مرضیه اردکانی: کشیدن سیگار و قلیان در بین اکثر دختران و بانوان یک عمل ناهنجار وضد ارزش محسوب می شود. ریشه این باور در گذشته آن چنان در میان بانوان ما قوی بود که حتی در محافل خصوصی هم مصرف نمی شد. اما اکنون کشیدن سیگار و قلیان توسط زنان و دختران در حال عادی شدن است و نه تنها مثل گذشته یک کار خشن که مخصوص مردان است محسوب نمی شود بلکه در حال تبدیل شدن به یک ارزش و هنجار است؛ به ویژه گرایش دختران دانش آموز و دانشجو به مصرف سیگار و قلیان به مرز هشدار نزدیک می شود.
گفته می شود برای اولین بار در دنیا، زنان آمریکایی از سیگار به عنوان کلید آزادی استفاده کردند و آن را وسیله ای برای رسیدن به اهداف آزادی خواهانه خود قرار دادند و به تدریج دامنه شیوع این عمل به دیگر کشورها هم رسید.
عوارض مصرف سیگار و قلیان در زنان بیشتر از مردان است
زهرا غلامرضایی معاونت امور فرهنگی و پیشگیری سازمان بهزیستی استان قزوین در این باره به مهر می گوید : افزایش آمار سیگاری ها در بین زنان نسبت به مردان رشد تصاعدی یافته است.
بعضی آمارها و تحقیقات هم نشان میدهد که ۱۰ درصد جمعیت سیگاری ها را زنان تشکیل میدهند؛ اما در عین حال، هنوز اطلاعات دقیقی در دست نیست اما این افزایش مصرف در بین دختران دانش آموز و دانشجو مشهودتر است و با توجه به اینکه در جامعه ما یک نگرش منفی به مصرف سیگار توسط بانوان وجود دارد؛ اما باز هم شاهد این اتفاق ناگوار هستیم که جمعیت بانوان سیگاری در حال رشد تصاعدی است.
غلامرضایی تاکید می کند: مضرات مصرف سیگار و قلیان در زنان به مراتب شدیدتر از مردان است. در سالهای اخیر با افزایش تعداد زنان سیگاری، انواع سرطان به ویژه سرطان سینه هم درجمعیت زنان سیگاری روند صعودی داشته است. هم چنین شاهد افزایش چند برابری بیماری های ریوی زنان سیگاری به نسبت مردان سیگاری بودیم. خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی هم در زنانی که به مصرف سیگار و قلیان روی آورده اند؛ بیشتر است و البته مشکلات روحی و روانی را هم باید به این عوارض افزود و در مجموع می شود نتیجه گرفت که تحمل زنان و دختران ما به سیگار کمتر است.
وی تصریح کرد: عمده فعالیت ما در حوزه پیشگیری، ارائه خدمات آگاه سازی به جامعه هدف است که در این راستا دانش آموزان و دانشجویان هم در جامعه هدف ما قرار دارند. اولین گام ما ارتقای سطح دانش افراد است و در تمام زمینه های آسیب های اجتماعی ازجمله مصرف سیگار وقلیان با ادارات آموزش و پرورش، دادگستری وعلوم پزشکی همکاری هایی داشتیم و برای افراد درگیر مصرف هم خدمات درمانی ارائه می دهیم.
البته ارائه خدمات کاهش آسیب، برای مصرف کنندگان پرخطر مواد دخانیات هم در دستور کار دفتر معاونت امور فرهنگی و پیشگیری سازمان قرار گرفته است.
احساس نادرست در مورد برابری زن و مرد از عوامل سیگاری شدن دختران
معاون امور فرهنگی و پیشگیری آسیب های اجتماعی سازمان بهزیستی قزوین با اشاره به عوامل افزایش دختران سیگاری می گوید: خلاء های عاطفی و اجتماعی، الگو برداری های خانوادگی، رقابت های اجتماعی ناسالم، احساس نادرست در مورد برابری زن و مرد، رقابت با مردان و فشار انواع تنش ها و استرس ها از مهمترین عوامل افزایش جمعیت زنان و دختران سیگاری است. اکثر این عوامل به آموزش و تربیت برمی گردد. ارتباط درست والدین با نوجوانان و جوانان و برطرف کردن خلاء های روحی و عاطفی آنها می تواند مانعی باشد تا آنها به سمت سیگار و قلیان گرایش پیدا نکنند. آگاه سازی خانواده ها می تواند ما را به این امر مهم برساند.
وی باتاکید بر اینکه دروازه ورود افراد به اعتیاد موادمخدر پرخطر، مصرف سیگار و قلیان است، اضافه کرد: مصرف سیگار و قلیان می تواند دروازه ورود افراد به مصرف مواد مخدر و اعتیاد آور باشد. متاسفانه مصرف سیگارو قلیان در بین بعضی از دختران ما تبدیل به یک پرستیژ اجتماعی شده که از ضعف درونی و شخصیتی آنها نشات می گیرد. مصرف سیگار و قلیان در ظاهر به آنها اعتماد به نفس کاذب میدهد در حالی که بعد از مدتی مصرف کنندگان را دچار مشکلاتی می کند.
نگرش منفی به سیگاری شدن بانوان بسرعت در حال کاهش است. این ناهنجاری در بین زنان به تدریج در حال تبدیل شدن به یک امر عادی است ؛ همان طور که مصرف سیگار و قلیان توسط مردان کاملا یک امر عادی و پذیرفته شده است. اما یک تفاوت ویژه ای دراین نگاه باید حاکم باشد؛ این که زنان رکن اصلی خانواده هستندو ساعات بیشتری را با فرزندان سپری می کنند و سلامت خانواده وابسته به سلامت مادران است.
دختران دانش آموز و دانشجوی ما ارکان اصلی خانواده ها در آینده هستند و باید افزایش تعداد زنان مصرف کننده سیگار و قلیان یک هشدار جدی برای مسئولین باشد.