انتشار «راهنمای میدانی قارچهای ایران»
«راهنمای میدانی قارچهای ایران» نوشته محمدرضا آصف شایان منتشر شد.
به گزارش ایسنا، این کتاب در ۳۶۹ صفحه با شمارگان ۶۵۰ نسخه از سوی انتشارات ایرانشناسی روانه بازار کتاب ایران شده است.
در معرفی این کتاب آمده است: کتاب «راهنمای میدانی قارچهای ایران» به معرفی حدود ۳۰۰ گونه از قارچهای مهم ایران بههمراه تصاویر رنگی، نقشه پراکنش، توصیف ظاهری، رویشگاه و بستر رویش بههمراه اطلاعاتی از سمی، خوراکی یا غیرخوراکی و داروییبودن میپردازد.
بر اساس آنچه در مقدمه این کتاب آمده است، ایده تدوین «راهنمای میدانی قارچهای ایران» از چند سال قبل همزمان با افزایش علاقهمندی مردم به این شاخه از علوم و مطرح کردن سؤالات متعدد در خصوص آشنایی با دنیای بزرگ و شگفتانگیز قارچها، شناسایی عمومی قارچها، تشخیص قارچهای سمی، آشنایی با قارچهای خوراکی و دارویی و… شکل گرفته و با مسمومیت گسترده هموطنان در بهار سال ۱۳۹۷ اجرایی و ضروریتر شد.
به گفته نویسنده این اثر «تاکنون در حدود ۳۵۰۰ گونه قارچ، شامل قارچهای میکروسکوپی و قارچهای درشت و ماکروسکپی، از ایران جمعآوری، شناسایی و معرفی شده است. از مجموع این قارچها، حدود ۱۰۰۰ گونه شامل قارچهای قابل رؤیت با چشم غیرمسلح یا اصطلاحاً ماکروسکپی و درشت هستند که مورد توجه عموم مردم، طبیعتگردان و علاقهمندان به قارچها هستند و در واقع واژه عمومی قارچ به این گروه اطلاق میشود. با توجه به اینکه بسیاری از این گونهها، از دید افراد غیرمتخصص یا قارچشناسان آماتور گونههای کمیاب یا کماهمیتتر یا مشابه یکدیگر هستند، تعداد ۲۵۰ گونه از گونههای مهم و کلیدی، سمی، خوراکی، دارویی و با رشد گسترده در ایران انتخاب و بهعنوان گونههای شاخص در این مجموعه معرفی شدند.»
در این کتاب قارچها به ۱۱ گروه تقسیم شدهاند. ترتیب هرگونه در هر گروه بر اساس حروف الفابت، نام جنس و سپس گونه است. در مورد هرگونه، نام علمی و نام عمومی انگلیسی و فارسی آمده است. با توجه به اینکه پیش از این، هیچگاه نام فارسی برای قارچها در ایران معرفی نشده بود، بنابراین اغلب نامهای فارسی موجود در این مجموعه برای نخستینبار انتخاب و معرفی شده است.
بهدنبال نامهای علمی و عمومی، توصیف مختصری از مشخصات ظاهری هر گونه که در محیط طبیعی قابل رؤیت و بررسی است ارائه شده است. در خصوص قارچهای خوراکی، در صورت وجود قارچهای سمی مشابه، هشداری درخصوص شباهت به گونههای سمی داده شده است. در نهایت تصویری از هر قارچ که حتیالامکان نشاندهنده صفات و ویژگیهای بارز آن گونه یا گروه باشد آمده است.
در تهیه این کتاب از مستندات و مقالات بهروز علمی و تجربیات نویسنده استفاده شده است. مطالعه این کتاب میتواند برای متخصصان و دانشجویان قارچشناسی و رشتههای وابسته بهویژه طبیعتگردان، ماجراجویان و علاقهمندان به دنیای شگرف قارچها مفید واقع شده است.