در حالی که افزایش قیمت بنزین در آمریکا تحت تاثیر سیاست تحریم ایران آینده سیاسی اوباما را در معرض خطر قرار داده وزیر دارایی این کشور از احتمال استفاده آمریکا از ذخایر استراتژیک خود خبر داد.

خبرگزاری فارس: تحریم نفت ایران دامان اوباما را گرفت/آزاد کردن ذخایر انرژی گزینه احتمالی

فارس به نقل از پایگاه اینترنتی بلینگ هام هرالد، به دنبال افزایش بهای بنزین در آمریکا که روند شکننده بازسازی اقتصادی این کشور را تهدید می کند، دولت اوباما احتمالا برای معکوس نمودن این روند، اقدام به استفاده از ذخایر نفتی استراتژیک این کشور خواهد نمود.

سیاست تحریم نفت ایران که از سوی کنگره آمریکا مطرح و به شرکای اروپایی این کشور تحمیل شده است تاکنون باعث افزایش ۲۰ دلاری قیمت نفت شده است. به موازات افزایش قیمت نفت قیمت بنزین در آمریکا نیز افزایش ۱۱ درصدی داشته است. تحلیلگران سیاسی قیمت بنزین را عامل تعیین کننده ای در نتیجه انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۲ می دانند.

تیموتی گیتنر، وزیر خزانه داری آمریکا، روز جمعه در گفتگو با شبکه سی ان بی سی اظهار داشت: «بحثی در مورد استفاده از ذخایر استراتژیک در برخی شرایط مطرح است. ما به بررسی این شرایط  ادامه می دهیم و وضعیت را به دقت ارزیابی می کنیم.»

وی از اشاره به حرف و حدیث هایی که در طی هفته جاری و همزمان با افزایش قیمت از جانب کاخ سفید مطرح شده بود، خودداری کرد.

مقامات دولت اوباما، گزینه تزریق نفت از محل ذخایر استراتژیک آمریکا را همچنان روی میز نگه داشته اند، اما از بیان جزئیات مربوط به شرایط انجام چنین اقدامی خودداری کرده اند.

به نظر می رسد که دولت اوباما، چاره ای جز پنهان کردن جزئیات مربوط به این موضوع ندارد. زیرا حتی اشاره ای گذرا به احتمال استفاده از ذخایر استراتژیک نفتی این کشور، می تواند بر بازار انرژی تاثیر بگذارد.

قیمت متوسط بنزین در آمریکا طی هفته گذشته، با 12 سنت افزایش، روز جمعه به 3 دلار و 65 سنت در هر گالن رسید. این در حالی است که در کالیفرنیا، هاوایی و آلاسکا متوسط بهای بنزین به بیش از 4 دلار در هر گالن رسیده است. (هر گالن پیمانه ای برابر با 3.75 لیتر است.)

احتمال استفاده از ذخایر نفتی استراتژیک آمریکا، معمولا زمانی مطرح می شود که قیمت بنزین افزایش یابد و سیاست مداران آمریکایی چاره دیگری برای پایین آوردن بهای سوخت در اختیار نداشته باشند. تزریق نفت تنها گزینه ای است که دولت آمریکا برای کاهش فوری بهای سوخت در اختیار دارد، هر چند که کارشناسان در خصوص موثر بودن این اقدام نیز ابراز تردید کرده اند.

لیبرال دموکرات ها، از اوباما خواسته اند تا از ذخایر استراتژیک استفاده کند. در نامه ای که این هفته سه نماینده دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا به اوباما نوشتند، از وی خواستند تا رویکردی تهاجمی در این خصوص اتخاذ نماید.

ادوارد مارکی، نماینده ماساچوست، پیتر ولچ، نماینده ورمونت و رزا دلورو، نماینده کانکتیکات به اوباما نوشتند: «ما باید به صورت محتاطانه ای تمام گزینه های فوری را به منظور جلوگیری از افزایش سریع قیمت ها مورد توجه قرار دهیم.»

اما به نظر می رسد که تحلیلگران و جمهوری خواهان در مورد استفاده از این گزینه چندان مطمئن نیستند. ذخایر استراتژیک آمریکا در وحله اول به عنوان گزینه ای اضطراری جهت خنثی نمودن اثر اختلالات به وجود آمده در زمینه عرضه نفت پیش بینی شده است. در حالی که افزایش قیمت فعلی تا حد زیادی از نگرانی ها در مورد احتمال بروز اختلال و تحریم ها علیه ایران ناشی شده است.

به اعتقاد کارشناسان، در صورتی که دولت آمریکا به صورت پیشدستانه اقدام به استفاده از ذخایر نفتی استراتژیک خود نماید، گزینه های کمتری در صورت بروز یک اختلال واقعی در عرضه نفت در اختیار خواهد داشت. چنین اختلالی در صورتی به وقوع خواهد پیوست که ایران تهدید خود را عملی کرده و اقدام به مسدود کردن تنگه هرمز بنماید.

آخرین دستور اوباما در مورد استفاده از ذخایر استراتژیک آمریکا، مربوط به ژوئن سال گذشته است؛ زمانی که به دلیل نا آرامی ها در لیبی، در آغاز فصل تابستان، بازار های جهانی با کاهش یک میلیون بشکه ای عرضه نفت مواجه شد. فصل تابستان شروع فصل رانندگی در آمریکاست. آمریکا و سایر کشورهای غربی در جریان بحران لیبی، حدود 60 میلیون بشکه نفت در طی 30 روز به بازارهای جهانی تزریق کردند که البته تاثیری بسیار کم بر بازار نفت بر جای گذاشت.

رابینسون وست، کارشناس بازار انرژی اظهار داشت: «ذخایر استراتژیک برای مدیریت قیمت ها پیش بینی شده است، اما زمانی که به صورت واقعی یک اختلال در عرضه نفت به وجود آمده باشد.» وی افزود: «تزریق بدون هماهنگی نفت توسط دولت آمریکا تاثیر بسیار اندکی در پایین آوردن قیمت ها خواهد داشت.»

بهای نفت وست تگزاس اینترمدییت روز جمعه در بازار نیویورک، با یک دلار و 94 سنت افزایش، به بشکه ای 109 دلار و 77 سنت رسید. در بازار لندن نیز، نفت خام برنت با یک دلار و 85 سنت افزایش به 126 دلار و 65 سنت در هر بشکه رسید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *