فالگیرها مدعی‌اند که از آینده شما خبر می‌دهند و سرنوشتتان را از خط های کف دستتان بازگو می‌کنند.

 بین خرافه گرایی، سطح تحصیلات و میزان آگاهی افراد در جوامع مختلف رابطه مستقیم وجود دارد؛ هر چه افراد دارای سواد بیشتری باشند کمتر به خرافات و تفکرات بی پایه و اساس رجوع می کنند.
*فالگیرهای لُژ نشین

هیچ گاه فکر نمی کردم که حکایت یک خرید ساده از یکی از میدان های اصلی شهر که اتفاقا در شمال تهران قرار دارد، به مشاهده فالگیرهایی که یکی دو تا هم نبودند منجر شود.

زن های جوان و میانسالی که با توسل به خرافات اصرار دارند از اتفاقاتی که قرار است در آینده برایت بیفتد تو را با خبر کنند و به این بهانه درآمد قابل توجهی به جیب می‌زنند.

هنوز عده ای زودباور و ساده اندیش در هر اجتماعی حضور دارند تا هدایت افکار خود را به فالگیرها و طالع بین ها بسپارند و منبع درآمد فالگیرهای کلاه بردار باشند.
پای این افراد سودجو چند سالی می شود که به شبکه های اجتماعی هم باز شده است و کانال ها و صفحات مجازی مقصد جدید این افراد سودجو به شمار می رود.
طلسم قَوی، سرکتاب، جلب معشوق، بخت گشایی و آگاهی از آینده از جمله مواردی هستند که فالگیران ادعای تسلط بر آن را دارند.

دعوت مردم به خرافه گرایی در شبکه های مجازی و کسب درآمدهای کلان  با استفاده از زودباوری مخاطبان این شبکه ها مدتهاست در صفحات اجتماعی به چشم می‌خورد. علی رغم پیشرفت در سایر علوم پیام های منتشر شده در کانال های تلگرامی و صفحات اینستاگرام با مدیریت افراد سودجو معضلی است که متاسفانه مخاطبان خاص خود را دارد.

*اضطراب، استرس و ترس از آینده عوامل عمده خرافه گرایی

«شوق دانستن اتفاقاتی که قرار است در آینده رخ بدهد» از جمله دلایل پناه بردن برخی از افراد به خرافات به شمار می روند.

بهناز عطاری روانشناس معتقد است: خرافات ریشه در باورهای غلط و نادرستی دارد که در اغلب موارد به صورت سینه به سینه از گذشتگان منتقل شده است.

وی افزود: بسیاری از مشکلات روانشناختی و گفته های غیر منطقی به دلیل «اضطراب» و «استرس» به وجود می آیند و خرافه گرایی افراد نیز ناشی از دو عامل یاد شده و همچنین «ترس از آینده» است.

این روانشناس اظهار داشت: دور بودن از علم و تجربه حقیقی، نبود آگاهی و در برخی موارد «شوق دانستن اتفاقاتی که قرار است در آینده رخ بدهد» از جمله دلایل پناه بردن برخی از افراد به خرافات به شمار می روند.

*رویا پردازان خرافه باورترند

عطاری گفت: خرافه گرایی و خرافه گویی یکی از مواردی به حساب می آید که شاید بتوان گفت سابقه ای برابر با سال های نخست زندگی انسان های اولیه را داراست.

وی ادامه داد: بشر امروز موجودی آرمان گرا و همینطور کنجکاو است و در صورت عدم تطبیق خواسته ها و توقعات خود با حقایقی که در زندگی عادی رخ می دهد به خرافات متوسل می شود.

این روانشناس افزود: گاهی برخی به دلیل نداشتن اعتماد به نفس برای رویارویی با واقعیات، خرافات را به عنوان دست آویزی برای قوت قلب و دلگرمی مورد استفاده قرار می دهند.

*خرافاتی ها دچار اختلالات روانی هستند

خرافه گرایی نوعی اختلال روانی به شمار می‌رود که بیکاری و خلأ منطق مورد نیاز بر گسترش آن دامن می زند و گاهی افراد را به سوی خرافات سوق می دهد. به عقیده روانشناسان برخی اشخاص به جای حل مشکلات خود از طریق راه حل های منطقی، به خرافات و خرافه گرایان روی می آورند.

عطاری گفت: برخی از زنان به دلیل حساسیت هایی که مختص روحیات زنانه است و همچنین به دلیل ترس و عدم امنیت، بیشتر دچار خرافه گرایی می شوند و این موضوع در میان آنان بیشتر به چشم می خورد.

وی افزود: به طور نسبی افرادی که دارای منبع کنترل درونی هستند و اتفاقات پیش آمده در زندگی را با معیار «منطق» مورد بررسی قرار می دهند، کمتر از افرادی که به مواردی چون «شانس» معتقدند، جریان زندگی خود را به خرافات و باورهای بی پایه و اساس می سپارند.

کسانی که در مسأله خرافات از احساسات افراد ساده لوح سوء استفاده و درآمدهای کلان کسب می کنند، هر روز موضوعی تازه برای جذب اعتماد سایر مردم مطرح می کنند. وقتی پای خرافات و خرافاتی ها به بسترهای پر مخاطب شبکه های اجتماعی باز می شود، زنگ هشدار برای افرادی که در صفحات مجازی حضور دارند به صدا در می آید تا گول وجهه پوشالی و کانال ها و صفحات که تعداد مخاطبان آن ها کم نیست را نخورند و در دام آن ها نیفتند؛ مسئولان و ناظران فضای مجازی نیز باید برای مدیران این کانال های متخلف و فالگیرها و رَمالان کوچه و بازاری فکری اساسی بیندیشند و بساط درآمد زایی مروجین خرافات را برچینند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *