مراسم اختتامیه بیست و دومین نمایشگاه مطبوعات جمعه شب با حضور سیدرضا صالحی امیری( وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی)، غلامعلی حداد عادل (رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی)، محمدرضا نهاوندیان (رئیس دفتر رئیس جمهور) و حسین انتظامی (معاون مطبوعاتی) در مصلی بزرگ تهران برگزار شد.

شفافیت باعث مبارزه مبنایی با فساد است

حسین انتظامی در آئین اختتامیه نمایشگاه در حضور وزیر ارشاد و مسئولان فرهنگی و مدیران رسانه‌ها اظهار کرد: نمایشگاه بیست و دوم در سطح و اندازه رسانه ها برگزار شد و این تأیید رویکرد دولت است که هر میزان انجام امور توسط اصناف صورت گیرد پر شور تر خواهد بود.

او افزود: ان شاء الله در سال آینده تمام امور برگزاری نمایشگاه به صنوف برگزار می شود و امسال هم 80 درصد برنامه ریزی ها را صنوف برگزار کردند.

معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد یادآور شد: در نمایشگاه امسال 900 رسانه در قالب 630 غرفه فعالیت شبانه روزی داشتند و پی از اتمام حضورشان در نمایشگاه در رسانه های خود حضور می یافتند.

انتظامی همچنین عنوان کرد: رویکرد عمومی دولت از جمله سیاست های وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و بسیاری از سیاست ها با تدبیر رئیس جمهور اتخاذ شد و در سه سال گذشته هیچ مجوز رسانه برای بخش های دولتی صادر نشد تا امکان حضور بخش خصوصی فراهم شود.

او به قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات اشاره کرد و ادامه داد: تمام فعالیت ها بر اساس شفافیت صورت گرفت و این امر موجب مبارزه مبنایی با فساد است.

معاون مطبوعاتی وزیر ارشاد در مورد یارانه مطبوعات به دستور رفع مشکلات مبنایی رسانه ها اشاره کرد و افزود: مقرر شده این مشکلات لیست شود و در جلسه هیئت دولت بررسی شود.

انتظامی در مورد رسانه های دارای رتبه های بالا بیان کرد: خوشبختانه توجه از رسانه ها مشهود است و البته اصلاح قانون به کار گیری استفاده از الفاظ بیگانه نیز یکی از اقدام های مناسب در حوزه زبان و ادبیات فارسی بوده است که در رسانه ها وضعیت مشخصی پیدا کرد.

 زبان فارسی نشانه اصالت ملت ایران است

در ادامه این مراسم بیانیه فرهنگستان زبان و ادب فارسی قرائت و اعلام شد این فرهنگستان جوایزی به رسانه‌های برتر اهدا خواهد کرد و بر این اساس از میان ۱۸۰ رسانه، هفت رسانه جایزه دریافت‌ می‌کنند.

غلامعلی حدادعادل نیز به عنوان سخنران دوم مراسم از نگرانی خود برای از دست رفتن زبان فارسی سخت گفت و افزود: در فضای مجازی خیلی چیزها از دست رفته. هم خط فارسی و هم زبان فارسی. اگر این بی‌مسؤولیتی و آشفتگی در فضای مجازی ادامه پیدا کند، مسؤولیت و اخلاق خبری هم ذوب می‌شود.

او با طرح یک تقاضا از وزیر ارشاد برای آنکه انضباطی از حیث زبان و خط فارسی در شبکه‌های مجازی لحاظ شود؛ افزود:  البته صحبت کردن در نمایشگاه همیشه سیاسی است و بحث مطبوعات جدا از سیاست نیست، اما من تاکید دارم موضوع زبان فارسی را باید فراتر از مسائل سیاسی دانست؛ چراکه زبان فارسی به عنوان یکی از دو رکن اصلی ملیت ما و میراث بزرگ ما محسوب می‌شود.

حدادعادل اظهار کرد: زبان فارسی نشانه اصالت ملت ایران است و پاسداری از آن وظیفه فرد فرد ایرانیان و وظیفه دولت، نظام و یک امر حاکمیتی است. بخش دیگری از این پاسداری به مباحث اجتماعی و رفتار رسانه‌ها مربوط می‌شود چه رسانه‌های مکتوب، چه صداوسیما و چه شبکه‌های مجازی کارشان زبان و کلام است؛ بنابراین بیشترین حساسیت را باید خود اصحاب رسانه نسبت به پاسداری از زبان فارسی نشان دهند.

اوهشداد داد: اگر رسانه‌ها در پاسداری از زبان فارسی اهتمام نکنند و سهل‌انگاری صورت بگیرد از فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی کاری ساخته نیست؛ چراکه فرهنگستان این قدرت را ندارد که همچون رسانه‌ها اینگونه تاثیرگذار باشد؛ بنابراین انتظار ما از رسانه‌ها این است که موضوع زبان فارسی را فراتر از اختلافات و صف‌بندی‌های جناحی بدانند. انتظار داریم رسانه‌ها زبان فارسی را امر ملی بدانند و در حفظ آنها همکاری‌های لازم را داشته باشند.

رئیس فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی سپس گفت: انتظار داریم نویسندگان و اصحاب رسانه و مطبوعات در استفاده از واژگان دقت کنند. اینگونه نباشد که یک لغت خارجی که مطرح شد بی‌مهابا آن را وارد زبان فارسی کند. ما آمادگی داریم با کمک شما رسانه‌ها معادل فارسی این لغات را پیدا کنیم.

حدادعادل با تاکید بر اینکه رسانه‌ها باید در استفاده از خط فارسی دقت کنند، یادآور شد: اینطور نباشد که چشم خواننده برای خط فارسی از راست به چپ شروع کند و در وسط عبارت چشم خواننده از چپ به راست متمایل شود. انتظار داریم از اقدامات فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی پشتیبانی شود. اگر اصرار داریم از زبان فارسی حمایت شود به این دلیل است که رسانه‌ها پشتیبانی نمی‌کنند.

او با بیان اینکه یکی از نگرانی‌های ما زبان مطبوعاتی ورزشی بود، تصریح کرد: خوشبختانه امسال مطبوعات ورزشی واکنش خوبی را در پاسداری از زبان و ادبیات فارسی نشان داده است. این جایزه یک مفهوم نمادین دارد که نشان می‌دهد چه میزان رسانه‌ها به امر درست‌نویسی توجه دارند.

او وعده داد: فرهنگستان زبان و ادبیات فارسی با گروه رسانه‌ای که دارد اعلام آمادگی کرده برای اینکه اگر رسانه‌هایی مایل بودند برای همکاران خود کلاس‌های ویراستاری برگزار کنند با رسانه‌ها همکاری کنیم. امیدواریم اقدام فرهنگستان کاری درست باشد برای اینکه رسانه‌های ما در پیشگاه ملت ایران از حیث نگهبانی از زبان ملی رو سفید باشند.

در پنهان کاری نمی توان رشد کرد

محمدرضا نهاوندیان رئیس دفتر رئیس جمهور نیز در این مراسم از از مطبوعات به عنوان چشم و آئینه جامعه یاد کرد و گفت: مطبوعات چشم جامعه است برای آنچه جامعه می خواهد ببیند.

او گفت: شعار امسال نمایشگاه، انتخاب هوشمندانه‌ای بود و در پنهان کاری نمی‌توان رشد کرد. اگر در اقتصاد رشد می‌خواهیم باید اطلاعات مالی شفاف در اختیار مردم قرار گیرد، اگر مشارکت سیاسی نیاز داریم باید شفاف بود.

در ادامه این مراسم فهرست رسانه‌ها و غرفه‌های برتر نمایشگاه به این شرح اعلام شد:

نشریات استانی و منطقه‌ای: پیام عسلویه

نشریات کودک و نوجوان: نوا

نشریات دین و اندیشه: ایکنا و پایگاه اطلاع‌رسانی شفقنا مشترکاً

نشریات فرهنگی و هنری: هنرآنلاین

نشریات آموزشی و تخصصی: وبدا

نشریات عمومی و خانواده: چلچراغ

نشریات سیاسی و اقتصادی: مهرنامه و پایتخت کهن مشترکاً

روزنامه‌ها : شهروند

خبرگزاری‌ها: ایسنا و تسنیم مشترکاً

مؤسسات مطبوعاتی: ابن‌سینای بزرگ

بیست و دومین نمایشگاه مطبوعات و خبرگزاری‌ها با شعار “شفاقیت، صداقت” از 14 تا 21 آبان برگزار شد.