دکتر اسدالله رجب با اشاره به روز جهانی بینایی افزود: «رتنوپاتی دیابتی» که شایعترین عوارض چشمی دیابت است در زمانی منجر به نابینایی در فرد میشود،که با وجودتشخیص دیابت، قند خون فرد کنترل نشده باشد. معمولا پزشک در هنگام معاینات چشمی به ویژه در مبتلایان به دیابت نوع دو، اختلالات بینایی را تشخیص می دهد.
وی گفت: قندخون ناشتا در یک فرد سالم باید زیر ۱۰۰ و قند دو ساعت بعد از صبحانه زیر ۱۴۰باشد، اگر فردی قند خون ناشتای بالای ۱۳۰داشته باشد، مبتلا به دیابت است و باید تحت درمان قرار گیرد، دیابت در شروع ممکن است بیعلامت بوده و فرد تا ۱۰سال هم آگاه یا ناآگاه خود را درمان نکند.
رجب با اشاره به اینکه نابینایی در دیابت یکدفعه به وجود نمی آید، عنوان کرد: متاسفانه افراد زمانی به پزشک مراجعه میکنند که بیماری آنان پیشرفت کرده و عوارض ناشی از آن چشم را درگیر میکند. فرد مبتلا به دیابت در مراحل اولیه بیماری از لحاظ بینایی مشکلی ندارد، اما ممکن است کم کم با پیشرفت بیماری با اختلالات دید و در نهایت نابینایی مواجه شود.
وی با بیان اینکه از دست دادن بینایی در مبتلایان به دیابت عوارض دیررس دارد، تصریح کرد: در پی عوارض ناشی از دیابت، گرفتگی عروقایجاد میشود، در صورتی که این گرفتگی، شامل عروق بزرگ شود، موجب بروز سکتههای مغزی و قلبی خواهد شد و چنانچه عروق کوچک درگیر شوند ایجاد اختلالات کلیوی، عصبی و یا خونریزی عروق کوچک چشم و در نهایت از دست رفتن بینایی فرد خواهد شد.
رئیس انجمن دیابت ایران گفت: آموزش در مبتلایان به دیابت از اهمیت ویژهای برخوردار است مبتلایان به دیابت باید بدانند از چه راهی میتوانند بیماری خود را کنترل کنند، علاوه بر آن هر فرد دیابتی باید در درجه اول، مراقب خودش باشد و تنها درمان دارویی کافی نیست.
رجب با بیان این که اغلب دیابتیها دچار عوارض چشمی ناشی از این بیماری میشوند، افزود: علت این مشکلات ناآگاه بودن بیماران درباره نحوه کنترل صحیح قندخون خود و جلوگیری از پیشرفت این بیماری است و این مسئله شامل همه بیماران مبتلا به دیابت میشود، چه آنهایی که انسولین مصرف میکنند و چه افرادی که از داروهای خوراکی برای درمان استفاده میکنند.
به گفته وی، یک فرد مبتلا به دیابت باید بتواند تزریق انسولین خود را انجام دهد و بداند زمان مصرف دارو در چه زمانی است، چه میزان باید موادغذایی مصرف کند و یا با چه میزان فعالیت روزانه میتواند به درمان و کنترل قند خون خود کمک کند.
رئیس انجمن دیابت ایران با بیان اینکه وقتی آمار ابتلا به بیماری دیابت در کشور بالا می رود یعنی آگاهی از این بیماری و نحوه مقابله با آن مطلوب نیست، اظهار کرد: بیش از ۶۰ درصد افراد دارای اضافه وزن و چاقی هستند و بیش از ۹۰ درصد فعالیت جسمی مناسب ندارند.
به گفته وی مسئولان به ویژه متولیان این امر از جمله وزارت بهداشت در این زمینه میتوانند با ایجاد امکانات آموزشی و بالا بردن سطح آگاهی مردم در پیشگیری، درمان و جلوگیری از عوارض ناشی از این بیماری به مردم کمک کند و تنها تامین دارو برای مبتلایان کافی نیست و آموزش بعد از ابتلا نیز از مسائلی است که باید در نظر گرفته شود.
رجب در پاسخ به این پرسش که برای پیشگیری از ابتلا به دیابت چه باید کرد؟ افزود: سه نوع پیشگیری در این زمینه وجود دارد، پیشگیری از ابتلا به دیابت که با رعایت تغذیه صحیح و چکاپ مداوم افراد در معرض خطر باید انجام گیرد، پیشگیری ثانویه چنانچه فردی به دیابت مبتلا شد آن را کنترل کند که دچار عوارض ناشی از دیابت نشود و پیشگیری در سومین حالت در صورتی است که مرحله بیماری به عوارض دیابت نرسد، یعنیمنجر به عوارض چشمی نشود و یا به مرحله نابینایی نرسد.
وی درباره آزمایشات دوره ای توضیح داد: از آنجایی که امکان آزمایش و تست قند خون برای همه در سال وجود ندارد، لازم است افراد در معرض خطر یعنی کسانی که در افراد خانواده و فامیل زمینه دیابت، فشار خون و چاقی داشته اند و یا خود، دارای این فاکتورها هستند، همچنین افرادی که سیگار میکشند و یا اختلال خواب دارند، در اولین فرصت در این زمینه اقدام کنند.
رئیس انجمن دیابت ایران گفت: افراد در معرض خطر ابتلا به دیابت پس از انجام آزمایش چنانچه مبتلا به دیابت نباشند باید حداقل هر شش ماه یکبار و حداکثر سالی یکبار برای معاینات و آزمایش مراجعه کنند و سایر افراد حداکثر هر سه سال یکبار در صورتی که شامل موارد ذکر شده نباشند قند خون خود را با انجام آزمایش مورد بررسی قرار دهند.
منبع:سلامت آنلاین