طرح انتقال آب به مناطق مرکزی ایران برای نخستین بار در دهه 40 مطرح شد. بعد از آن در دهه‌های 60 و 70 باز هم مورد توجه قرار گرفت که هر بار با مخالفت کارشناسان و متخصصان مسکوت ماند. به نظر می‌رسد دولت نهم برخلاف دولت های پیشین یکسره به تمامی انتقادها بی اعتناست و قصد دارد به هر طریق چنین طرحی را اجرایی کند.

بلاغ – در سی چهل سال گذشته موضوع انتقال آب دریای خزر و عمان به فلات مرکزی ایران بارها مطرح شده است اما این‌بار در میان مخالفت کارشناسان و متخصصان مسایل آب و محیط زیست، وزارت نیرو از اجرایی شدن این طرح خبر داده است. کارشناسان مسایل آب اما این طرح را از اساس بدون توجیه و غیرکارشناسی می دانند.

آن ها از وزارت نیرو می‌خواهند اسناد مطالعاتی را که این وزراتخانه ادعای انجام آن را دارد، منتشر کند. فاطمه ظفرنژاد، کارشناس و پژوهشگر مسایل آب در گفت و گو با CHN با انتقاد از آن چه طرح انتقال آب به حوزه فلات مرکزی ایران خوانده می‌شود، گفت:

این طرح انتقال آب تنها یک طرح ذهنی است که هیچ کارشناسی نمی تواند آن را بپذیرد. او به علاوه از اینکه به چنین طرحی بدون وجود مطالعات منطقی بودجه تعلق گرفته است، ابراز تعجب کرد با این توضیح که: این طرح هیچ سند معینی ندارد و تنها بر پایه یک سری تفکرات خام مطرح شده، نمی دانم یعنی بودجه این مملکت هیچ حساب و کتابی ندارد که به چنین طرحی بودجه تعلق می گیرد؟

ظفرنژاد که اسناد اولیه اجرای این طرح را خوانده، آن را بی‌پایه تلقی می‌کند. او می‌گوید: وزارت نیرو باید اسناد مطالعات آن چه فاز یک می‌خواند را منتشر کند و حق ندارد چنین پروژه‌ای را بدون نظر کارشناسان و متخصصان حوزه آب که در پروژه منتفع نیستند، اجرایی کند. محمدرضا عطارزاده، معاون وزارت نیرو که در روزهای اخیر از عملیاتی شدن این طرح خبر داده، در توجیه آن چنین گفته است:

ما به این نتیجه رسیده‌ایم که به جای انتقال صنعت به نزدیک آب، آب را به صنعت برسانیم. بر اساس گفته های او، طرح شامل سه مسیر است. مسیر «الف» از ساری آغاز شده و با گذر از سمنان، قم و کاشان به اصفهان می‌رسد. در مسیر «ب» از خلیج گرگان یک شاخه به سبزوار و یک شاخه به بیرجند و شاخه دیگر به یزد می‌رسد. مسیر «ج» نیز مسیر جنوبی است که از غرب بندرعباس به گلگهر می‌رسد.

گویا پیش بینی شده است که سالانه 500 میلیون مترمکعب آب از دریای خزر و یک میلیون مترمکعب آب از دریای عمان و خلیج فارس از طریق این طرح منتقل شود. پیمانکار این طرح مانند بسیاری از طرح‌های عظیم عمرانی دیگر، قرارگاه خاتم الانبیا است. آسیب به اکوسیستم خزر معاون وزیر نیرو بدون اشاره به جزییات تنها گفته است که این انتقال هیچ پیامد زیست محیطی نخواهد داشت و شیرین کردن آب نیز در ساحل انجام خواهد شد. ظفرنژاد اما در این باره می‌گوید: «با آب‌شور خزر چه می‌خواهند بکنند؟

اکوسیستم خزر هم اکنون هم بابت ساخت و سازها و آلودگی‌ها به شدت شکننده است؛ حالا با سالی نیم میلیارد برداشت می خواهند خزر را به کجا برسانند؟ او معتقد است که پیامدهای چنین طرحی مشابه بلایی که بر سر دریاچه ارومیه آمده است و چند سال بعد معلوم می‌شود. دولت بی توجه به انتقادها مسوولان وزارت نیرو گویا به انتقادها وقعی ننهاده‌اند، نه انتقادهای کارشناسان آب و محیط زیست و نه نمایندگان مجلس.

محمدعلی ولاور، عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس هشتم در واکنش به اظهارات اخیر رئیس جمهوری در مورد انتقال آب دریای خزر و عمان گفته بود: انتقال آب دریای خزر و عمان نیازمند امکانات و تکنولوژی‌های روز است و با توجه به اینکه کشور ما در شرایط تحریم قرار دارد، خرید این تجهیزات امکان پذیر نبوده و وزارت نیرو نیز این تجهیزات را در اختیار ندارد. او با انتقاد از چنین طرحی آن را در حد وعده های دولت دانسته بود: با توجه به شرایط و امکانات موجود، انتقال آب از دریای خزر کارشناسی شده نیست و این حرف ها فقط در حد وعده از سوی دولت است.

9 thoughts on “طرح انتقال آب دریای خزر سند معینی ندارد و تنها بر پایه یک سری تفکرات خام مطرح شد”
  1. peace4khakpour.persianblog.ir.
    peace23khakpour.persianblog.ir .
    طرح باید راه حل داشته باشد . که قابل اجرایی باشد . و گر نه هزاران طرح هست که اجراء نمی شود چون راه ساده و ارزان برای اجرایی شدن ندارد . و طرحی که راه حل ندارد خیال پردازی است .
    برای انجام و اتمام طرح ماندگار من هر هزینه ای بپردازیم می ارزد . کار بزرگ و نیکو کردن هزینه دارد . اگر هزینه اضافه باشد باز هم می ارزد . یک بار کار بزرگ و اساسی انجام می شود و یک عمر همه نسل ایرانی بی آبی نمی بیند . کدام کار از این طرح ارزانتر است و ساده و براحتی اجرایی می شود . که در دنیا سابقه ندارد . کار بزرگ را مردان بزرگ انجام می دهند

  2. http://peace14khakpour.persianblog.ir

    این نظر( ناشناس) چطور در وبلاک من آمد نمی دانم !؟ من خودم تا امروز نمی توانم به وبلاکم نظر اضافه کنم . که مجبور شدم چند وبلاک همین مطالب درست کنم !؟ اما جواب این معترض :
    اگر دولت است که حق دارد .
    اگر عادی است و در وبلاکم نفوذ کرده است . سالهاست می خواستند کانال بکنند !؟ و رودخانه مصنوعی درست کنند !؟ که عملی نیست و درست نمی کنند !؟ و این من بودم که طرح پروژه انتقال آب توسط لوله از دریای خزر به خلیج فارس را ابداع کردم و تبلیغ کردم و افتخار به اینکار را دارم و باز هم تبلیغ می کنم !؟ این وسط شما ناراحت نشوید و بروید یک کار مثبت انجام دهید!؟

  3. peace4khakpour.persianblog.ir/‏
    طرح در وبلاک من باید که اجرایی شود و مشکل را حل می کند . راه دیگری وجود ندارد ؟!

  4. peace4khakpour.persianblog.ir/‏
    peace23khakpour.persianblog.ir/‏
    طرح در وبلاک من باید که اجرایی شود .
    و انتقال مستقیم آب ( انتقال آب دریای خزر به خلیج فارس و بالعکس ) و به دریاچه ها . و بدون تصفیه . که هم نیاز به این کار نیست و هم انتقال آب سریعتر انجام می شود و هم هزینه خیلی کمتری دارد .
    و با استفاده از این لوله ها فاضلآب ها را به خلیج فارس بفرستیم .
    و دریاچه ها و تالاب های کم آب و خشک شده را پر آب کنیم . از هر آبی .دریا یا رود .
    و آب شیرین شرب و کشاورزی کل ایران را از رود ها و سد ها تامین کنیم .
    راه دیگری وجود ندارد ؟!

  5. eace4khakpour.persianblog.ir/‏
    peace14khakpour.persianblog.ir/‏
    طرح در وبلاک من باید که اجرایی شود .
    و انتقال مستقیم آب ( انتقال آب دریای خزر به خلیج فارس و بالعکس ) و به دریاچه ها . و بدون تصفیه . که هم نیاز به این کار نیست و هم انتقال آب سریعتر انجام می شود و هم هزینه خیلی کمتری دارد .
    و با استفاده از این لوله ها فاضلآب ها را به خلیج فارس بفرستیم .
    و دریاچه ها و تالاب های کم آب و خشک شده را پر آب کنیم . آی شور برای زمین شور . و آب شیرین برای زمین شرب و کشاورزی .
    و آب شیرین شرب و کشاورزی کل ایران را از رود ها و سد ها تامین کنیم .
    و این طرح اگراجرا شود دریاچه ارومیه را از خشکی و منطقه را از طوفان نمک واهالی رااز فرار از منطقه نجات می دهد ؟!
    راه دیگری وجود ندارد ؟!

    ۱- اکر زمین شناسی مطالعه فرمائید . و رود هایی مثل نیل در مصر —و آمازون در قاره آمریکا را مطالعه فرمائید . جواب انتقاد خودتان را می گیرید . و اما اگر نیاز به پمپاژ آب برای عبور از کوه هم باشد فقط به چند جای مخصوص نیاز به اینکار است . که کار سختی هم نیست ؟!
    ۲- در ایران مشکل فاضلاب داریم که با اینکار حل می شود . و خلیج فارس هم با جزر و مد دریای عمان همیشه خود را تصفیه می کند ؟!
    ۳- وبلاک را خوب بخوانی نوشته ام آب شیرین برای زمین کشاورزی و شرب — و آب شور یرای زمین شور و دریاچه ارومیه و دریاچه نمک قم و غیره …
    ۴- فایده اول طرح من جایی است که رود ندارد و آب هم ندارد و خشک است ؟!
    جایی که آب رود و سد دارد با استفاده از این لوله ها آنجا یی را که آب ندارد را هم سیراب کنیم ؟!اصلا این طرح برای همین کار است ؟!
    ۵- تکنولوژی بدون آب یعنی مرگ سیاره و بشر ؟!
    و طرح من بشریت را از خشکسالی نجات می دهد ؟!
    اختراع صنعت و پزشکی : برای رفاه بشر و درمان بشر است .
    و طرح من برای بقای بشر و نجات زمین است ؟!
    peace4khakpour.persianblog.ir

  6. مهر ماندگار را هم از طرح ماندگار من گرفته اند .
    و در اجرای طرح ماندگار من باید که هزینه مرا هم بدهند که حق الناس است .
    و باید که از دریاچه ارومیه شروع کنند که اولویت و فوریت دارد وهم در کمتر از یکسال اجرایی می شود .
    http://mkhakpour9.persianblog.ir

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *