منابع آمریکایی اعلام کردند که واشنگتن و تلآویو در خصوص هزار سانتریفیوژ ایران و هزار کیلوگرم اورانیوم 3.5 درصد غنیشده توافق کردند اما ایران در مقابل شروطی مطرح کرده است.
به گزارش فارس، یک پایگاه تحلیلی-اطلاعاتی مدعی شد که آمریکا و رژیم صهیونیستی در خصوص برخی مسائل درباره برنامه هستهای ایران قبل از برگزاری نشست آتی مذاکرات 1+5 با ایران، توافق کردهاند اما این توافق حاکی از عقبنشینی آشکار آمریکا و این رژیم از خواستههای قبل آنان است.
دبکافایل که به منابع اطلاعاتی صهیونیستی نزدیک است، به نقل از منابعی در واشنگتن اعلام کرد که واشنگتن و تلآویو توافق کردهاند که ایران 1000 دستگاه سانتریفیوژ را برای خود حفظ کند.
این منابع افزودند که این دو همچنین توافق کردهاند که ایران 1000 کیلوگرم اورانیوم غنیشده 3.5 درصد را نیز حفظ کند در حالیکه در مذاکرات قبل جبهه غرب خواستار خروج کامل اورانیوم غنیشده ایران از خاک این کشور بود.
بنا بر این گزارش، واشنگتن و رژیم صهیونیستی همچنین توافق کردند که ایران به هیچ میزان اورانیوم 20 درصد غنیشده را در خاک خود نگاه ندارد.
دبکا افزود که واشنگتن و تلآویو نزد خود توافق کردهاند که این امر، نتیجه نهایی مذاکرات آتی شش کشور با ایران در ترکیه باشد که قرار است 14 آوریل (شنبه آینده 26 فروردین) در ترکیه برگزار شود.
هنوز روشن نیست که این دو چگونه قصد دارند چین و روسیه را در این خصوص با خود همراه کنند. اما منابع آمریکایی اعلام میکنند که به نظر میرسد که توافق پکن و مسکو نیز حاصل شده است.
دبکا به نقل از منابعی که آنان را ایرانی توصیف کرد افزود: منابع ایرانی نیز اعلام کردند که سران ایران معنای این توافق آمریکا و اسرائیل را بخوبی میدانند چرا که دولت اوباما خلاصهای از این توافق را از طریق کانالهای محرمانه به سران ایران منتقل کرده است و همین امر علت [مخالفت و] تاکید ایران بر حفظ اورانیوم 20 درصد غنیشده [در خاک خود] است.
دبکا افزود: پس از آنکه ایران شاهد موافقت آمریکا و اسرائیل با ادامه غنیسازی و حفظ مقادیر کمغنیشده اورانیوم است، حتی قبل از اینکه مذاکرات در مرحله جدید آغاز شود و حتی بدون اینکه ایران موضع خود را اعلام کند، تهران کار خود را برای حفظ غنیسازی 20 درصد آغاز کرده است.
اختلافات بنیامین نتانیاهو و ایهود باراک
دبکا تصریح کرد که بنیامین نتانیاهو و ایهود باراک وزیر جنگ رژیم صهیونیستی هنوز این توافق خود را به هیچ عضوی در کابینه یا محافل سیاسی و نظامی [رژیم صهیونیستی] اعلام نکردهاند اما سخنان اخیر آنان در ساعات اخیر نشاندهنده اختلاف میان نتانیاهو و باراک درباره مسئله هستهای ایران است.
دبکا افزود: نتانیاهو روز یکشنبه خواستار توقف کامل همه روند غنیسازی در ایران و خارج شدن اورانیوم غنیشده از این کشور شد. در حالی که ایهود باراک سخنانش نزدیک به توافق محرمانه نتانیاهو با باراک اوباما بود گفت که او موافق ادامه غنیسازی اورانیوم با غنای کم و باقی ماندن چند صد کیلوگرم اورانیوم غنیشده در خاک ایران است. همچنانکه سخنان ماریو مونتی نخست وزیر ایتالیا که به قدس [اشغالی] سفر کرده و اعلام کرد که موضع اسرائیل تغییر نکرده است و شش کشور باید از ایران بخواهند که غنیسازی را متوقف کند، مطلب نادرستی است. چرا که موضع اسرائیل اساسا تغییر کرده و تسلیم موضع ایران شده که [این موضع] همان غنیسازی است جز [غنیسازی برای] تحقیقات پزشکی [در حد 20 درصد].
دبکا تاکید کرد، میتوان عامل امتیازدهی اساسی نتانیاهو را اینگونه برشمرد که وقتی که آمریکا و اسرائیل با دادن این امتیازها موافقت کردند و ایران به شرط گذاشتن خود ادامه داد دیگر اوباما نمیتواند با اقدام نظامی اسرائیل علیه برنامه هستهای ایران مخالفت کند.
بر اساس گزارش دبکا، توافق نتانیاهو به اوباما این اختیار را داد که وی ایرانیها را از طریق کانالهای محرمانه بر سر میز مذاکره بیاورد. این کانال باز خواهد بود و آمریکا احتمالا به واسطه ترفندهای ایران مجبور خواهد شد با تهران سازشهای بیشتری انجام دهد، تا اینکه به اسرائیل چراغ سبز حمله به ایران را بدهد.
دبکا افزود که موافقت نتانیاهو و باراک اوباما با ادامه یافتن غنیسازی در ایران و حفظ مقادیر غنیشده سبب شد که محمود احمدینژاد یکشبنه 8 آوریل سه خواسته جدید برای آمریکا و از طریق آن برای اسرائیل مطرح کند که قرار است شنبه آینده در ترکیه در ابتدای مذاکرات مطرح شود.
بنا بر این گزارش، شروط ایران به قرار ذیل است:
1- ایران بر استفاده و راهاندازی سیستم جدید و تبدیل مقادیر اورانیوم 3.5 درصد غنیشدهای که در اختیار دارد، به میله سوختی اصرار دارد. در این مرحله ایران اعلام میکند که میله سوختی تولید میکند به طوری که در مرحله دوم صفحه سوخت را تولید خواهد کرد… .
2- ایران امکان تولید بومی میلههای سوخت هستهای برای نیروگاه آبسنگین در حال ساخت اراک را خواهد داشت.
3- رآکتور هستهای نیروگاه بوشهر که اکنون در حال کار با 75 درصد ظرفیت تحت مدیریت مهندسان روسی است، تهران میخواهد که مدیریت کامل این رآکتور در اختیار مهندسان ایرانی قرار بگیرد.
دبکا تاکید کرد که این سه مورد، شروط ایران در مقابل خواسته شش کشور مذاکره کننده با ایران خواهد بود.