این روزها که در آستانه برگزاری امتحانات دانش آموزان و دانشجویان قرار داریم یکی از چالشها و مشکلاتی که گروههای مذکور با آن مواجه هستند فراموشی بخشی از مطالب درسی است که میتواند علل مختلفی داشته باشد و در ادامه به یکی از موثرترین روشهای قویت حافظه پرداخته میشود.
رزماری بومی مناطق مدیترانهای بوده و یکی از گیاهان رایجی است که برای مقاصد مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. این گیاه ارزشمند نه تنها بو و طعم خاصی دارد بلکه دارای مزایای بسیاری برای سلامتی است. نام علمی این گیاه چند ساله و چوبی Rosmarinus officinalis بوده، اما بیشتر افراد آن را با نام رزماری میشناسند.
همانند سایر گیاهان مفید، رزماری نیز در خانوادهی نعناع جای گرفته است، اما عطر و طعم مشخصهی آن را ندارد؛ این گیاه دارای طعم تلخ، گرم و گس تری است و استفاده از آن در سس، سوپ، خورش، کباب و چاشنی بسیار رایج است اگرچه مقادیر کمی از رزماری که به عنوان طعم دهنده در غذاها استفاده میشوداما نمیتواند تاثیر زیادی روی بدن داشته باشد، ولی اضافه کردن مرتب برگ آن به غذاها میتواند مزایای بسیاری داشته باشد.
«رزماری» دارای گلهایی با رنگهای مختلف از جمله سفید، صورتی، قرمز، آبی و بنفش است که علاوه بر آشپزی، کاربرد دارویی زیادی دارد.
“اکلیل کوهی یا رزماری به عنوان نماد حافظه” و عملکردهای مغزی در نظر گرفته میشود و این گیاه با خاصیت ویژه خود میتواند گردش خون و دستگاه عصبی را تحریک کند؛ از رزماری علاوه بر خواص درمانی برای برخی بیماری ها، میتوان در “تقویت حافظه” و قوای ذهنی استفاده کردهمچنین برای بهره گیری از اکلیل کوهی میتوان آن را با آب جوشانده و همراه عسل استفاده کرد که مصرف روزانه میتواند از ضعف قوای فکری پیشگیری کند.
ارتباط رزماری با حافظه از مدتها پیش مطرح شده است به طوری که شکسپیر این مسئله را در نمایشنامه هملت هم مطرح کرده است. این گیاه در علم پزشکی مدرن به عنوان مسکن خفیف و مشکلات هاضمه و میگرن به کار میرود و تحقیقات پیشین نشان میدهد که مولکولهای فرّار عصاره روغنها از راه بینی جذب جریان خونی میشوند. این مواد عصب بویایی را به طور مستقیم در بینی تحریک میکند که این امر در عملکرد مغز نیز تأثیرگذار است.
در افرادی که از اختلالات شناختی رنج میبرند مصرف رزماری میتواند مفید باشد چراکه یک مکمل جایگزین خوب برای بیشتر درمانهای مدرن است و در آزمایشات مختلف مشخص شد تا قدرت و کارآیی حافظه در افرادی که روغن تهیه شده از گیاه رزماری را استشمام میکنند، بین ۶۰ تا ۷۵ افزایش مییابد.