درمان افسردگی
افسردگی یکی از اختلالات شایعی است که ممکن است هر فردی در طول زندگی به آن مبتلا شود . حوادثی در زندگی اتفاق می افتد که اجتناب ناپذیر است . حوادثی نظیر مرگ اعضای خانواده ، تصادف ، از دست دادن مال و ثروت و…تاثیرات و مشکلات مخرب و منفی بر روحیه فرد می گذارد . یکی از این مشکلات افسردگی می باشد که در برخی موارد فرد متوجه آن نمی شود. در ادامه به طور مفصل به آن می پردازیم .
علائم افسردگی
افسردگی علائم زیادی دارد اما شایع ترین علائم آن به شرح ذیل می باشد :
- احساس غمگین بودن و شاد نبودن
- از دست دادن انگیزه در زندگی
- احساس خستگی و از دست دادن انرژی
- تغییر در میزان خواب ( ممکن است خواب بیشتر شود یا کمتر )
- بی اشتهایی
- احساس بی ارزسی
- بی حوصلگی
- کاهش اعتماد به نفس
- احساس لذت نبردن از زندگی روزمره و شاد نبودن.
در صورتی که این علائم در 2 هفته یا بیشتر باشد فرد مشکوک به افسردگی است . نکته مهم اینست که همه علائم مذکور به همراه افت عملکرد فرد در زندگی باشد . یعنی در زندگی روزمره فرد اختلال ایجاد می شود .
برای تعیین وقت قبلی و مشاوره با دکتر فرامرز ذاکری متخصص اعصاب و روان و روانپزشک با شماره های 22260067 – 22725506 تماس بگیریدو به آدرس اینستاگرام مراجعه کنید.
انواع افسردگی
- افسردگی ماژور یا اساسی
- افسردگی بعد از زایمان
بسیاری از خانم ها بعد از زایمان به دلیل تغییرات هورمونی دچار افسردگی می شوند . حدودا چند هفته بعد از زایمان در صورتی که مادر خواب خوبی نداشته باشد و بیقرار باشد و خوشحال نباشد و علائمی همچون بدخلقی ، عصبانیت داشته باشد به اندازه ای که نتواند به نوزاد خود شیر بدهد یا از او نگهداری کند . این فرد از زندگی ناامید شده و آرزوی مرگ دارد که در این صورت دچار این نوع افسردگی شده است .
- افسردگی فصلی
برخی از افراد معمولا در فصل زمستان دچار افسردگی می شوند . درمان این افراد از طریق نوردرمانی است که فرد درمعرض نور آفتاب قرار می گیرد .
- افسردگی ناشی از مصرف مواد مخدر
- افسردگی بعد از بیماری های جسمی
بسیاری از سالمندان به دلیل داشتن مشکلات قلبی و جسمی دچار افسردگی می شوند.
علت افسردگی
- ژنتیک
افسردگی در برخی خانواده ها به صورت ارثی است و فرد به آن مبتلا می شود .
- حوادث ناگواری که برای فرد در زندگی اتفاق افتاده است .
- ترما یا ضربه های روحی که در مرحله رشد فرد اتفاق می افتد . برای مثال مشکل مالی یا بیکاری یا بیماری جسمی برای فرد پیش می آید که پیامد آن افسردگی است .
آیا وسواس جزو علائم افسردگی است ؟
خیر ولی می تواند وسواس همراه با افسردگی باشد . یعنی فردی که وسواس دارد می تواند افسرده هم باشد به همین دلیل برای درمان این فرد به طور همزمان از درمان افسردگی و وسواس استفاده می شود .
افسردگی در کودکان
در کودکان مخصوصا در سنین 8 تا 10 سالگی علائم با افسردگی در بزرگسالان و سالمندان متفاوت است . علائم این اختلال در کودکان شامل موارد ذیل می باشد :
- پرخاشگری
- لجبازی
- افت تحصیلی
- بی قراری
- فرار از مدرسه در برخی موارد
افسردگی در نوجوانان
افسردگی در نوجوانان می تواند دارای علائم شدیدتر از کودکان باشد :
- پرخاشگری زیاد
- فرار از خانه و مدرسه
- افکار ناامیدی و حتی خودکشی
افسردگی در سالمندان
افسردگی در سالمندان خود را به صورت موارد ذیل نشان می دهد :
- دردهای جسمی و مبهم
- پرخوابی یا بی خوابی
- افت در عملکرد زندگی
افسردگی در بارداری
در خانمی باردار افسردگی نگران کننده است . در برخی موارد مشاهده شده است که این اختلال بعد از سقط جنین باعث افزایش پرولاکتین خون شده است و مانع از بارداری شده است . در این موارد بیمار باید به پزشک متخصص داخلی مراجعه کند تا پرولاکتین تنظیم شود . زیرا پرولاکتین بالا تنظیمات هورمونی بدن را دچار اختلال می کند و در نهایت باعث بروز افسردگی می شود. با تنظیم پرولاکتین می توان افسردگی را درمان کرد .
شیوع افسردگی
افسردگی در خانم ها بیشتر از مردان شیوع دارد . زیرا در خانم ها تغییرات هورمونی که در هر ماه از سیکل قاعدگی اتفاق می افتد این اختلال بیشتر از مردان مشاهده می شود . همچنین مسئولیت های بیشتری که خانم در زندگی دارد از جمله کارهای خانه ، نگهداری از فرزندان ، وظایف همسری و کار در بیرون از منزل ( شغل ) استرس بیشتری را به او وارد می کند که در نهایت او را در معرض افسردگی قرار می دهد .
درمان افسردگی
درمان افسردگی با توجه به نوع آن انتخاب می شود. برای درمان افسردگی از نوع فصلی همان طور که اشاره کردیم از نوردرمانی استفاده می شود . برای افسردگی بعد از زایمان داروهایی به مادر تجویز می شود که عوارضی برای شیردهی به نوزاد نداشته باشد و به همراه آن از روان درمانی برای مشاوره استفاده می شود . در صورتی که افسردگی ناشی از بیماری های جسمی باشد باید در ابتدا مشکلات جسمی بیمار درمان شود تا مشکلات این اختلال با مشاوره و دارو ( در صورت لزوم از دارو استفاده می شود ) به راحتی برطرف شود .
درمان افسردگی با دارو
امروزه داروهایی که برای درمان این اختلال وجود دارد دارای کمترین عوارض و بالاترین تاثیر می باشد . این داروها سروتونین مغز را افزایش می دهد . در قسمت سمت چپ مغز نوعی ناقل شیمیایی به نام سرتونین کم ترشح می شود که باعث می شود نورون ها ضعیف تر عمل کند ، دارو باعث می شود این منطقه فعال شود که سرتونین افزایش پیدا می کند و افسردگی برطرف می شود . در کنار دارودرمانی می توان از مشاوره روانپزشکی و روان درمانی استفاده کرد . مطالعات نشان داده است درمان ترکیبی دارو و روان درمانی بهتر و موثرتر از درمان منفرد می باشد . در صورتی که فرد در مراحل اولیه افسردگی به روانشناس مراجعه کرد باید به روانپزشک ارجاع داده شود تا بتواند از دارو یا از روش های غیر دارویی مانند دستگاه ECT ( تحریک الکتریکی مغز ) یا RTMS ( تحریک مغناطیسی مغز ) استفاده کند .
صحبت های دکتر فرامرز ذاکری در رابطه با درمان افسردگی:
درمان قطعی افسردگی
افسردگی به راحتی درمان می شود البته اگر در مراحل ابتدایی اختلال باشد زیرا با پیشرفت بیماری ، فرد به دارو مقاوم می شود . در صورتی که فرد در مراحل پیشرفته برای درمان اقدام کند از روش های ترکیبی ( دارو و روان درمانی ) استفاده می شود .
عوارض درمان افسردگی با دارو
بسیاری از افراد می پرسند که داروهای ضد افسردگی عوارضی برای فرد یه همراه دارد ؟ در پاسخ باید گفت داروهایی که امروزه استفاده می شود دارای کمترین عوارض می باشد . همچنین از فواید این داروها اینست که فرد به مصرف آن اعتیاد پیدا نمی کند . درمان با دارو معمولا بین 2 ماه تا یک سال می باشد و ممکن است برای تسریع روند درمان از روان درمانی استفاده می شود .
نتیجه
روانپزشکان و روان شناسان همه بر این عقیده اند که افسردگی به راحتی قابل درمان و کنترل میباشد مهم این است که در همان شروع بیماری مراجعه کرده ودرمان در اولین فرصت شروع شود و درمان را نباید به تاخیر انداخت چرا که تاخیر در درمان افسردگی باعث مزمن شدن و مقاوم به دارو شوند پس اگر بیماری با علائم غمگینی و شاد نبودن و عدم لذت از زندگی و اختلال در خواب و اشتها و زود خسته شدن ودر انتها ناامیدی و افکار مرگ و خودکشی در خود مشاهده میکند و یا دارد در اولین فرصت به روانپزشک مراجعه کند. هرازنیوز