی می شود. با این حال ممکن است به دلیل فرسودگی لوله های آب خانگی و یا مشکلات دیگر، آبی که در نهایت به مصرف افراد می رسد تغییراتی را نیز داشته باشد.
وی تصریح کرد: در 40 مورد از مخازن موجود برای تامین آب شرب تهران، هم اکنون آب به صورت مستقیم از سدها وارد می شود و در بقیه مخازن نیز با منابع آبی مخلوط می شود و در نهایت خروجی آن توسط دستگاه های اندازه گیری سنجیده می شود.
لکه مشکوک در 2 نقطه تهران
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران، با اشاره به اینکه در دو نقطه از تهران 2 لکه وجود دارد و به صورت پروژه به وجود آمده است که البته آن هم دست ما نیست و ما خواهش کردیم، نامه نگاری و شکایت کردیم و قرار است در یکماه آینده آن دونقطه را نیز به ما تحویل بدهند.
پرورش در این زمینه که آیا می توان گفت پرونده چاه های آلوده بسته شده است؟ گفت: چاه های آلوده اصلا وارد مدار نمی شوند چون اگر قرار باشد این چاه ها وارد مدار شوند بعد نمی توانیم این ادعا را داشته باشیم که کیفیت آب شرب تهران درجه 1 است چون دستگاه های نظارتی بررسی می کنند.
به گفته وی، یک نکته ای که در این بخش وجود دارد این است که ممکن است شبکه آب در درون منازل دارای مشکلات و مسائلی باشد. ما بحثی را که داریم این است اگر مشکلی بعد از شیر برداشت آب وجود دارد و مواردی که به وجود می آید باید گزارش شود تا ذهنیتی برای مردم نماند.
این مقام مسئول در وزارت نیرو، گفت: با بارندگی امسال ما تمام منابع آبرسانی به تهران را از آب های سطحی برداشت می کنیم و با تمام ظرفیت آن را وارد مدار می کنیم. اگر پروژه آب سد ماملو در سال جاری به اتمام برسد، دیگر مشکلی نخواهیم داشت و اگر کسی مشکلی دارد بگردد و پیدا کند.
ممکن است عدهای حرف بزنند
مدیرعامل آبفای استان تهران، گفت: ممکن است بعد از سخنان من عده ای حرف هایی بزنند اما کار کارشناسی انجام شده در مورد آب های بسته بندی و کنترل کیفیت آب تهران طبق استانداردها بوده و از آزمایشگاه های مشخصی استفاده شده است.
همچنین یک مقام مسئول دیگر در آب و فاضلاب شهر تهران نیز در گفتگو با مهر با بیان اینکه بررسی ها بر روی حدود 18 برند آب معدنی و بسته بندی داخلی و خارجی صورت گرفته است، گفت: متاسفانه اکثریت موارد بررسی شده دارای مشکلاتی بوده است.
وی تاکید کرد: قرار دادن آب معدنی ها در مجاورت نورخورشید از سوی فروشندگان آن می توان منجر به آزادسازی نوعی ماده سمی خطرناک شود که ممکن است مصرف کنندگان را با مشکلاتی مواجه کنند.
این مقام مسئول همچنین استفاده از ظروف پلاستیکی آب معدنی در موارد غیر را نیز مشکل آفرین خواند و تصریح کرد: برخی افراد آب معدنی ها را در فریزر نگهداری می کنند، اما یخ زدگی آب معدنی نیز می تواند منجر به تولید مواد سمی شود.مهر
خوب معلومه که کیفیت آب تهران از آب معدنی هم بالاتره …
وقتی آب تهران رو از آب گوارای سد لار آمل در پای کوه معدنی دماوند تامین می کنند قطعا باید از آب معدنی بهتر باشه.
حالا ما بدبخت بچاره های شهرستانی باید آب چاه بخوریم، آب کوه به ما سازگار نیست.
از اون طرف هم باید تو فیلم پایتخ مسخره بشیم.