یک زن ٢٨ساله هنگکنگی که سابقه چندانی در دوران بازیگری خود ندارد، سال گذشته توانست با قهرمانی در لیگ این کشور تاریخساز شود و حالا تا چند روز دیگر با نشستن روی نیمکت تیمش در لیگ قهرمانان آسیا یک اتفاق تاریخی دیگر را به نام خود ثبت میکند.
نخستین قهرمانی یک زن در لیگ مردان
«چان یوئن تینگ» نامی است که این روزها در فوتبال شرق آسیا بیش ازپیش به گوش میرسد. او در لیگ فصل قبل هنگکنگ توانست تیم ایسترن را بهعنوان قهرمانی برساند و به اولین مربی زنی تبدیل شود که درتاریخ فوتبال موفق به کسب عنوان قهرمانی لیگ یک کشور درمقام سرمربی شود. تینگ در دسامبر ٢٠١۵ بهعنوان سرمربی این تیم انتخاب شد و در اولین سال حضورش دراین تیم توانست بهعنوان قهرمانی برسد. این اتفاق بازتاب گستردهای در رسانههای شرق آسیا و حتی کشورهای معتبر جهان داشت و باعث اعتماد بیشتر مسئولان این باشگاه هنگکنگی به سرمربی جوان خود شد.
بکام، جرقه موفقیت
این مربی ٢٨ساله دوران حرفهای کوتاهی دربخش فوتبال حرفهای داشته و از سال ٢٠٠٧ تا ٢٠١٣ در لیگ کشور هنگکنگ بهعنوان بازیکن به میدان رفته است. او همچنین ازسال ٢٠٠٨ تا ٢٠١٣ بهعنوان بازیکن درترکیب تیمملی کشورش به میدان میرفت اما بعد از آن به یکباره تصمیم به حضور درحوزه مربیگری گرفت.
«چان یوئن تینگ» از دسامبر ٢٠١۵ و با توجه به اینکه از ١۵سالگی تحصیل و آموزش دربخش ورزش و فوتبال را آغاز کرده بود، هدایت تیم ایسترن را برعهده گرفت. این مربی جوان درخاطرات خود تماشای بازی دیوید بکام در دوران نوجوانی را باعث علاقهمندشدنش به فوتبال عنوان کرده و مدرک کارشناسی ارشد درعلوم ورزشی را دریافت کرده است. او که در زمان بازیگری درپستهای مهاجم و مدافع به میدان میرفت، خیلی زود پلههای ترقی در مربیگری را طی کرد و در اولین تجربهاش توانست ایسترن را درکمال شگفتی به مقام قهرمانی لیگ مردان هنگکنگ برساند. این اتفاق باعث شد تا تینگ بهعنوان یکی از ١٠٠ زن برتر جهان درسال ٢٠١۶ از نگاه BBC انتخاب شود.
تاریخسازی در لیگ قهرمانان
کسب عنوان قهرمانی لیگ هنگکنگ مجوز حضور ایسترن با مربی جوانش در لیگ قهرمانان آسیا را صادر کرد. حالا تینگ اولین زنی محسوب میشود که در تاریخ لیگ قهرمانان آسیا بهعنوان سرمربی هدایت یک تیم را برعهده گرفته است. ایسترن از هفته آینده کار خود را در گروهی که کاوازاکی ژاپن، گوانگژوی چین و سوون کره قرار دارند، آغاز خواهد کرد تا شاید با نتایج شگفتانگیز خود در سطح اول فوتبال باشگاهی آسیا مقابل تیمهای پرافتخار قاره کهن بار دیگر توجه رسانهها و مردم را به خود جلب کند.
مادر و پدرم مخالف حضورم در فوتبال بودند
١۶ آوریل ٢٠١۶ بود که «چان یوئن تینگ» با برتری در فینال لیگ هنگکنگ تاریخ ساز شد. او دراینباره میگوید: «رسانهها و خبرنگاران زیادی در رابطه با این دستاورد با من تماس گرفتند و این حجم از توجه مرا بسیار شگفتزده کرد. زمانی که من بهعنوان سرمربی انتخاب شدم، هرگز در ذهن خودم افکاری در رابطه با تبدیلشدن به یک الگو برای دیگر بانوان یا قهرمانی و بردن جام وجود نداشت. تنها هدف من این بود که وظیفه خودم را به نحو احسن انجام بدهم. هیچکس انتظار رخدادن چنین اتفاقی را در هنگکنگ نداشت و شاید خوششانسی نیز یکی از عوامل این موفقیت باشد.»
وی دربخش دیگری از صحبتهایش به گذشته خود اشاره میکند: «از دوران کودکی علاقه زیادی به فوتبال داشتم اما خانواده من معتقد بودند که بانوان باید در رشتههای دیگری فعالیت کنند و فوتبال مناسب آنها نیست. در سن ١۵سالگی دریک کلاس آموزشی شرکت کردم و مادرم هر روز شگفتزده بوده، چراکه من در ابتدای روز خانه را ترک کرده و دیروقت باز میگشتم. اگر چه پدرم در ابتدا بسیار عصبانی شد اما بعد از مدتها اصرار من و مخالفت آنها درنهایت من توانستم در آن زمینه کار خود را ادامه دهم.»
سیر حضور مربیان زن در فوتبال مردان
جالب است بدانید اولین مربی زنی که موفق شد هدایت یک تیم دربخش مردان را برعهده بگیرد، هلنا کاستا، سرمربی پرتغالی سابق تیمملی بانوان ایران بود. او با امضای قرارداد با تیم فوتبال کلرمون فرانسه رسما بهعنوان سرمربی این تیم معرفی شد تا اولین زنی باشد که درسطح حرفهای یک لیگ معتبر اروپایی، هدایت یک تیم مردان را برعهده میگیرد. البته کاستا خیلی زود استعفا داد تا «کورین دیاکره» بهعنوان جانشین او و بازهم بهعنوان یک زن هدایت تیم دسته دومی فرانسه را برعهده داشته باشد. در ادامه نیز «شلی کر» ۴۵ساله هدایت تیم دانشگاه استرلینگ در لیگ دسته پنجم اسکاتلند را برعهده گرفت. به نظر میرسد با ادامه موفقیت مربیان زن در سطح فوتبال مردان، از این پس شاهد تکرار این اتفاق در کشورهای اروپایی و آسیایی باشیم.