حجت الاسلام سید علی ساداتی؛ کارشناس ارشد ادیان و مذاهب از دانشگاه مفید و مبلغ سازمان تبلیغات اسلامی در چندین کشور خارجی، شامگاه روز جمعه ۲۶ خرداد ماه؛ مصادف با سالروز شهادت مظلومانه امام اول شیعیان حضرت علی (ع)، با حضور در برنامه تلویزیونی سوگ رمضان، به سوالات اعتقادی مجریان برنامه پاسخ گفت. مشرح این گفتگو به این شرح است:
سوال اول مجری واحدی: اساسا چرا شب قدر به طور دقیق مشخص نشده و در چند شب محتمل است؟
پاسخ: به نظر میرسه که اولا با این کار راه امید بر بندگان هماره باز خواهد بود؛ چرا که در واقع فرد سه شانس و سه فرصت برای صعود و رسیدن به مرحله نهایی داره. همان گونه که در مسابقات ورزشی داشتن سه شانس بهتر از یک شانس برای صعود هست و از سویی شخص دو شانس اول رو برای تمرین و محک زدن استفاده میکنه تا بتونه به طور قطع از شانس سوم به نحو احسنت استفاده کنه.
علاوه بر اینکه اگر فردی به دلایلی نتونست از شبهای قدر استفاده کنه بنابر برخی روایات نباید ناامید بشه و منتظر روز عرفه، نیمه شعبان و حتی شبهای جمعه باشه که در این ایام الهی هزاران هزار نفر از جهنم نجات پیدا میکنند.
درسی که ما از این مساله باید بگیریم این است که ما انسانها هم در برخورد با بندگان خدا و اختلافاتی که پیش می آید همواره به آنها امید بدهیم، راه رو نبندیم، همه پل ها رو خراب نکنیم و اساسا سعی کنیم «راهگشا» باشیم تا «راهشناس» شویم تا بتونیم «راهنما» بشویم و دست دیگران رو هم بگیریم انشا… .
سوال دوم از مجری دوم: کمی در ارتباط با امیر مومنان علی علیه السلام توضیح دهید.
پاسخ: آقا امیرامومنین علی علیه السلام در ایران بسیار مظلوم اند و نشانه مظلومیت ایشان همین بس که ما شاهد تفسیر و شرح های بسیاری به زبان عربی و حتی انگلیسی توسط مسیحیان بر نهج البلاغه هستیم ولی متاسفانه به قول شهید مطهری این اعتراف تلخ رو داریم که در باب شرح بر نهج البلاغه به زبان فارسی کتب بسیار کمی وجود دارد.
و از سویی ایشان در عصر خویش نیز بسیار مظلوم بودند؛ چرا که ایشان جملاتی دارند که بهترین معرف شخصیت و عظمت ایشان است و کمتر بدان توجه شده است؛ مثل این جمله که میفرمایند:
– «لو کشف الغطاء ماازددت یقینا»؛ اگر پرده حجاب از جلوی چشمانم کنار رود چیزی بر بقینم افزوده نمی شود.
و در این رابطه باید گفت عرفا و اولیای الهی در طول سالیان سال زحمت، ریاضت و تلاش علمی شاید بتوانند لحظه ای به پشت پرده غیب علم پیدا کنند ولی امیر مومنان علی علیه السلام از چنان معرفتی عمیق برخوردارند که نیازی به کنار رفتن پرده حجاب نمیبیند و اساسا کنار رفتن پرده حجاب تاثیری در یقین ایشان ندارد!! و این جای تامل دارد.
– یا اینکه ایشان میفرمایند «انی اعلم بطرق السماء من طرق الارض» ؛ من راههای آسمان را بهتر از راه های زمینی آگاهم پس «سلونی قبل ان تفقدونی» قبل از اینکه مرا از دست بدهید از من پرسش کنید؛ اما متاسفانه میبینیم که شخص از تعداد موهای سرش از حضرت سوال میپرسد و این اوج مظلومیت یک انسان عالم است.
در پایان مجری واحدی اشاره ای به ازدواج خانم فاطمه زهراء علیهاالسلام با امیرمومنان علی ع داشت که حجت الاسلام سید علی ساداتی؛ کارشناس برنامه اشاره کرد:
این نکته به عنوان حسن ختام برنامه و نکته ای قابل تامل است که احتمالا بیانگر راز شب قدر است و آن اینکه اولا سوره یس قلب قرآن است و ثانیا شب قدر به عنوان قلب ماه مبارک رمضان است و از آنجا که خانم فاطمه زهرا ع مظهر سوره یس هستند پس قطعا ما در شب قدر باید متوسل به جناب ایشان شویم.