شهرزاد همتی: درست در روزهایی که قاتل آتنا، دختر پارسآبادی اعدام شد و اپیدمی گمشدن کودکان در کشور رخ داد و رئیس اورژانس اجتماعی اعلام کرد ٦٠ درصد خشونتهای خانوادگی از جانب پدر خانواده اتفاق میافتد، سیدحسن موسویچلک، میهمان «شرق» بود. چلک، رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران و عضو هیئت مؤسس انجمن پیشگیری از خودکشی است. این گفتوگو فقط بخشی از مصاحبه طولانی «شرق» با موسویچلک است. بخشهای دیگر مصاحبه شاید در فرصت دیگری منتشر شود. او درباره خودکشی، طلاق و حاشیهنشینی حرفهای بسیاری زد که در ادامه خواهید خواند.
آقای چلک، خبرهای خوبی در سالهای گذشته به گوشمان نرسیده. افزایش آمار قتلهای خانوادگی، آمارهای خشونت خانگی که مطابق آمار جدید ارائهشده ٦٠ درصد کودکآزاریها از سوی پدر انجام میشود. از طرفی در سالهای گذشته اخبار خودکشی را بیشازپیش در رسانهها خواندهایم. آمار قتلها و بچهدزدیها به نظر بیشتر میرسد. برآیند شما چیست؛ فکر میکنید شرایط واقعا اینقدر بد شده یا شرایط همان است و صرفا دسترسی به رسانهها بیشتر شده؟
ما از چند زاویه به موضوع نگاه میکنیم؛ زاویه اول نگاه به آمارهای رسمیمان است؛ برای مثال مطابق آمار، خشونت دومین عامل در تشکیل پرونده قضائی است. یا آماری که هفته پیش وزیر بهداشت اعلام کرد و مطابق آن بیشترین مرگ در کشور بهدلیل نزاع اتفاق میافتد یا آمار پروندههای قضائی که آخرین آماری که از طرف قوه قضائیه اعلام شد، چیزی حدود ١٥میلیونو ٢٠٠ هزار پرونده قضائی داریم. یا آمار حوزه اعتیاد؛ حالا میگویند دومیلیونو ٨٠٠ نفر مصرفکننده دائمی هستند و بقیه تفننی. ولی یک رقم مشخص میگوید چهارمیلیونو ٤٠٠ هزار نفر درگیر حوزه اعتیاد داریم اگر آن تفکیک را هم در نظر بگیریم. تعارف هم نداریم، مثلا در حوزه طلاق وضعیت ما خوب نیست. در حوزه زنان سرپرست خانوار هم وضعیت خوبی نداریم.
خودكشي سياست رسانهاي ندارد