ردپای پررنگ بیماری قلبی در مازندران

بیماری های قلبی در مازندران به دلیل کم تحرکی،مصرف برنج فراوان و عادات بدغذایی شیوع بیشتری نسبت به مناطق دیگر دارد.

بیماری های قلبی عروقی یکی از مشکلات عمده بهداشتی و اجتماعی درکشور ما و همچنین در مازندران محسوب می شود که در این راستا برخی عوامل تغذیه ای و غیر تغذیه ای با آن ارتباط مستقیم دارد.

همچنین کشورهای در حال توسعه ای چون ایران، به دلیل فرآیند افزایش سن جمعیت و تغییرات تند شیوه های زندگی به سوی الگوهای صنعتی، بیماری های قلبی – عروقی رو به افزایش است.

*مازندران در جدال با بیماری های قلبی

مریم نباتی،متخصص قلب و عروق و فلوشیپ اکوکاردیوگرافی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در گفت و گو با ایسنا مازندران، با بیان اینکه بیماری قلبی در مازندران شیوع بیشتری دارد،  اظهار کرد: این امر شاید به دلیل کم تحرکی و یا مشکلات ژنتیکی باشد که در این راستا طرح خطرسنجی سکته قلبی از سال گذشته به صورت رایگان آغاز شده که از برنامه‌ های طرح تحول سلامت در راستای کاهش مرگ و میر ناشی از بیماری‌ های قلبی است.

وی افزود:  با توجه به اینکه بیماری قلبی در کل ایران شایع است اما این بیماری در مازندران شیوع بیشتری دارد.

نباتی با اشاره به اینکه بیمارانی که به بیمارستان ها و مراکز قلب مراجعه می‌کنند، عمدتاً به آنژیو، آنژیوپلاستی  و جراحی قلب  نیاز دارند، تصریح کرد:در آمار کلی بیماری های عروق کرونری در مازندران بالاتر است.

*لزوم تغییر در رژیم غذایی مردم مازندران

متخصص قلب و عروق و فلوشیپ اکوکاردیوگرافی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در مورد راه های پیشگیری از بیماری های قلبی خاطرنشان کرد: تغییر رژیم غذایی و ذائقه‌ مردم مازندران مهم ترین راهکار در پیشگیری از بیماری‌های قلبی است.

نباتی همچنین تصریح کرد: کاهش مصارف روغن های مایع، استفاده و پرهیز از غذاهای چرب  و فست فودی می تواند در پایین آوردن آمار بیماران قلبی و سلامت مردم  مثمر ثمر باشد.

وی با بیان اینکه غذاهای دریایی و آبپز می تواند جایگزین مناسبی برای غذاهای چرب و پر خطر باشد، گفت: عدم مصرف گوشت های قرمز و مصرف مداوم میوه و سبزی ها در رژیم غذایی در پیشگیری از بیماری های  قلب و عروق بسیار تعیین کننده است.

متخصص قلب و عروق و فلوشیپ اکوکاردیوگرافی دانشگاه علوم پزشکی مازندران تصریح کرد:مصارف چاشنی‌هایی مانند آبغوره و آب نارنج در غذاهای پر چرب و پرکالری می تواند از انباشت چربی دور قلب و فشار بر روی عضله قلب جلوگیری کند.

نباتی ادامه داد: خوردن چربی و عدم رعایت آداب غذایی نامناسب، انجام فعالیت های فیزیکی و نداشتن پیاده روی روزانه  منجر به گرفتگی عروق و رگ های قلب  شده به طوری که چربی های موجود همراه خون در دیواره های رگ های قلب رسوب کرده و منجر به گرفتگی آن می شود.

 

*مصرف روغن های مایع  عامل مهم در گرفتگی قلب و عروق

وی با بیان اینکه مصرف روغن های مایع و غذاهای سرخ کردنی و پرچرب بیشترین علت گرفتگی عروق قلب و عروق در مردم است، یادآور شد: روغن گردو ، کنجد و  زیتون گزینه‌های مناسبی به عنوان جایگزین  روغن های مایع هستند.

متخصص قلب و عروق و فلوشیپ اکوکاردیوگرافی دانشگاه علوم پزشکی مازندران تاکید کرد: البته این روغن ها نباید تحت حرارت زیاد قرار بگیرند زیرا ممکن است عامل بروز بیماری سرطان شود.

وی با اشاره به اینکه روغن زیتون نسبت به دیگر انواع روغن به حرارت مقاوم تر است، گفت: بهتر است همه بدانیم که مصرف روغن ها کلاً برای سلامتی مضر هستند و سعی کنیم غذاهای خود را به صورت آبپز مورد استفاده قرار دهیم.

نباتی افزود: عادات غذایی مردم باید تغییر کند و این فرهنگ سازی باید در دانشگاه‌ها و رسانه‌ها انجام گیرد.

وی با بیان اینکه باید انجام فعالیت های فیزیکی و ورزش روزانه به مقدار نیم تا یک ساعت باید در دستور کار مردم قرار گیرد،یادآور شد:بیشترین مشکل مراجعه کنندگان بیماری های قلبی در حوزه کرونر و تصلب شرایین است؛ رسوب در رگ های قلبی  و به اصطلاح باز کردن رگ بیشترین مشکل مردم مراجعه کننده در بیمارستان های قلب مازندران است.

*مردم مازندران مستعد چاقی

معصومه عنایتی پزشک عمومی نیز ، با بیان اینکه بیماری‌ های قلبی مهم‌ ترین عامل مرگ و میر در کشور به شمار می‌ روند، گفت: بهبود شیوه زندگی از طریق اصلاح عادت‌ های غذایی و افزایش فعالیت بدنی می‌ تواند در پیشگیری و کنترل بیماری‌ های قلبی و عروقی موثر باشد.

وی به عدم استفاده از رژیم غذایی متعادل و متنوع را مهم ترین علت بیماری های قلبی دانست و افزود: استفاده زیاد از مواد قندی باعث افزایش وزن، بالا رفتن فشار خون و دیابت که از جمله عوامل خطر در بیماری‌ های قلبی و عروقی است، می‌ شود.

این پزشک عمومی تصریح کرد: مصرف برنج و غذا‌هایی با نشاسته فراوان، مازندران را در رده نخست چاقی قرار داد، ۵۶ درصد شهرنشینان و ۵۳ درصد روستانشینان استان اضافه وزن داشته و مستعد بیماری های قلبی هستند.

عنایتی به کاهش مصرف نمک، سوسیس، کالباس، کره و خامه اشاره کرد و افزود: پوست مرغ و چربی‌ هایی قابل مشاهده در گوشت قبل از مصرف جدا شود به علاوه گوشت سفید را جایگزین گوشت قرمز کنیم.

این پزشک عمومی در مورد علائم بیماری قلبی به سرگیجه، تنگی نفس و خستگی زودرس،تپش قلب تعریق، بالا بودن کلسترول خون، چاقی و اضافه وزن اشاره کرد.

ایسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *