اعلام تحقیق درباره ایمیلهای شخصی هیلاری کلینتون، آن هم در روزهای نزدیک به انتخابات، میتواند روند انتخابات ریاست جمهوری امریکا را تحت تأثیر قرار دهد. رئیس افبیآی به خاطر چنین اقدامی مورد انتقاد قرار گرفته است.
به گفته ناظران سیاسی جیمز کومی، رئیس پلیس افبیآی، با اعلام تحقیق مجدد در ایمیلهای شخصی هیلاری کلینتون، عمل خلافی مرتکب نشده است؛ اما اقدام “قانونی” او درست در آستانهی انتخابات ریاست جمهوری، میتواند روند انتخابات را از مجرای صحیح آن خارج کند.
در این رابطه نخستین شکایت رسمی علیه رئیس افبیآی به وزارت دادگستری ایالات متحده رسیده است. گروهی که “ائتلاف دموکراتیک در مقابله با دونالد ترامپ” نامیده میشود، کومی را به دخالت در روند انتخابات متهم کرده، در حالیکه مأموران دولت از فعالیت سیاسی منع شدهاند.
کومی در نامهای به همکارانش آشکارا اذعان کرده است که تحقیق دربارهی ایمیلهای هیلاری کلینتون، آن هم “تنها چند روز قبل از انتخابات ریاست جمهوری” میتواند “پیامدهایی گمراهکننده” داشته باشد.
به گزارش دویچه وله، رئیس افبیآی با وجود آگاهی از اهمیت این موضوع، در چنین موقع حساسی دستور گشایش پرونده بررسی ایمیلهای یکی از دو نامزد انتخابات ریاست جمهوری را صادر کرده است.
تیم کارزار انتخاباتی هیلاری کلینتون از اقدام افبیآی به خشم آمده است. کلینتون در کنفرانسی مطبوعاتی اطمینان داد که افبیآی هیچ ایمیل مهمی از او پیدا نمیکند و تقاضا کرد: «هرچه دارید زودتر رو کنید!»
گفته میشود که بازرسی مجدد ایمیلهای شخصی کلینتون به تحقیقات اخیر افبیآی درباره آنتونی وینر مربوط میشود.
پلیس ایالات متحده در رابطه با برخی تخلفات جنسی درباره آنتونی وینر مشغول تحقیق است. این پرونده از آنجا به کلینتون مربوط میشود که هما عابدین، همسر سابق آنتونی وینر، در تیم انتخاباتی کلینتون فعالیت دارد.
وینر عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا بود که به دلیل ارسال تصاویر برهنه خود برای یک دختر ۱۵ ساله در کارولینای شمالی، از مقام خود کنارهگیری کرد.
در جریان تحقیقات از این موضوع، دستگاههای الکترونیکی عابدین و وینر توسط پلیس توقیف شد.
هما عابدین کیست؟
هما عابدین اصلیتی هندی-پاکستانی دارد و مدتی را نیز در عربستان زندگی کرده است. او شهریور ماه جدایی خود از «آنتونی وینر» نماینده سابق کنگره آمریکا از حرب دموکرات را اعلام کرد و از رسانه ها خواست تا به حریم خصوصی وی احترام بگذارند.
گویا دلیل این جدایی فساد اخلاقی وینر بوده و این در حالی است که وینر در سال ۲۰۱۱ به همین دلیل (فساد اخلاقی) مجبور به استعفا از کنگره آمریکا شده بود. البته وینر در آن زمان اقدام به معذرت خواهی کرد و توانست زندگی مشترک خود را حفظ کند اما اینبار گویا مسئله با معذرت خواهی حل نشده است.
همین امر موجب شده تا دونالد ترامپ حملات خود علیه کلینتون را شدت بخشیده و این موضوع را مطرح کند که اصلی ترین مشاور کلینتون فردی بوده که با یک انسان غیر قابل اعتماد زندگی می کرده و این فرد غیر قابل اعتماد به تمامی اسناد محرمانه کلینتون دسترسی داشته است.
هما عابدین در زمان فعالیت هیلاری کلینتون به عنوان وزیر سابق امور خارجهٔ آمریکا معاون رئیس دفتر وی بود. او در جریان کمپین ریاست جمهوری ۲۰۰۸ کلینتون دستیار او بود و هم اکنون نایب رئیس کمپین ریاست جمهوری ۲۰۱۶ اوست.
پدر وی، «سید زین العابدین»، هندی و مادرش «صالحه محمود عابدین»، پاکستانی هستند. وی در کالامزو، میشیگان متولد شد و در دو سالگی همراه خانواده اش به جده در عربستان سعودی رفت.
عابدین همکاری خود را با هیلاری کلینتون از زمانی که وی بانوی اول آمریکا محسوب می شد، در دفتر اطلاع رسانی کاخ سفید آغاز کرد. زمانی که کلینتون مسئولیت وزارت خارجه آمریکا را عهده دار شد نیز این همکاری ادامه یافت و همچنان به قوت خود باقی است. وی سال ۲۰۱۰ با آنتونی وینر نماینده سابق دموکرات ایالت نیویورک ازدواج کرد.
درباره روابط هما عابدین با جماعت اخوان المسلمین شبهاتی وجود دارد که مخالفان کلینتون از آن بهره برداری می کنند؛ آنها وی را حلقه اتصال بین کلینتون و گروه های افراطی می دانند و حتی دونالد ترامپ نامزد جمهوریخواه انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، هما عابدین را جاسوس سعودی در کنار تیم کلینتون توصیف کرد.
در سال ۲۰۱۲ اعضای کنگره آمریکا، با ارسال نامه ای برای «هارولد دبلیو جیزل» بازرس کل وزارت خارجه آمریکا، از وی خواستند درباره تاثیر افراد مرتبط با اخوان المسلمین بر سیاست های وزارت خارجه آمریکا تحقیق کند.
آنها در ادعای خود به تحقیق مرکز سیاست های امنیتی آمریکا استناد کردند که تایید کننده اصلی نظریه های توطئه پیرامون اخوان المسلمین بوده و می گوید: ۳ عضو خانواده عابدین (پدر، مادر و برادر)، با اخوان المسلمین یا سازمان های آن مرتبط هستند.
مادر هما عابدین به نام صالحه عابدین، عضو هیئت رئیسه «شورای اسلامی و بینالمللی دعوت و کمک» است. ریاست این گروه را «یوسف القرضاوی»، از طرفداران اخوانالمسلمین به عهده دارد.
خوشحالی ترامپ
به همان اندازه که هیلاری کلینتون و طرفداران او از ماجرای تحقیقات افبیآی عصبانی هستند، دونالد ترامپ غرق شادی و سرور است.
او در یک سخنرانی انتخاباتی در ستایش از پلیس فدرال گفت: «برای افبیآی و دستگاه قضائی امریکا احترام زیادی قائل هستم که بالاخره شجاعت پیدا کردند تا خطاهای گذشته را جبران کنند».
منظور ترامپ اقدام افبیآی در تابستان گذشته است که پرونده رسیدگی به ایمیلهای شخصی کلینتون را مختومه اعلام کرد، با این استدلال که او هیچ داده محرمانهای را فاش نکرده است.
رسانههای جمعی آمریکا گفتهاند که جیمز کومی، که خود به حزب جمهوریخواه گرایش دارد، در تصمیم اخیر خود علیه کلینتون به شدت از سوی مقامات جمهوریخواه زیر فشار بوده است.
مطرح شدن دوباره ایمیلها به کلینتون ضربه میزند؟
آنتونی زورکر تحلیلگر بی بی سی می نویسد: ممکن است این ایمیلها مهم نباشند. ممکن هم است خیلی مهم باشند اما تقریبا مشخص است در چند روزی که تا انتخابات مانده ماجرا فیصله پیدا نخواهد کرد.
جیمز کومی، رئیس پلیس فدرال آمریکا، در نامهای به اعضای کنگره توضیح داده که سازمان متبوعش مجددا در حال ارزیابی ایمیلهای هیلاری کلینتون در مورد نحوه رفتار با اسناد محرمانه است. اما این نامه به صورت اعصابخردکنی مبهم است.
برای نمونه هیچ اشارهای به جزئیات نشده. حتی معلوم نیست پای چند ایمیل در میان است.
چنین ابهامی تنها آتش حدسوگمانها را شعلهورتر خواهد کرد. اطلاعات درز کرده از “منابع دولتی” دارد از همین حالا مثل چوب در این آتش ریخته میشود.
ظاهرا این ایمیلهای جدید به هک شدن ایمیل شخصی جان پودستا، دستیار ارشد در تیم انتخاباتی خانم کلینتون، که توسط ویکیلیکس فاش شده مربوط نمیشود و ربطی هم به تحقیق و تفحص از بنیاد کلینتون ندارد.
پلیس فدرال در عین حال دارد سعی میکند که مانع آن شود که این اقدام به عنوان “بازگشایی مجدد” تحقیقاتش از خانم کلینتون منجر شود. افبیآی به شبکه سیبیاس گفته که هنوز برای گرفتن چنین نتیجهای “زود است.”
منتقدان کلینتون وارد فاز تهاجمی شدهاند و میگویند که این خبر جدید نشان میدهد که ادعاهایشان درباره قانونشکنیهای کلینتون درست بوده.
دونالد ترامپ، رقیب انتخاباتی او، فرصت را مغتنم شمرد و در جریان تجمع انتخاباتی خود در نیو همپشایر گفت که کلینتون “مجرمی فاسد است.”
او در میان شعار جمعیت که فریاد “حبسش کنید” سر داده بودند، گفت که پلیس فدرال حالا فرصت پیدا کرده تا برای “جبران اشتباه ناگوارش شجاعت به خرج دهد”. افبیآی قبلا تصمیم گرفته بود که خانم کلینتون را در این رابطه به دادگاه نکشاند.
از طرف دیگر حامیان کلینتون لاجرم چند روز آینده را در موضع دفاعی سپری خواهند کرد تا بلکه بتوانند ارزیابی درستی از شرایط داشته باشند.
احتمال اینکه این خبر باعث شود کسی به جای کلینتون به آقای ترامپ رای دهد کم به نظر میرسد – در این لحظه اختلاف دو اردوگاه بیش از این حرفها است.
اما میتواند حضور دموکراتها در انتخابات را کاهش دهد، یا باعث شود بعضی از حامیانش به دیگر نامزدها مانند جیل استاین از حزب سبز یا گری جانسون از حزب لیبرتارین رای دهند.
فرای اهمیت نهایی این مساله، واضح است که این خبر مباحث را به طرف موضوعاتی میبرد که برای کلینتون خوب نیست.
در چند روز آینده همه صحبتهای سیاسی معطوف این مساله خواهد بود و پیام نهایی کلینتون به رایدهندگان در این همهمه به گوش کسی نخواهد رسید.
اما شاید مهمترین و قطعیترین نتیجه این خبر این باشد که در صورت پیروزی احتمالی کلینتون در انتخابات، او در ابتدای دوران ریاستجمهوریاش درگیری این دعوای سیاسی خواهد بود.