نوربخش: استاد شجریان حق‌الناس است

هرازنو: هفدهمین جشن سالگرد تأسیس خانه موسیقی ایران شنبه دهم مهرماه برگزار شد.

سرویس موسیقی هنرآنلاین: هفدهمین جشن سالگرد تأسیس خانه موسیقی ایران با تجلیل از پیشکسوت‌های موسیقی معرفی آلبوم‌های موسیقی و کتاب‌های برگزیده در حضور مهمانان صاحب‌نامی از رشته‌ها و صنوف مختلف غیردولتی در تالار وحدت برگزار شد.

در ابتدای مراسم ارکستر موسیقی خانه هنرمندان ایران به رهبری محمود میرزایی، سرود ملی جمهوری اسلامی ایران را در تالار وحدت طنین‌انداز کرد. اجرای چند قطعه موسیقی دیگر توسط ارکستر موسیقی خانه هنرمندان، از جمله برنامه‌های دیگر این گروه بر روی سن تالار وحدت بود.

پس از اجرای ارکستر موسیقی خانه هنرمندان، محمد سریر روی سن تالار وحدت آمد و به سخنرانی پرداخت.

او: من بسیار خوشحالم که چنین ارکستری در خانه هنرمندان ایران تشکیل شده و ما می‌توانیم در خدمت شما عزیزان باشیم. ما باید طی سال‌های آینده در عرصه موسیقی دنبال هنرمندان جوانی باشیم که واقعاً از استعدادهای نابی برخوردارند، بنابراین لازم است ما هم به سهم خودمان از هنرمندان جوان حمایت بیشتری کنیم. دوست دارم در اینجا از محمدرضا شجریان یاد کنم که همواره طی سال‌های اخیر در کارهای خیرخواهانه تلاش‌های بسیار چشمگیری انجام داده است. جای او واقعاً در اینجا خالی است و من امیدوارم بار دیگر شاهد حضور دوباره ایشان روی صحنه باشیم. در ادامه این قطعه را به این استاد بی‌بدیل موسیقی تقدیم می‌کنم.

خانه موسیقی در دو سالی که گذشت

در ادامه این جشن، ویدئو کلیپی با عنوان “خانه موسیقی در دو سالی که گذشت” روی نمایشگر تالار وحدت به نمایش درآمد که در آن مهم‌ترین فعالیت‌های خانه موسیقی ایران، برگزاری فستیوال موسیقی تهران، کمپین اعتراض به لغو کنسرت‌ها، برگزاری نشست‌های ماهانه، کارگاه‌های آموزشی، برگزاری بزرگداشت از استادان و هنرمندان پیشکسوت موسیقی، انتشار فصل‌نامه‌ها، برگزاری کنسرت‌های پژوهشی، برگزاری جلسات کانون‌های ده‌گانه و انتخابات هیئت مدیره کانون‌ها و هیئت مدیره اصلی برای مهمانان حاضر در تالار وحدت معرفی شده بود.

محمدرضا شجریان حق‌الناس است و این حق‌الناس را باید به مردم برگرداند

با اتمام پخش کلیپ حمیدرضا نوربخش دبیر جشن و عضو هیئت مدیره خانه موسیقی برای سخنرانی به روی سن آمد.

او در ابتدای صحبت‌های خودش ضمن عذرخواهی از ناهماهنگی‌های ایجادشده برای این جشن، در مورد انتخابات خانه موسیقی، گفت: انتخابات اعضای هیئت مدیره‌ خانه موسیقی با دقت برگزار شد و کانون‌ها منتخبان خود را شناختند و هیئت مدیره خانه موسیقی به خوبی شکل گرفت و تحت نظارت‌های خاص انجام شد تا شائبه‌ای در آن نباشد. در این چهار سال فصل جدیدی از فعالیت‌ها در پیش روی ماست و امیدواریم خانه موسیقی در فعالیت‌هایش شتاب بیشتری بگیرد و بر همه چالش‌ها فائق‌ آید.

نوربخش در ادامه صحبت‌هایش به موضوع حضور بانوان بر روی صحنه و لغو کنسرت‌های موسیقی در شهرهای مذهبی پرداخت و افزود: زنان ما چرا و بر اساس کدام قانون نمی‌توانند بر روی صحنه حاضر شوند؟ بحث درباره بانوان نوازنده است. در حالی که نیمی از جمعیت جامعه موسیقی را زنان تشکیل می‌دهند، باید راهی برای حضور آنان روی صحنه پیدا کرد یا این‌که باید قانونی برای پایان دادن به این وضعیت تصویب کرد. مسئولین باید در این زمینه پاسخگو باشند. باعث تأسف است که ما در یک کشور با یک قانون واحد و حکومت واحد زندگی می‌کنیم اما در برخی از نقاط این جغرافیا کنسرت مجاز است و در برخی مناطق نه. 99 درصد مردم ما در یک نظرسنجی تلویزیونی گفتند که اجرا در شهرهای مذهبی مشکلی ندارد، وقتی مردم این‌طور می‌خواهند، بنابراین اجرای کنسرت در آن شهرها هیچ مشکلی ندارد.

بخش پایانی صحبت‌های دبیر هفدهمین دوره جشن سالگرد تأسیس خانه موسیقی ایران به تمجید از استاد شجریان اختصاص داشت. نوربخش دراین‌باره گفت: جای استاد شجریان در این مراسم خالی است. خدا را شکر که الآن حال ایشان خوب است و امیدوارم که برخی به شایعات کذب در مورد بیماری ایشان دامن نزنند. من به سهم خود از دفتر موسیقی وزارت ارشاد که مجوز آلبوم‌های ایشان را طی ماه‌های گذشته صادر کردند، تشکر می‌کنم. استاد محمدرضا شجریان حق‌الناس است و این حق‌الناس را باید به مردم برگرداند.

تقدیر از پیشکسوتان و فعالان حوزه موسیقی ملی و نواحی

اجرای گروه موسیقی نواحی سازینه بخش دیگر این مراسم بود که پس از صحبت‌های نوربخش شکل گرفت. پیمان بزرگ‌نیا سرپرست گروه موسیقی سازینه در این اجرا، هفت خواننده و 14 نوازنده را همراه با خود به روی صحنه آورده بود.

پس از اجرای این گروه نواحی، فرزاد طالبی مدیرکل دفتر موسیقی، محمد سریر و تقی ضرابی برای تجلیل از تعدادی از هنرمندان پیشکسوتان موسیقی نواحی به روی صحنه آمدند و از هنرمندانی نظیر عثمان هورامی سیاه چمانه خوان منطقه اورامانات کردستان، حسین طیبی پژوهشگر و نوازنده موسیقی منطقه مازندران، احسان عبدی پور نوازنده سرنا منطقه لرستان، علی اسدی نوازنده کرنا منطقه مسجد سلیمان تجلیل کردند.

با پایان یافتن قدردانی از هنرمندان بخش نواحی، چند استعداد جوان نظیر علی قنبری متولد ۱۳۸۱ نوازنده تار که برنده نهمین و دهمین دوره جشنواره موسیقی جوان بوده و مبینا یوسفی قرائی ۱۲ ساله نوازنده گیتار از گرگان به روی صحنه آمدند و به تک‌نوازی پرداختند. اجرای این نوجوانان در تالار وحدت با واکنش‌های قابل‌توجهی همراه بود.

همچنین در بخشی دیگر از مراسم، از پیشکسوتان موسیقی ملی ایران نظیر داریوش پیرنیاکان، داود گنجه‌ای، هنگامه اخوان، سید محمد میرزمانی و چند پیشکسوت دیگر از جمله سوسن بخشایش صدابردار، میلاد کیایی آهنگساز و نوازنده سنتور، فرمان مرادی از سازندگان مطرح ساز ایرانی، سید عباس سجادی مجری و پژوهشگر و کارشناس موسیقی تجلیل به عمل آمد و به آن‌ها لوح یادبود اهدا گردید. علاوه بر آن در این بخش یاد و خاطره هنرمندان از دنیا رفته نظیر رحیم معینی کرمانشاهی، سهراب عیسی‌پور، احمد محسن‌پور، شیدا جاهد، جواد لشکری، ناصر مهرورز، خلیل کسایی، شاهرخ پورمیامین، هوشنگ استوار، حبیب محبیان، مصطفی کمال‌ پورتراب، مجید نجاحی و فرهنگ شریف زنده نگه داشته شد.

معرفی آلبوم‌های برگزیده دو سال اخیر به انتخاب هیئت داوران

بخش دیگری از مراسم هفدهمین جشن تأسیس خانه موسیقی به انتخاب آلبوم و کتاب برگزیده دو سال اخیر به انتخاب هیئت داوران اختصاص داشت. در این بخش، عباس خوش‌دل، فریدون شهبازیان، میلاد کیایی و هوشنگ کامکار، هیئت داوران بخش آلبوم موسیقی جشن هفدهمین سالگرد تأسیس خانه موسیقی، آلبوم از روزگار رنگ‌آمیز به آهنگسازی کوروش دانایی و خوانندگی وحید تاج و آلبوم “هیچ مگو” به آهنگسازی احسان ذبیحی‌فر و خوانندگی وحید عسگری را به طور مشترک به عنوان آلبوم برتر انتخاب کرده و جایزه آن‌ها را با دست خودشان به برندگان تقدیم کردند. گفتنی است این آلبوم‌ها برگزیدگان سال ۹۴ بودند که به دلیل همزمانی با فاجعه منا و عدم برگزاری این جشن در سال گذشته امسال و در این برنامه اهدا و از آنان تقدیر شد.

پس از اهدای جوایز آلبوم‌های برتر، دو بخش کوتاه دیگر برگزار شد. در این دو بخش، ابتدا قطعه‌هایی از موسیقی اصیل ایرانی به هنرمندی محمدرضا ابراهیمی نوازنده تار، سینا خشک‌بیجاری نوازنده تمبک، احسان ذبیحی‌فر نوازنده کمانچه و مجتبی عسگری اجرا شد و سپس از جمعی دیگر از پیشکسوتان حوزه موسیقی نظیر آذین موحد نوازنده فلوت، پژوهشگر و استاد دانشگاه، سیاوش ظهیرالدینی مدرس و نوازنده ویولن، لوریس چکناواریان آهنگساز و رهبر ارکستر در حضور شهرام ناظری، حمیدرضا نوربخش و علی مرادخانی تجلیل به عمل آمد.

معرفی برندگان بخش‌های کتاب و پژوهش، ترجمه و کتاب‌های آموزشی

اما جشن خانه موسیقی در واپسین لحظات روز دهم مهرماه، برندگان بخش‌های کتاب و پژوهش، ترجمه و کتاب‌های آموزشی را نیز معرفی کرد. در این بخش از مراسم، رتبه اول بخش کتاب و پژوهش به صورت مشترک به ساسان فاطمی برای نگارش کتاب “جشن موسیقی در فرهنگ‌های شهری تهران” و سینا صدقی برای نگارش کتاب “پنجره‌ای با شیشه‌های کوچک رنگی” نشر ماهور رسید و محمدرضا فیاض برای نگارش کتاب “تا بر دمیدن گل‌ها” نشر سوره مهر حائز رتبه دوم و فرهود صفرزاده برای نگارش کتاب “باد خزان – درباره غلامحسین درویش” نشر فنجان به رتبه سوم رسیدند و جایزه خود را از دست مسعود شعاری، بهدادبابایی، آروین صداقت کیش و آذر هاشمی دریافت کردند.

همچنین در بخش ترجمه نیز رتبه اول به حسین یاسینی مترجم کتاب “پدیدارشناسی موسیقی” نشر ققنوس رسید و سید عبدالله انوار با ترجمه کتاب “علم جوامع موسیقی” و مسعود ابراهیمی با ترجمه کتاب “مبانی آهنگسازی” نشر هم‌آواز به رتبه‌های دوم و سوم رسیدند. اما در بخش کتاب‌های آموزشی، هیئت داور هیچ برنده‌ای را معرفی نکرد و فقط از کتاب‌های “ضرب آوا” نوشته حمید قنبری نشر ماهور، “ضربی‌های حبیب سماعی” نوشته شهاب منا از نشر خنیاگر و کتاب “ضربی‌های علی‌اکبر شهنازی” نوشته حسین مهرانی نشر ماهور تقدیر شد. گفتنی است که در بخش کتاب، حمیدرضا اردلان، هومان اسعدی و آروین صداقت‌کیش به داوری پرداختند.

هفدهمین جشن سالگرد تأسیس خانه موسیقی ایران در نهایت پس از سه ساعت مراسم طولانی، با اجرای چند قطعه توسط ارکستر سازهای بادی “کارا” به رهبری بردیا کیارس به کار خود خاتم داد.

در این مراسم مجید کیانی، هوشنگ کامکار، شاهرخ تویسرکانی، سیاوش ظهیرالدینی، یارتا یاران، مسعود حبیبی، علی عزیزی، محسن رجب‌پور، محمد موسوی، سالار عقیلی، حریر شریعت‌زاده، مسعود شعاری، عباس سجادی، محمدعلی خبری، فرزاد طالبی، ناصر ایزدی، لوریس چکناوارایان، علی‌اکبر صفی‌پور، رازمیک اوحانیان، داود گنجه‌ای، مجید رجبی معمار، فریدون شهبازیان، داریوش پیرنیاکان، میلاد کیایی، وحید تاج، جاوید مجلسی، هادی منتظری و … به عنوان مهمان ویژه حضور پیدا کردند.

جشن خانه موسیقی هر ساله در مهرماه و همزمان با سالگرد تأسیس این نهاد صنفی برگزار می‌شود که به اجرای موسیقی در سبک‌های مختلف، تجلیل از چهره‌های پیشکسوت موسیقی و معرفی برگزیدگان دوسالانه کتاب برتر و آلبوم برتر موسیقی اختصاص دارد.

منبع:هنرآنلاین

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *