هراز نیوز :سال هاست کشور ما به عنوان یکی از کشور های جهان که تکیه اصلی اقتصادی آن بر نفت است شناخته می شود، و این مورد لطمات زیادی را به اقتصاد کشور وارد آورده است. نوسانات قیمت نفت همیشه تاثیر مخربی روی اقتصاد های نفتی داشته است که تاثیر آن را در سال هایی اخیر به خوبی حس کرده ایم.

مطلبی که در این مقاله می خواهیم به آن بپردازیم این است که تکیه بر نفت تا کی ادامه خواهد داشت. برخی به اشتباه بر این تصور هستند که تا زمانی که نفت داریم می توانیم از آن به عنوان اهرم مهم اقتصادی استفاده کنیم، ولی واقعیت این است که نفت تا زمانی ارزشمند است که خریدار در بازار داشته باشد. در سال های اخیر با مدیریت کشور های توسعه یافته بر مصرف انرژی و ظهور انرژی های نو از ارزش استراتژیک نفت کاسته شده است، البته این شروع داستان خواهد بود و در سال های آینده شاهد کاهش چشمگیر این ارزش نیز خواهیم بود.

در نمودار زیر درصد مصرف نفت را در بخش های مختلف مشاهده می کنیم:

این نمودار توسط آژانس بین المللی انرژی ارائه شده است و مربوط به سال 2012 می باشد.

world-oil-demand-by-sector-2012

همانطور که مشاهده می شود بخش عمده مصرف نفت در بخش حمل و نقل  می باشد. در حقیقت نزدیک به 64 درصد نفت تولید شده به سوخت خودرو ها و دیگر وسایل حمل و نقل تبدیل می شود. حال بیایید فرض کنیم دیگر خودرو ها نیاز مند سوخت های نفتی مانند بنزین و گازوئیل نباشند، این موضوع چه تاثیری بر بازارهای نفتی خواهد داشت.

غول های خودرو سازی جهان در سال های اخیر سرمایه گذاری عمده ای در تغییر انرژی مصرفی خودرو ها از بنزین و گازوییل به سوخت های جایگزین داده اند. از این جمله می توان سامانه های پیشرانه مبنتی بر برق و سوخت های هیدروژنی و سوخت های زیستی را نام برد‌.
برای مثال در آمریکا مزارع اقیانوسی ذرت ترتیب داده شده است تا از این غله بتوان سوختی جایگزین به صورت عمده و صنعتی تولید کرد.

با توجه به مقدمات بالا می توان انتظار داشت که در سال های آینده تقاضای نفت خام به جهت استفاده برای سوخت مصرفی بخش حمل و نقل کاهش یابد، و با در نظر گرفتن اینکه این بخش عمده مصرف نفت را شامل می شود، تقاضای کلی نفت در بازار کاهش چشمگیری خواهد داشت و در نتیجه باید شاهد سقوط قیمت نفت در ۵ تا ۱۰ سال آینده باشیم.

اقتصاد های مبتنی بر نفت در این وضعیت جدید بدون شک با مشکل جدی و یا حتی ورشکستگی روبرو خواهند شد. بی شک اقتصاد کشور ما نیز از این موضوع آسیب جدی خواهد دید.

راهکار مطمئن و در دسترس چیست؟
اقتصاد دانش بنیان نیازمند اقدام و عمل است.

تنها راهکار نجات کشور از چنین ورطه ای اتکا بر کسب و کارهای نوین مبتنی بر شرکت های دانش بنیان خواهد بود.
در سال های اخیر تلاش های زیادی در کمک به شکل گیری و ارتقای شرکت های دانش بنیان صورت پذیرفته است که البته هنوز راه درازی تا تحقق اهداف تعیین شده در این زمینه باقیمانده است‌.
یکی از مهمترین نکته ها هدایت سرمایه های بخش خصوصی به شکل سازمان یافته و تزریق آن به شرکت های دانش بنیان می باشد.

حمزه اصغرنژاد – هرازنیوز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *