باشگاه خبرنگاران، رستم قاسمی وزیر نفت در گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با بیان این مطلب که تحریم ایران، برای رسیدن به قدرت دنیا نمی تواند تجارت آزاد را مختل کند افزود: علیرغم همه فشارهای و تهدیدهای سیاسی کشورهای زیادی در هفدهمین نمایشگاه صنعت نفت ، گاز، پالایش و پتروشیمی نمایشگاه حضور پیدا کردند در حالیکه کشورهای بیگانه تلاش می کردند که شرکت های بزرگ در تجارت ایران شرکت نکنند.
*** منافع بازار ایران گسترده است
وی تصریح کرد: منافع بازار ایران گسترده است در بعضی کشورها پول هست، کار نیست و برخی کشورها کار هست اما پول نیست ؛ در حالی که در ایران هم پول هست، هم کار.
وزیر نفت اظهار داشت: در گذشته ما درصنعت نفت وابستگی هایی داشت البته هنوز هم اندکی وابستگی هست . در سال گذشته تلاش در جهت تحول در صنعت نفت صورت گرفت و طرحی را در نظر گرفتیم که ما را در صنعت نفت به خودکفایی خواهد رساند.
قاسمی تاکید کرد: ما وابستگی ها را شناسایی وکارگاههایی تشکیل دادیم و امروزه شرکت ها در کالاها و تجهیزات نفتی کشور وابستگی بسیار نادری دارند بنابراین می توانیم بگوییم که از تحریم خداحافظی کردیم.
وی ادامه داد: آنهایی که ما را تحریم کردند بازار را از دست دادند، تحریم تبدیل به یک فرصت شد.
*** سقف تولید نفت عربستان زمان زیادی دوام ندارد
قاسمی با تاکید براین که سقف تولید نفت عربستان زمان زیادی دوام نخواهد داشت افزود: ایران دومین تولید نفت اوپک است. کیفیت نفت در بسیاری از زمینه ها قابل جایگزین نیست. ساخت پالایشگاه بر اساس نفت ایران ساخته شد. بازارهای جهانی به نفت ایران نیاز دارد.بازار ما سقف تولید را بالا نگهداشته است؛ این سقف 10میلیون پایدار نیست. دنیا به سقف آنچه که نفت ایران در بازار حضور داشته است ثبات و اهمیت داده روند تولید را حفظ کردیم می تواند بازار نفت ایران را متعادل کند. این سقف تولید اساسا نمی تواند پایدار باشد.
*** مذاکرات 1+5در بغداد مثبت نباشد بازار جهانی متلاطم خواهد شد
وزیر نفت تصریح کرد: بازار جهانی نفت همواره خیلی متشنج می کند. تحریم عدم وجود نفت در بازارهای بین المللی بسیار جدی است . اگر نتایج مذاکرات 1+5 استانبول مثبت باشد و اهمیت انرژی در روند مثبت مذاکرات بی تأثیر است. ما منابع انرژی را به بیش از 50کشور جهان صادر می کنیم تأثیر دارد، حتی نتیجه ای اگر مثبت هم باشد بازار جهانی متأثر از رشد اقتصادی که امروز در حال رشد هستند کمبود انرژی و عدم ثبات انرژی تأثیر دارد. اگر نتایج مذاکرات 1+5در بغداد مثبت نباشد باشد بازار جهانی تلاطم پیدا خواهد کرد.
وی ادامه داد: امروزه انرژی در زندگی مردم، رشد اقتصادی کشورها تاثیر دارد نقش ایران را نمی توان نادیده گرفت به لحاظ رتبه اول در نفت و گاز، اگر نفت ایران در بازار با مشکل مواجه شود بر رشد اقتصادی دنیا تأثیر دارد.
قاسمی گفت: کشورهای اروپایی یک اشتباه بزرگی کردند ما مشکل صادرات نداریم . آنها متقاضی نفت ما بودند به برخی کشورها عملا نفت ندادیم و نمی دهیم. این امر در بازار اروپایی تأثیر گذاشت ادامه داشته باشد و نفت نخواهیم داد.
وزیر نفت اظهار داشت: ما به عنوان کشوری که بیش از صد سال نفت و تجهیزات داریم و با دانش و تخصصی صنعت نفت آشنایی کامل و وافر داریم بنابراین علاقه مندی که در کشور وجود از نظر دانش فنی وجود دارد می توانیم در آینده ای نه چندان صادر کننده تجهیزات در کشور باشیم.
*** پیش بینی خودکفایی تا پایان سال 94
وزیر نفت تاکید کرد: تا پایان سال 94 ما صنعت نفت کشور خودکفا می شویم جز صادر کنندگان دنیا قرار می گیریم مذاکرات و کنسرسیوم های خوبی صورت گرفته و امیدواریم این فرصت ها تبدیل به یقین شود.صنعت نفت به عنوان یک صنعت مادر و مهم در کشور است که تولید نفت و گاز جزء وظایف ذاتی به شمار می رود و برنامه های خوبی برای توسعه شکل گرفته است.
وی افزود: ما الان با مراکز دانشگاهی و پژوهشگاهی روابط خوبی را برقرار و کمیته کارگروه شورای عالی را تشکیل دادیم و مراکز دانشگاهی عضو آن هستند بنابراین سند راهبردی این پژوهشها تدوین شده است.
*** ارتباط با 15 کشور جهان
قاسمی تاکید کرد: کشور ما با 15 کشور دنیا در ارتباط و هم مرزی هست که موضوع خیلی نادر از نظر ژئوپلوتیک در منطقه به شمار می رود و با کشورهای حواشی خلیج فارس در میادین مشترک نفت وگازی نسبت به رقبا عقب ماندگی هایی داریم که به سرعت در حال جبران ان هستیم.و این عقب ماندگی به دلایل مختلفی بستگی دارد باید به سمتی حرکت کنیم که این کمبود ها را برطرف سازیم بنابراین تا پایان سال میادینی را به مرحله افتتاح خواهیم رساند و میادین مشترک آذر قرارداد واگذاری و میدان یاوران مراحل عملیاتی و فرزادa در اواخر سال 90 تکلیفش مشخص خواهد شددر حال حاضر 10 قرارداد با پیمانکاران داخلی بسته شده و عملیات اجرایی آنها شروع شده است.
*** تدوین برنامه ای در راستای خودکفایی
وزیر نفت در خصوص خام فروشی فراورده های نفتی اظهار داشت: موضوع خام فروشی مورد تاکید رهبر انقلاب بود که باید اقدامات اساسی در این زمینه صورت گیرد برای پالایشگاه های جدید برنامه توسعه ای تدوین کردیم تا بتوانیم به سمت خودکفایی حرکت کنیم.
** ستاره خلیج فارس بزرگترین پالایشگاه
وی گفت: ستاره خلیج فارس بزرگترین پالایشگاه با ظرفیت تولیدی 25 میلیون نفت خام را دارد و تا پایان سال 92 به اتمام خواهد رسید و با انجام پالایشگاه های موجود 2.5 میلیون نفت خام را به فراورده های نفتی تبدلیل خواهیم کرد و امیدواریم با اتمام پالایشگاه ها یی که شروع کردیم ما را به سمت خام فروشی معذور دارد.
*** ساخت بیش از 10 پالایشگاه جدید در کشور
قاسمی تصریح کرد: بیش از 10 پالایشگاه جدید توسط بخش خصوصی ساخته می شود که نیاز به سرمایه گذاری دارد که با این پالایشگاه های جدید 2 میلیون بشکه تبدیل به فراورده های نفتی می شود.
وی اضافه کرد: صنعت پتروشیمی به لحاظ استراتژی و اشتغالزایی و شغل پایدار یکی از صنایع بسیار مهم در کشور به شمار می رود و محصول پتروشیمی تا سال 94 به رقم 200 میلیون خواهد رسید و در صنعت پتروشیمی از نظر خوراک در وضعیت بسیار مناسبی قرار داریم و صادر هم می کنیم و در عسلویه منطقه وسیعی را برای ایجاد کارخانه های پایین دستی تعیین کردیم و هم اکنون از تمام سرمایه گذاران درخواست دارم برای سرمایه گذاری در این صنعت حضور به هم رسانند و وزارت نفت این آمادگی را دارد که از بخش خصوصی حمایت کند.
وزیر نفت ادامه داد: صنایع پتروشیمی می تواند جایگزین بسیاری از صنایع پایین دستی مثلا در بخش های محیط زیست و صنعت ساختمان باشد و در کشور خودمان بازار منطقه را بدست گیرد.
** پتروشیمی جزء پرسودترین صنایع
وی با تاکید براینکه صنایع پتروشیمی از مزیت های بسیار خوبی برای سرمایه گذاری برخوردار است افزود: پتروشیمی می تواند از بقیه صنایع پرسودتر باشد و تقاضا می کنم افرادیکه دانش و تخصص و توان را دارند در این صنعت فعالیت کنند ما برای سرمایه گذاران داخلی و ایران خارج از کشور زمینه های مناسبی را فراهم کردیم.
وی با بیان اینکه نفت یک صنعت پرسابقه است و در زمینه خودکفایی برای کشور مهم به حساب می آید گفت: برای رسیدن به خودکفایی کامل در این صنعت باید همه دست اندرکارن و مراکز دانشگاهی و پژوهشی و مالی مثل زنجیر در کنار هم قرار گیرند و وزارت نفت زیرساخت ها را فراهم کرده است.
*** استقبال از ایده های جدید
وی تاکید کرد: از ایده های جدید استقبال و حمایت های مالی گسترده ای برای پویایی و خودکفایی کامل در این صنعت انجام می دهیم و امیدوارم که در آینده ای نه چندان دور تا پایان برنامه پنجم توسعه به اهداف مورد نظر برسیم.
**** ذخیره بیش از 600 میلیارد بشکه نفت
وزیر نفت با تاکید براینکه ذخایر ایران بسیار عظیم است اظهار داشت: براساس آمارهای ارائه شده بیش از 600 میلیارد بشکه ذخایر در کشور داریم و با روان فعلی بازیافت ها 25 درصد از میدان های مختلف 150 میلیارد بشکه را ذخیره سازی می کنیم.
وی اضافه کرد: روش های جدید و تکنولوژی های نوین را می طلبد بطور متوسط 100 میلیون متر مکعب برای برداشت را انجام می دهیم که برای صیانت از تزریق طبق برنامه به 200 میلیون متر مکعب خواهد رسید.
وی با بیان اینکه در پارس جنوبی 10 فاز در مدار تولید قرار دارند افزود: سه تا از فازها گازهای ترش را تولید و برای تزریق به خط پنجم به آغاجاری می فرستیم و پس از تحویل گرفتن به خط سراسری منتقل می شود و 19 فاز را دست اجرا داریم و یک پروژه عظیم در عسلویه در حال انجام است خوشبختانه شجاعانه کارهای تولیدی را انجام می دهیم.
** 7 فاز در سال آینده در مدار تولید قرار می گیرد
وی تصریح کرد: امسال فازهای 16 و 15 بخشی از فاز های 18و17و12 در حقیقت 7 فاز اوایل سال آینده در مدار تولید قرار خواهند گرفت و عملیات فازهای باقیمانده طبق برنامه 20 ماهه شروع شده و از سرعت خوبی برخوردار هستند و فاز 16و15 پایان سال به بهره برداری می رسند و فازهای جدید 35 ماهه نیز مراحل عملیاتی را طی می کنند و از 60 درصد پیشرفت برخوردارند که در سال 92 به بهره برداری می رسند و با اتمام فازهای پارس جنوبی 700 میلیون متر مکعب گاز تولید خواهد شد.
** محدودیتی برای عرضه محصولات نفتی در بورس وجود ندارد
وزیر نفت درباره بورس نفت اظهار داشت: امیدواریم در قانون 91 بورس نفت را راه اندازی کنیم البته محصولات فراورده های نفتی در بورس عرضه می شود و برای عرضه محصولات هیچ محدودیتی وجود ندارد.
وی در خصوص سردارجنگل گفت: میدان سردار جنگل که پارسال کشف شد یکی از بلوک هایی بود که نیاز ها تکنولوژی فنی داشت با توجه عمق آب بیش از 700 متر بود و این تکنولوژی هم تنها در اختیار چند کشور است و با دانش فنی و تکنولوژی ساخت شناورهای نیمه مرعوی توسط شرکت های ایرانی ساخته می شود.
قاسمی افزود: صادرات گاز به کشورهای ارمنستان، ترکیه، و مذاکراتی با بعضی از کشورها توافقاتی صورت گرفته همچنین با کشور عراق قراردادی را بنا کردیم و 18 ماه آینده خط انتقال به پایان می رسد و با اتمام فازهای پارس جنوبی می توانیم جزء کشورهای صادرکننده به شمار آییم و دارنده گاز در منطقه باشیم .
وی در پایان خاطر نشان کرد: از بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در تمام بخش های صنعت نفت استفاده می کنیم تا با اتکا به توان داخلی کشور از بسیاری محصولات بی نیاز و در تولید به خودکفایی و شکوفایی برسیم./ق2
گزارش: حبیبه رحیمیان