فعاليت روزانه در فصل تابستان به مراقبت هاي ويژه اي نياز دارد. تابستان با آفتاب تند، هواي گرم و روزهاي بلند همراه است و بايد در اين فصل علاوه بر داشتن پوشش مناسب، از کلاه و عينک آفتابي استفاده کرد. بنابراين صرف استفاده از عينک آفتابي براي بسياري از ما کافي است که به سراغ نزديک ترين عينک فروشي محله خود برويم و يک عينک آفتابي خريداري کنيم. غافل از اين که بسياري از عينک هاي موجود آفتابي غيراستاندارد است و نمي توان براي اجتناب از نور آفتاب از هر عينکي استفاده کرد.
بايد بدانيد عينک آفتابي مانند عينک طبي، يک کالاي طبي محسوب مي شود و بايد در خريد آن دقت لازم را داشت.
طبق نتايج مطالعات، ۳۰ تا ۴۰ درصد مردم از عينک هاي آفتابي غيراستاندارد استفاده مي کنند و در نتيجه عينک هاي آفتابي نامناسبي را به چشم مي زنند که اثر محافظتي چنداني ندارد. دکتر محمدحسين افتخاري جراح و متخصص چشم با بيان اين مطلب به ايسنا مي گويد: متاسفانه بسياري از مردم معمولا قيمت يک عينک آفتابي را مبنا و ملاک خوب بودن آن قرار مي دهند در صورتي که لازم است ويژگي هاي يک عينک خوب و مناسب را دانست. اشعه UV که از نور خورشيد ساطع مي شود در فصل تابستان خطرناک است و تنها بااستفاده از عينک هاي استاندارد مي توان از تابش اين اشعه به چشم در فصل تابستان جلوگيري کرد.وي با اشاره به اين که عينک هايي که در معابر و توسط دست فروشان عرضه مي شود، به هيچ عنوان مناسب نيست، اظهار مي کند: لازم است عينک آفتابي از مراکز معتبر خريداري شود و داراي استانداردهاي تعيين شده باشد.
خوب است بدانيد تابش اشعه UV در مواردي به عدسي چشم آسيب وارد مي کند و باعث بروز آب مرواريد مي شود و يا سطح قرنيه را گرفتار مي کند و باعث خشکي چشم مي شود. اشعه UV همچنين قادر است شبکيه و ناحيه حساس ماکولا را تخريب کند و ديد فرد را تحت الشعاع قرار دهد. نکته اين جاست که عينک هاي آفتابي غيراستاندارد هم به همين اندازه براي چشم مضر است.
به گفته اين جراح و متخصص چشم، ورود بيش از حداشعه UV به چشم در نتيجه استفاده از عينک هاي آفتابي غيراستاندارد به خشکي چشم، آب مرواريد و تخريب ماکولا منجر مي شود. زيرا اين عينک ها تنها فضاي تاريکي ايجاد مي کند که مردمک چشم را گشادتر مي کند؛ در نتيجه اشعه هاي مضر بيشتري وارد چشم مي شود. عينک استاندارد عينکي است که مانع از ورود اشعه ماوراء بنفش به چشم شود و قاب عينک هم بايد به گونه اي باشد که نور نتواند از بالا يا اطراف آن به چشم بتابد. افرادي که چشم روشن تري دارند، بيشتر در معرض خطر هستند زيرا در چشم اين افراد ذراتي که نور را جذب مي کند، کمتر است. به طور کلي بايد گفت استفاده از عينک محافظتي در برابر اشعه هاي مضر نور آفتاب، براي همه افراد جامعه ضروري است.
خريد عينک آفتابي مانند عينک طبي بايد از فروشگاه هاي مجاز انجام شود زيرا عينک آفتابي نيز يک کالاي طبي است. محمدجواد خوش سيما مدير مجموعه اپتومتري وزارت بهداشت با بيان اين مطلب به خراسان مي گويد: مهم ترين ويژگي عينک آفتابي اين است که بايد ضد ماوراء بنفش باشد و از طرف ديگر شيشه هاي آن اپتيک خوبي داشته باشد يعني داراي اعوجاج يا شماره نباشد و کيفيت مرغوبي داشته باشد. بنابراين در خريد عينک آفتابي مارک عينک و قيمت آن نبايد مدنظر قرار بگيرد بلکه کيفيت مهم است. ضمن اين که متاسفانه بسياري از عينک هاي مارک دار موجود در بازار تقلبي است و اعتماد به مارک در اين مورد اشتباه است. دستگاه هايي که براي آزمايش UV در بسياري از مغازه ها وجود دارد، از نظر کيفيت ممکن است مطلوب نباشد و نتوان به همه اين دستگاه ها اعتماد کرد. زيرا ممکن است دستگاه کيفيت بالايي نداشته باشد و تمام عدسي را محافظ UV نشان دهد. بنابراين لازم است که وقتي قصد خريد عينک آفتابي داريد، حتما از مراکز مجاز عينک آفتابي را خريداري کنيد.
وي با اشاره به اين که وقتي مي گوييم مراکز مجاز فروش عينک منظور اين است که فروشگاه يا مرکز مربوطه بايد مجوز وزارت بهداشت داشته باشد، تاکيد مي کند: اعتماد به فروشنده و اطلاعات وي، سابقه فروشگاه و برند عينک شاخص هاي خوبي براي خريد عينک آفتابي نيست و عينک آفتابي مانند عينک طبي بايد از مراکز مجاز خريداري شود. طبق آيين نامه چشم پزشکي وزارت بهداشت، بعضي از فروشندگان اجازه فروش عينک آفتابي و طبي دارند و مي توانند در اين زمينه به مراجعان مشورت دهند، بنابراين خريد عينک از اين دسته از افراد جايز است.از سوي ديگر بسياري از عينک فروشي ها از سازمان فني و حرفه اي مجوزهايي دارند يعني بعضي از افراد مهارتي دارند و مي توانند در عينک فروشي يا عينک سازي کار کنند. داشتن اين مجوز کافي نيست و منظور ما از مراکز مجاز، مراکزي است که پروانه وزارت بهداشت دارد. داشتن مجوز در واقع به منزله اين است که اين عينک فروشي موسس و مسئول فني دارد و بايد در قبال کالايي که عرضه مي کند، پاسخگو باشد.توصيه اکيد ما به مردم اين است که به هنگام ورود به فروشگاه پروانه وزارت بهداشت را که بايد روي ديوار نصب شده باشد، رويت کنند و پس از اطمينان به داشتن مجوز، اقدام به خريد عينک کنند.وي درباره استفاده از عينک توسط کودکان مي گويد: محافظت از چشم در برابر آفتاب سن و سال ندارد و همه افراد بهتر است از نور آفتاب پرهيز کنند. البته افرادي که رنگدانه هاي کمي در پوست دارند و رنگ چشم آن ها روشن است، بايد بيشتر از آفتاب پرهيز کنند. همچنين مبتلايان به حساسيت، التهاب هاي قسمت قدامي چشم، فوتوفوبي يا حساسيت به نور بايد از عينک آفتابي استفاده کنند.
عينک سازي مانند آزمايشگاه، راديولوژي و داروخانه يک موسسه پزشکي است که بايد موسس و مسئول فني داشته باشد. محمدجواد خوش سيما مدير مجموعه اپتومتري وزارت بهداشت با بيان اين مطلب به خراسان مي گويد: همان طور که يک داروخانه بدون مسئول فني نمي تواند کار کند، عينک سازي و عينک فروشي هم بايد مسئول فني داشته باشد و فروشگاهي که پروانه وزارت بهداشت دارد، در واقع جايي است که يک نماينده وزارت بهداشت در آن حضور دارد و در صورت بروز مشکل پاسخگو خواهد بود.مسئول فني بر محصولات ارائه شده در فروشگاه نظارت کيفي مي کند و اين اجازه را دارد که به مراجعان مشاوره دهد. بسياري از مردم متاسفانه به علت بي اطلاعي از اين امر سلامت چشمان خود را به خطر مي اندازند و با استفاده از عينک هاي غيراستاندارد صدمه زيادي به چشم خود مي زنند.